Ελλάδα

Άμυνα από… γρανίτη και πρώτο «διπλό» για την ΑΕΚ!

Στην πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα έφτασε η ΑΕΚ, με το 65-59 επί του Ιωνικού. Ρεσιτάλ άμυνας από την «Ένωση» που με κορυφαίο τον Γκρίφιν σταμάτησε τον Τζέρμαν! Τραυματίστηκε ο Γέλοβατς.

Έπρεπε να παίξει... αμυνάρα για να πάρει τo πρώτο της «διπλό» στη Stoiximan Basket League! Η ΑΕΚ νίκησε 65-59 τον Ιωνικό στο κλειστό του «Πλάτωνα», στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, έχοντας σε τρομερή μέρα -και στις δύο πλευρές του παρκέ- τον Γκρίφιν (14π., 4ρ., 1 ασ., 4 τάπες)!

Δεύτερη σερί νίκη στο πρωτάθλημα και στο 3-2 πλέον η «Ένωση», η οποία θα πάει με καλή ψυχολογία στη Λετονία για τον «τελικό» με τη Ρίγα. Σημείο-«κλειδί» στο ματς, η double team άμυνα που έπαιξε στη 2η περίοδο (23-5 επί μέρους σκορ) ο Στέφανος Δέδας πάνω στον υπερηχητικό, για ακόμα ένα παιχνίδι, Τζέρμαν (24π.). Η ΑΕΚ έφτασε να προηγείται μέχρι και με 16 πόντους (34-50) στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον Ιωνικό (έπεσε στο 1-4) να το γυρνά με άμυνα ζώνης και να μειώνει στους δύο (52-54) στην τελευταία περίοδο.

Γύρισε το πόδι του και αποχώρησε υποβασταζόμενος στα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου ο Γέλοβατς!



Το ματς:

Ο Κούρο Σεγκούρα επέλεξε ως αρχική πεντάδα για τον Ιωνικό τους Μουσταφά, Κολοβέρο, Τζέρμαν, Γόντικα και Χουγκάζ, με τον Στέφανο Δέδα να ξεκινά με τους Φλιώνη, Ανγκόλα, Γέλοβατς, Χάμερ και Βαουλέτ.

Διαγωνισμός… τριπόντων στα πρώτα λεπτά, με τους γηπεδούχους να βγαίνουν άτυποι νικητές έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Τζέρμαν. Μάλιστα, ο Αμερικανός άσος πέτυχε δύο τέτοια καλάθια στη λήξη του χρόνου, με τον Γκιουζέλη να σημειώνει κι αυτός ένα buzzer beater δίποντο στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, στέλνοντας τον Ιωνικό στο +8 (23-15), τη μεγαλύτερη υπέρ του διαφορά.





Η ΑΕΚ άρχισε με σερί 7-0 τη δεύτερη περίοδο, με τον Γκρίφιν να πετυχαίνει τους πέντε πόντους. Ο κόουτς Δέδας διάβασε υπέροχα το παιχνίδι παίζοντας double team άμυνα πάνω στον Τζέρμαν. Η «Ένωση» έτρεξε ένα επί μέρους 23-5. Έπαιρνε δύναμη από την άμυνά της, τη στιγμή που λειτουργούσε εξαιρετικά και στην επίθεση, με τον Κολόμ και Γκρίφιν να έχουν αναλάβει τους ρόλους του δημιουργού και του σκόρερ, αντίστοιχα. Βέβαια, ο «δικέφαλος» βάσιζε αυτήν την εικόνα κυρίως στη συνολική του λειτουργία. Ένα τρίποντο του Γκρίφιν, έφερε την ΑΕΚ για πρώτη φορά στο +10, ήτοι στο 28-38, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ του πρώτου ημιχρόνου.



Πατημένο το πόδι στο γκάζι και στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με οκτώ σερί πόντους από τον Ανγκόλα και με ένα επί μέρους σκορ 10-4 έφτασαν στο +16 (32-48) στο 23'. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη υπέρ τους διαφορά στον αγώνα. Ωστόσο, εν συνεχεία ο Σεγκούρα έπαιξε άμυνα ζώνης και -με τον Τζέρμαν να παίρνει βοήθειες στο σκοράρισμα κι από τον Αθηναίου- ο Ιωνικός έφτασε μέχρι και το -9 (41-50) ενάμισι λεπτό πριν την ολοκλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου (τελείωσε στο 43-52).

Ξεκίνημα στην τελευταία περίοδο με γκολ-φάουλ του Τζέρμαν και τρεις πόντους από τον Κολοβέρο, καλάθια τα οποία έφεραν τον Ιωνικό στο -3 (49-52) ύστερα από ένα λεπτό. Η ΑΕΚ έβλεπε το παιχνίδι να έχει γίνει ντέρμπι. Ένα σερί 5-0 της «Ένωσης» την έφερε στο +7 (52-59), ωστόσο οι τεχνικές ποινές και αντιαθλητικά που δεχόταν (Ανγκόλα και Παππάς) φανέρωναν ότι είχε χάσει την ψυχραιμία της. Στα μέσα του δεκαλέπτου ο Γκιουζέλης μείωσε στους δύο (57-59) με τρίποντο. Ωστόσο, η ΑΕΚ βασίστηκε εκ νέου στη φοβερή της άμυνα, με τον Γκρίφιν να είναι εντυπωσιακός και στις δύο πλευρές του παρκέ οδηγώντας την ομάδα του στο τελικό 59-65.



Τα δεκάλεπτα: 23-15, 28-38, 43-52, 59-65.

Διαιτητές: Βάσω Τσαρούχα (Αττικής), Γιάννης Μαλαμάς (Κρήτης), Ζαχαρίας Τσαχάκης (Νότιας Αττικής).

MVP: Τρομερή εμφάνιση από τον Τζέρμαν. Ωστόσο, εάν και η επικράτηση της ΑΕΚ είναι νίκη συνόλου, ο Γκρίφιν φάνηκε καταλυτικός σε αρκετές στιγμές σε άμυνα και επίθεση. Οπότε θα το πάρει εκείνος. Τρομερό ματς και από τον Χάμερ, ο οποίος αποδεικνύεται... λίρα εκατό.

Ο αριθμός που έκανε τη διαφορά: Από τη μία, το επί μέρους 23-5 της ΑΕΚ στο δεύτερο δεκάλεπτο. Από την άλλη, οι τέσσερις τάπες -από τις εφτά συνολικά της ΑΕΚ- του Γκρίφιν στο ματς, ο οποίος ειδικά στα κρίσιμα τελευταία λεπτά ήταν καταλυτικός στην άμυνα.

Ιωνικός-ΑΕΚ: 59-65

Ιωνικός-ΑΕΚ: 59-65

Δείτε το φιλμ του αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x