Ελλάδα

Το τρομερό Λαύριο εκθρόνισε την ΑΕΚ!

Ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στην παράταση, το τρομερό Λαύριο επικράτησε 90-85 της Κυπελλούχου ΑΕΚ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του θεσμού.

Ιστορικό Λαύριο πήρε τη ματσάρα και την πρόκριση! Την Τετάρτη (10/2) η ομάδα του Χρήστου Σερέλη -ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση- επικράτησε 90-85 της Κυπελλούχου ΑΕΚ στο Κλειστό του Λαυρίου στον νοκ-άουτ αγώνα για τα προημιτελικά του θεσμού.

Μία νίκη, η οποία θα την οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Παναθηναϊκός-Περιστέρι. Υπενθυμίζεται ότι το παιχνίδι των «πρασίνων» με την ομάδα του Περιστερίου αναβλήθηκε λόγω κρουσμάτων Covid-19 στις τάξεις των πρώτων. Ενώ, ήδη έχει διαμορφωθεί το ένα ζευγάρι των ημιτελικών, μετά τις προκρίσεις Προμηθέα και ΠΑΟΚ.

Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Ντιαλό (23π.), Μουράτος (19π.), Ντέιβις (16π.) και Κάρτερ (6π., 7 ασίστ). Ενώ, για την «Ένωση», η οποία έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία, ξεχώρισαν ο Μέικον (24π.), ο οποίος βέβαια είχε θέματα στην άμυνα και ο Λάνγκφορντ (17π.).

Το ματς:

Η αναμέτρηση άρχισε με αρκετή ένταση και νεύρα από αμφότερες τις ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι δόθηκαν αμέσως-αμέσως δύο τεχνικές ποινές σε ΑΕΚ και μία στο Λαύριο, με την «Ένωση» να συμπληρώνει τα πέντε ομαδικά φάουλ πριν τη συμπλήρωση του πρώτου τρίλεπτου (τέσσερα τα αντίστοιχα των γηπεδούχων σε εκείνο το χρονικό σημείο). Παρόλα αυτά, η διαφορά έγκειτο στο ότι οι φιλοξενούμενοι παρουσιάστηκαν στο 1ο δεκάλεπτο αρκετά πιο συγκεντρωμένοι στην άμυνα. Τρέχοντας ένα σερί 8-0 έκαναν με τον Χρυσικόπουλο το 20-13 δύο λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε με τη μέγιστη διαφορά (+8) υπέρ της ΑΕΚ, ήτοι το 24-16. Κορυφαίος για την ομάδα του Ηλιά Παπαθεοδώρου ήταν ο Μέικον με εννιά πόντους μέχρι εκείνο το σημείο.



Ο νεαποκτηθείς γκαρντ της «Ένωσης» συνέχισε δυναμικά και στο 2ο δεκάλεπτο και συνεπικουρούμενος από τον Ζήση οδήγησε την ομάδα του στο υπέρ της 28-20 στα 7'30'' πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ωστόσο, έκτοτε το Λαύριο πήρε… μπρος και -στηριζόμενο στο σφίξιμο της άμυνάς του- πραγματοποίησε ένα επί μέρους σκορ 10-2 για το 30-30 με το τρίποντο του Μουράτου (11π. στο 1ο ημίχρονο). Αυτή ήταν το πρώτο εύστοχο σουτ των γηπεδούχων από τα 6,75μ. ύστερα από 17 λεπτά αγώνα και πέντε αποτυχημένες προσπάθειες. Γι’ αυτό το μικρό «μπλακ-άουτ» της ΑΕΚ, η οποία βέβαια πήγε προηγούμενη με 37-35 στο 3ο δεκάλεπτο φαίνεται πως συντέλεσε και η συνύπαρξη των Λάνγκφρορντ, Μέικον και Μωραΐτη στα γκαρντ της, κάτι που δεν λειτούργησε στον τομέα της άμυνας.

Το παιχνίδι είχε εξελιχθεί για τα καλά σε ντέρμπι στο 3ο δεκάλεπτο, με το προβάδισμα να αλλάζει «χέρια» αρκετές φορές. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο 46-42 με τρίποντο του Κόζι στα 5'59'' πριν το τέλος της 3ης περιόδου. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσαν να «χτίσουν» πάνω σε αυτή τη διαφορά και έτσι η ΑΕΚ -παίρνοντας σκορ από τους ψηλούς της- κατάφερε να πάει προηγούμενη 58-52 (επί μέρους σκορ 16-6) στο τελευταίο δεκάλεπτο, χάρη και σε μεγάλο τρίποντο του Γιάνκοβιτς στη λήξη του τρίτου.

Η 4η περίοδος άρχισε με την ΑΕΚ να συμπληρώνει τέσσερα φάουλ σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αν και προηγήθηκε με εφτά πόντους (60-53) είδε το Λαύριο, το οποίο πήγαινε στις βολές σε κάθε υπέρ του φάουλ στη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου, να το γυρίζει σε 66-62 με επί μέρους σκορ 13-2. Στη συνέχεια διαχειρίστηκε καλά το προβάδισμά του μέχρι και το 70-64 δυόμισι λεπτά πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Το φινάλε του ματς ήταν συγκλονιστικό με την ΑΕΚ να πραγματοποιεί κακές επιθέσεις, αλλά να καταφέρνει να το πηγαίνει στο 74-74 με 10'' να απομένουν για την τελευταία κόρνα (θα μπορούσε να το είχε κάνει 74-75 ο Μέικον, όμως έβαλε μόνο τη μία από τις δύο βολές του). Ο Ντέιβις αστόχησε στην επίθεση του Λαυρίου, με τον Λάνγκφορντ εν συνεχεία να ευστοχεί σε σουτάρα πίσω από το κέντρο, η οποία όμως κρίθηκε ως εκπρόθεσμη. Με τον αγώνα να πηγαίνει στην παράταση.

Η απίστευτη ματσάρα όπως είναι φυσικό συνεχίστηκε και στο έξτρα πεντάλεπτο. Η ΑΕΚ έβρισκε σκορ από μεγάλα τρίποντα του Ματσιούλις, αλλά οι -πολύ συγκεντρωμένοι στην άμυνα- γηπεδούχοι έδειχναν αποφασισμένοι για την πρόκριση, στην οποία και εν τέλει έφτασαν με το υπέρ τους 90-85.

Τα δεκάλεπτα: 16-24, 35-37, 52-58, 74-74, 90-85 (παρ.).

Λαύριο (Χρήστος Σερέλης): Κόζι 11, Κάρτερ 6 (7 ασίστ), Σάβατζ 2, Μουράτος 19, Ντιαλό 23, Ντέιβις 16, Περσίδης 9, Ανοσίκε 4, Γερομιχαλός, Βουλγαρόπουλος, Μαστρογιαννόπουλος.
ΑΕΚ (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Μορέιρα 4, Μέικον 24, Λάνγκφορντ 17, Ματσιούλις 11, Γιάνκοβιτς 3, Κατσίβελης, Χρυσικόπουλος 4, Ζήσης 5, Μωραΐτης, Μόουζες 9, Σλότερ 8.




Έκανε τη διαφορά: Παρότι είναι μόλις 23 χρονών και δεν έχει μεγάλη εμπειρία ως επαγγελματίας, ο Άλφα Ντιαλό έδειξε απίστευτη ωριμότητα στο παιχνίδι του και κράτησε όρθια την ομάδα του στις δύσκολες στιγμές. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 23 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά (8/10 εντός παιδιάς), κατέβασε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ κι έκανε 2 κλεψίματα, ενώ έβγαλε ορισμένες εξαιρετικές άμυνες.

Για… πάγκο: Σε τέτοιου τύπου αναμετρήσεις, οι άνθρωποι της ΑΕΚ περιμένουν περισσότερα από τον αρχηγό της ομάδας, Νίκο Ζήση. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν αρνητικός στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, τόσο εκτελεστικά (5 πόντοι με 1/7 εντός παιδιάς), όσο και δημιουργικά (4 λάθη). Μπορεί να χαρακτηριστεί και μοιραίος, αφού αστόχησε σε τρίποντο ισοφάρισης στο φινάλε της παράτασης.

Η στιγμή του ματς: Με το σκορ στο 83-85 και 1,5 λεπτό για το φινάλε της παράτασης και με τον χρόνο να πιέζει, ο Μουράτος πέτυχε ένα «ζογκλερικό» καλάθι μπροστά στον «βράχο» Σλότερ, ενώ κέρδισε και το φάουλ. Με το έμμεσο τρίποντό του έφερε το Λαύριο στο +1 (86-85) κι έδωσε την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση στην ομάδα του.

Το στατιστικό του αγώνα: Το Λαύριο είχε 4/19 τρίποντα και υστέρησε στα ριμπάουντ (26 έναντι 32), αλλά παρ’ όλα αυτά κέρδισε, αφού η Ένωση έκανε 18 λάθη.

Το live της αναμέτρησης:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x