Εurobasket 2015

Λεπτομέρειες για Προολυμπιακό από FIBA

Η FIBA ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρχουν κριτήρια για την κατάρτιση των τριών Προολυμπιακών Τουρνουά, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι διοργανωτές. Ρεκόρ εισιτηρίων στο Ευρωμπάσκετ.

Λίγο περισσότερο φως στο «σκοτεινό» τοπίο των Προολυμπιακών Τουρνουά, από τα οποία θα προκύψουν τα τρία τελευταία εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 έριξε η FIBA.

«Στα τέλη Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι οικοδέσποινες των Προολυμπιακών Τουρνουά. Δεν υπάρχει περιορισμός για το πού θα φιλοξενηθούν. Μπορεί, για παράδειγμα, να γίνουν και τα τρία στην Ευρώπη. Θα γίνει κλήρωση για τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε κάθε Προολυμπιακό Τουρνουά. Έτσι, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν θα είναι όλες μαζί, αλλά μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε Προολυμπιακό Τουρνουά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Καμίλ Νόβακ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Τουργκάι Ντεμιρέλ, δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος με την επιτυχία της διοργάνωσης του φετινού Ευρωμπάσκετ, ενώ ανακοινώθηκε πως «κόπηκαν» περισσότερα από 620.000 εισιτήρια, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ ο τελικός είναι sold out (εδώ και μέρες). Μάλιστα προέβλεψε πως «… μετά την επιτυχία αυτή, θεωρώ δύσκολο να μη συνεχιστεί αυτό το μοντέλο της συνδιοργάνωσης και δεν βλέπω πώς κάποια χώρα θα ζητήσει να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου μόνη της να φιλοξενήσει το τουρνουά».

Όσο για την καθιέρωση του Ευρωμπάσκετ ανά τετραετία (μετά το 2017 θα ξαναγίνει το 2021) είπε πως «… έτσι προστατεύεται η ίδια η διοργάνωση», ενώ πρόσθεσε πως «… αποδεχτήκαμε πως με την καθιέρωση των προκριματικών μέσα στη σεζόν οι περισσότεροι ΝΒΑερ δεν θα είναι παρόντες».

Για το Ευρωμπάσκετ του 2017 (θα ανακοινωθεί πού θα γίνει το Δεκέμβριο) είπε πως «… η Ουκρανία έχασε τη διορία για να φιλοξενήσει μόνη της τη διοργάνωση, που έχασε η ίδια το 2015, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει συνδιοργάνωση».

Υπενθυμίζεται πως είναι γνωστές οι 12 από τις 18 ομάδες που θα λάβουν μέρος στα τρία Προολυμπιακά Τουρνουά το επόμενο καλοκαίρι. Από τη ζώνη της Ευρώπης, δεδομένη συμμετοχή έχουν οι Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία και η Σερβία. Από την Αμερική θα λάβουν μέρος Καναδάς, Μεξικό και Πουέρτο Ρίκο, από την Αφρική Αγκόλα, Τυνησία και Σενεγάλη και από την Ωκεανία η Νέα Ζηλανδία.

Εκκρεμούν ακόμη οι τρεις ομάδες από την Ασία (θα προκύψουν μετά τους Ασιατικούς Αγώνες), αλλά και οι τρεις διοργανώτριες χώρες των Προολυμπιακών. Εφόσον το Προολυμπιακό διεξαχθεί σε χώρες οι οικοδέσποινες των οποίων έχουν ήδη εξασφαλίσει αλλιώς τη συμμετοχή τους (μέσω των διοργανώσεων των ηπείρων τους), τη θέση τους θα πάρει η αμέσως προηγούμενη της κατάταξης από την ήπειρό τους (π.χ. από την Ευρώπη ο όγδοος του Ευρωμπάσκετ).

Σημειώνεται εξασφαλισμένη πρόκριση έχουν οι ΗΠΑ (ως παγκόσμια πρωταθλήτρια) και η Βραζιλία (ως διοργανώτρια), ενώ πέραν των τριών θέσεων που θα προκύψουν από τα προολυμπιακά τουρνουά, απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνονται οι δύο πρώτοι του Ευρωμπάσκετ (Ισπανία και Λιθουανία), ο νικητής Αφρομπάσκετ (Νιγηρία), ο πρώτος και ο δεύτερος των Παναμερικανικών Αγώνων (Βενεζουέλα και Αργεντινή), ο πρωταθλητής Ασίας και ο πρωταθλητής Ωκεανίας (Αυστραλία).

Τα τρία Προολυμπιακά Τουρνουά αναμένεται να διεξαχθούν ταυτόχρονα, 5-10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x