NBA

Playoffs Ανατολής: Ακλόνητο φαβορί οι Μπακς με Μπουλς, ισορροπία στο Σίξερς-Ράπτορς

Δείτε το preview των δύο πρώτων ζευγαριών για τα playoffs της Ανατολής, που έχουν τους Μπακς ως ξεκάθαρο φαβορί κόντρα στους Μπουλς και λεπτές ισορροπίες μεταξύ Σίξερς και Ράπτορς.

Το πραγματικά ΝΒΑ αρχίζει τώρα… Όχι ότι είχαμε παράπονο από την regular season, που ήταν πιο ανταγωνιστική από ποτέ, αλλά τα playoffs έχουν πάντα άλλη χάρη. Ήδη τέσσερα ζευγάρια έχουν γίνει γνωστά και αναμένουμε ακόμη τέσσερα των play in.

Σε αυτό εδώ το κείμενο θα ρίξουμε μια ματιά στα δύο δεδομένα ανταμώματα στην Ανατολή: Αυτό των Μπακς που μοιάζουν αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι στους Μπουλς και αυτό των Σίξερς που δεν θα πρέπει να αισθάνονται τόσο ήσυχοι κόντρα στους Ράπτορς.

Μιλγουόκι Μπακς-Σικάγο Μπουλς


Το ραντεβού με τους Νετς, που εύχονταν περισσότερο οι fans και λιγότερο οι δύο ομάδες, αναβλήθηκε επ’ αόριστον και οι Μπακς θα αρχίσουν την υπεράσπιση του τίτλου τους απέναντι στους Μπουλς. Όλα τα προγνωστικά δείχνουν… Μιλγουόκι. Όχι μόνο επειδή επικράτησε ΚΑΙ στις τέσσερις αναμετρήσεις με το Σικάγο τη φετινή περίοδο (94-90 και 126-98 εντός, 118-112 και 127-106 εκτός) και μάλιστα με μέση διαφορά 14,8 πόντων, αλλά και επειδή τα «ελάφια» έχουν πάρει τον αέρα των «ταύρων» εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία φορά που οι Μπουλς νίκησαν τους Μπακς με τον Γιάννη να αγωνίζεται ήταν στις 26 Δεκεμβρίου 2017, στις τελευταίες 16 αναμετρήσεις το «σκορ» είναι 15-1, ενώ από τότε που ανέλαβε το Μιλγουόκι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ το ρεκόρ είναι 12-0.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Μπουλς δεν δείχνουν να έχουν αντίδοτο για την αντιμετώπιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στις τέσσερις αναμετρήσεις με το Σικάγο φέτος είχε «σβηστά» 26,8 πόντους, 13,5 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά αγώνα, αφού δεν υπήρχε παίκτης να τον κοιτάξει στα μάτια σε επίπεδο μεγέθους, ταχύτητας και δύναμης. Οι ελπίδες του Σικάγο έστω να τον ζορίσουν βασίζονται στον Πάτρικ Γουίλιαμς που ψάχνει τα πατήματά του μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, αφού ο Άλεξ Καρούζο δεν είναι αρκετά μακρύς και ο Νίκολα Βούτσεβιτς αρκετά σβέλτος και σκληρός για να τα βάλουν με τον Greek Freak.

Playoffs Ανατολής: Ακλόνητο φαβορί οι Μπακς με Μπουλς

Το Μιλγουόκι διαθέτει πολύ μεγαλύτερο βάθος από τους Μπουλς, υπερτερεί σε επίθεση (τρίτη με 114,3 πόντους ανά 100 κατοχές, 13ο το Σικάγο με 112,7) και σε άμυνα (14ο το Μιλγουόκι με 111,1 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές, 23οι οι Μπουλς με 113,2). Στα «μείον» για το Σικάγο, ότι έχει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν τον πολύτιμο Λόνζο Μπολ (με εμφανές το πρόβλημα στο «1») και κομβικούς παίκτες όπως οι Ζακ ΛαΒίν και Άλεξ Καρούσο να ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Οι ηρωικές εμφανίσεις του ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν μπορούν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό στη σειρά, ωστόσο η μπασκετική λογική λέει πως οι Μπουλς, που ολοκλήρωσαν τη regular season με 7-15, στην πρώτη τους εμφάνιση σε playoffs από το 2017 δεν έχουν τύχη να πάρουν πάνω από ένα ή δύο παιχνίδια. Πόσω μάλλον την πρόκριση απέναντι στους πρωταθλητές.

Αλατοπίπερο στη σειρά βάζουν οι κόντρες των παικτών. To 2015, στον έκτο αγώνα του πρώτου γύρου, ο τότε... Γιάννακης Αντετοκούνμπο αντιδρώντας για το βρώμικο παιχνίδι του Μάικ Ντανλίβι Τζούνιορ (που νωρίτερα είχε χτυπήσει τον Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς) τον έστειλε στις court seats με σκληρό φάουλ στο τρίποντο, με αποτέλεσμα να αποβληθεί, αλλά και να τιμωρηθεί με έναν αγώνα, ποινή που εξέτισε την επόμενη σεζόν.



Φέτος, ο Γκρέισον Άλεν σακάτεψε τον Άλεξ Καρούσο με ένα πολύ βίαιο φάουλ που προκάλεσε κάταγμα στο χέρι στον γκαρντ των Μπουλς και τον κράτησε για πάνω από δύο μήνες εκτός παρκέ.



Φιλαδέλφεια 76ερς-Τορόντο Ράπτορς


Στα… λόγια οι Σίξερς θεωρούνται φαβορί, αλλά ίσως το ματσάρισμα να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι θεωρούν οι πολλοί. Η Φιλαδέλφεια ακόμη δεν έχει βρει την τέλεια χημεία με τον Τζέιμς Χάρντεν στο ρόστερ της, παρότι η συνύπαρξη του «μούσια» με τον καταπληκτικό φέτος (πρώτο σκόρερ και εκ των φαβορί για MVP) Τζοέλ Εμπίντ τους φέρνει στο +15,9 πόντους ανά 100 κατοχές απέναντι στους αντιπάλους. Το Τορόντο, ωστόσο, έχει κερδίσει τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος και μάλιστα δύο φορές εκτός έδρας, ενώ μέσα στο 2022 έχει ρεκόρ 34-17 δείχνοντας άλλη ομάδα σε σχέση με αυτή που ξεκίνησε τη σεζόν με 14-17.

Playoffs Ανατολής: Ακλόνητο φαβορί οι Μπακς με Μπουλς

Ο Καμερουνέζος σέντερ δεν έχει… ταίρι που να μπορεί να τα βάλει με το μέγεθός του κοντά στο καλάθι και ίσως ο πανούργος Νικ Νερς να επιστρατεύσει small ball, ακόμη και με τον Πασκάλ Σιάκαμ στο «5», προκειμένου να μετατρέψει το μειονέκτημα της ομάδας του σε πλεονέκτημα και τον όγκο του Εμπίντ σε μπούμερανγκ. Ο Σκότι Μπαρνς πιθανότατα θα επωμιστεί το μαρκάρισμα του Τζέιμς Χάρντεν, η συγκέντρωση του οποίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της σειράς. Ένα επιπλέον πρόβλημα για τον Ντοκ Ρίβερς είναι πως το ήδη περιορισμένο (μετά την blockbuster ανταλλαγή Χάρντεν-Σίμονς) βάθος στον πάγκο επηρεάζει και η απουσία από τα ματς στο Τορόντο του καλύτερου αμυντικού της ομάδας, Ματίς Τάιμπουλ, επειδή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Για το Τορόντο, κομβικό ρόλο πέρα από την επιθετική παραγωγή των Φρεντ ΒανΒλίτ και Γκάρι Τρεντ θα παίξει αν ο Πασκάλ Σιάκαμ θα συνεχίσει να παίζει όπως στα playoffs της πρωταθληματικής σεζόν κι όχι όπως πέρσι, αλλά και να εμφανιστεί αποτελεσματικός ο πολύτιμος Ανουνόμπι που έπαιξε σε μόλις έξι ματς μετά το All Star break λόγω τραυματισμών.

Playoffs Ανατολής: Ακλόνητο φαβορί οι Μπακς με Μπουλς

Οι ισορροπίες σε αυτή τη σειρά είναι πολύ λεπτές. Το αποτυπώνουν και οι πανομοιότυπες επιδόσεις των δύο ομάδων σε άμυνα κι επίθεση: Σίξερς η 11η καλύτερη επίθεση με 113 πόντους ανά 100 κατοχές και Ράπτορς 15οι με 112,1, Τορόντο η 9η καλύτερη άμυνα με 109,9 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές και Φιλαδέλφεια 11η με 110,2. Δεν θα είναι έκπληξη η πρόκριση να κριθεί σε επτά παιχνίδια. Η ακόμη και με ένα... πεντάσποντο όπως αυτό του Κογουάι Λέοναρντ στο Game 7 των playoffs του 2019.

*Θα ακολουθήσουν άλλα τρία μέρη με τα υπόλοιπα ζευγάρια σε Ανατολή και Δύση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x