NBA

Playoffs: Πολύ φαβορί Σανς και Χιτ

Το sport-fm.gr αναλύει τα δύο τελευταία ζευγάρια των playoffs, Σανς-Πέλικανς και Χιτ-Χοκς.

Το αφιέρωμα του sport-fm.gr για τα ζευγάρια του πρώτου γύρου των playoffs του ΝΒΑ ολοκληρώνεται με το τέταρτο μέρος. Σανς-Πέλικανς και Χιτ-Χοκς είναι ανταμώματα με λογικά φαβορί, αλλά και αουτσάιντερ που έρχονται με φόρα από τα play in.

Φίνιξ Σανς (64-18)-Νιου Ορλίνς Πέλικανς (36-46)


Μάλλον το ζευγάρι με το πιο ξεκάθαρο φαβορί μεταξύ όλων στα playoffs. Οι Σανς προέρχονται από μια ιστορική regular season με ρεκόρ νικών για την ιστορία τους (64) και δείχνουν αποφασισμένοι και ικανοί να φτάσουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες, με πιο πρόσφατη την περσινή εμπειρία από τους Μπακς. Οι Πέλικανς κόντρα στα προγνωστικά «τρύπωσαν» στα playoffs μέσω των play in, αλλά μάλλον αυτό είναι το ταβάνι τους.

Όσο «σκουριασμένοι» κι αν εμφανιστούν μετά από δεκαήμερη αποχή από το τελευταίο παιχνίδι, το Φίνιξ έχει το πάνω χέρι. Άλλωστε μιλάμε για την ομάδα που είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα (106,8 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές) και την πέμπτη καλύτερη επίθεση (114,2 πόντους ανά 100 κατοχές) καμαρώνοντας για το καλύτερο net rating στη λίγκα (+/- ανά 100 κατοχές) με +7,5.

Playoffs Ανατολής: Πολύ φαβορί Σανς και Χιτ

Ο Μόντι Γουίλιαμς έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό σύνολο με διακριτούς ρόλους και εξαιρετική χημεία που «χτίζεται» εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ο εγκέφαλος Κρις Πολ στα 37 του κι αφού οδήγησε τέταρτη διαφορετική ομάδα στο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας της (μοναδικός στα χρονικά του ΝΒΑ) είναι ο… μετρονόμος στο παιχνίδι των Σανς, ο Ντέβιν Μπούκερ δείχνει πλέον πιο ώριμος να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο του, ενώ Έιτον, Μπρίτζες, Τζόνσον, Πέιν, Κράουντερ, ΜακΓκι και όχι μόνο συνθέτουν ένα καταπληκτικό supporting cast. Συν τοις άλλοις, οι Σανς ήταν η μοναδική ομάδα με μονοψήφιο αριθμό ηττών εντός έδρας (32-9), κάτι που ισχυροποιεί το home court advantage.

Για τους Πέλικανς αποτελεί υπέρβαση πως μπήκαν στα playoffs σε μια σεζόν που στερήθηκαν εξ ολοκλήρου τον Ζάιον Γουίλιαμσον λόγω τραυματισμών και βάρους. Ο Μπράντον Ίνγκραμ ευτύχησε μέσα στη σεζόν να βρει μέσω ανταλλαγών άξιους συμπαραστάτες στα πρόσωπα του Σι Τζέι ΜακΚόλουμ που έφυγε από τον «βάλτο» του Πόρτλαντ και βρήκε την υγειά του, αλλά και τον Γιόνας Βαλαντσιούνας που προσφέρει επιθετικές λύσεις κοντά αλλά πλέον και μακριά (36,1% στα τρίποντα) από το καλάθι. Η Νέα Ορλεάνη, ωστόσο, πέρα από το ό,τι έχασε τα τρία από τα τέσσερα φετινά ματς με το Φίνιξ, υστερεί σε ποιότητα και βάθος, όπως και σε αποτελεσματικότητα εκτός έδρας (17-24).

Ξεχωριστό χρώμα στο ζευγάρι δίνει το γεγονός ότι ο προπονητής των Πέλικανς, Γουίλι Γκριν, ήταν τις δύο προηγούμενες σεζόν βοηθός του Μόντι Γουίλιαμς στους Σανς. Όσα όμως κι από τα μυστικά του πρώην αφεντικού του κι αν γνωρίζει, το Φίνιξ μοιάζει αδύνατο να χρειαστεί πάνω από το πολύ πέντε ματς για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Μαϊάμι Χιτ (53-29)-Ατλάντα Χοκς (43-39)


Κι αυτό το ζευγάρι έχει ξεκάθαρο φαβορί, έστω κι αν όχι τόσο ισχυρό όσο το παραπάνω. Οι Χιτ σε μια άκρως ανταγωνιστική Ανατολή βγήκαν στον αφρό εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση αρκετές μέρες πριν πέσει η αυλαία στη regular season. Οι Χοκς μετά την κάκιστη εκκίνησή τους στη σεζόν έκαναν την υπέρβαση μπαίνοντας στα playoffs μέσω play in και αποκλείοντας τους Καβαλίερς που κατέρρευσαν στην τελική ευθεία της σεζόν.

Playoffs Ανατολής: Πολύ φαβορί Σανς και Χιτ

Ο Έρικ Σπόελστρα, μακροβιότερος προπονητής στο ΝΒΑ πίσω από τον Γκρεγκ Πόποβιτς, έχει φτιάξει ένα σκληροτράχηλο σύνολο που βασίζεται στην άμυνα (τέταρτη καλύτερη στη λίγκα με 108,4 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές), την ευστοχία στα τρίποντα (πρώτη ομάδα με 37,9%) και τον επιθετικό πλουραλισμό. Ο Τζίμι Μπάτλερ παραμένει η καρδιά αυτής της ομάδας, ο Κάιλ Λάουρι και ο Μπαμ Αντεμπάγιο στέκονται στο πλευρό του συνδυάζοντας επίσης δυναμισμό και ποιότητα, ενώ ο αναγεννημένος Τάιλερ Χίρο αποτελεί έναν ακόμη λόγο που το Μαϊάμι φιλοδοξεί ότι φέτος δεν θα αποχαιρετήσει νωρίς (μετά το περσινό «σκούπισμα» από τους Μπακς).

Οι Χοκς, που πέρσι εξέπληξαν και τους εαυτούς τους φτάνοντας ως τους τελικούς, έκαναν ένα καταπληκτικό τελευταίο δίμηνο κι έσωσαν την παρτίδα, αλλά τώρα έρχονται τα ζόρια. Η παρουσία στη σειρά των δύο βασικών ψηλών τους, Κλιντ Καπελά και Τζον Κόλινς, είναι αμφίβολη λόγω τραυματισμών και το ρόστερ δεν διαθέτει αρκετό βάθος για να τους αναπληρώσει, ούτε ο υποτιμημένος Νέιτ ΜακΜίλαν μπορεί να βγάλει εύκολα λαγούς από το καπέλο. Ο Τρε Γιανγκ που έκανε μυθική σεζόν σε σκοράρισμα και δημιουργία θα «σημαδευτεί» από την άμυνα που αντιμετωπίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη στη λίγκα το πικ εν ρολ. Η συνέπεια Μπογκντάνοβιτς, Γκαλινάρι, Χέρτερ και λοιπών δευτεραγωνιστών μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ατλάντα στη σειρά, αλλά όλα συνηγορούν πως ένα 4-1 ή 4-2 θα είναι η πιθανότερη κατάληξη της σειράς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x