sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Βαθμολογία UEFA: Το πενταψήφιο που αγγίζει η Ελλάδα και η μεγάλη αλλαγή στο κυνήγι της 15ης θέσης

Δείτε τι κυνηγά η Ελλάδα αναφορικά με τη βαθμολογία της UEFA, στην τελική ευθεία της σεζόν.

Το πρώτο σκέλος των προημιτελικών του Conference League έφερε μία νίκη και μία ήττα για τις ελληνικές ομάδες, με αμφότερες να έχουν καλές πιθανότητες πρόκρισης.

Τόσο ο Ολυμπιακός έναντι της Φενέρμπαχτσε, της οποίας επικράτησε 3-2, όσο και ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ, που τον νίκησε με το φτωχό 1-0 στο Βέλγιο.

Με τους 400 βαθμούς από την επιτυχία των Πειραιωτών, η Ελλάδα ανέβασε τη φετινή της συγκομιδή στους 9.800 και συνολικά στους 29.925 την πενταετία.

Μία ισοπαλία λοιπόν είναι αρκετή για να σπάσει το φράγμα των 10.000 βαθμών φέτος, με τη χώρα μας να έχει πιάσει πενταψήφιο στη βαθμολογία της UEFA μονάχα μία ακόμα φορά. Ήταν τη σεζόν 2001/02, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στους «8» του Champions League και την ΑΕΚ στους «16» του Κυπέλλου UEFA, μεταξύ άλλων. Ο συνολικός απολογισμός εκείνη τη χρονιά, ήταν 11.250 βαθμοί!

Βαθμολογία UEFA: Τα δεδομένα για την Ελλάδα και η αλλαγή

Έκτοτε, η κορυφαία ετήσια επίδοση της Ελλάδας ήταν το οκταχίλιαρο το 2022, με την πορεία ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στα νοκ άουτ Conference και Europa League αντίστοιχα.

Παράλληλα, η χώρα μας είναι κοντά στους 30.000 βαθμούς στη συνολική συγκομιδή της, κάτι που έχει να συμβεί εννέα χρόνια.

Το τέλος της σεζόν 2014/15 την είχε βρει στους 31.900, έκτοτε όμως πάντοτε βρισκόταν κάτω από τους τριάντα.

Το πρόβλημα είναι πως παρότι η φετινή συγκομιδή είναι η ενδέκατη καλύτερη στην Ευρώπη και δεύτερη στην ιστορία της χώρας, ακόμα η 15η θέση βρίσκεται πολύ μακριά.



Εκεί βρίσκεται η Δανία, με 31.450 βαθμούς, με το Ισραήλ να μεσολαβεί στην 16η θέση με 31.125.

Δεν είναι μικρές οι διαφορές από τις δύο χώρες που... κυνηγάμε, όμως το θετικό είναι πως καμία εκ των δύο δεν έχει πια ομάδα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει δύο και μάλιστα αμφότερες έχουν πιθανότητες να συνεχίσουν.

Το παράδοξο είναι ότι οι 29.925 βαθμοί που έχει η χώρα μας θα της χάριζαν εύκολα την 15η θέση τα προηγούμενα χρόνια!

Ενδεικτικό το γεγονός ότι με τόσους πόντους, η Ελλάδα θα τερμάτιζε 14η το 2021, το 2022 και το 2023 και 13η το 2019 και το 2020!



Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο 15ος αλλά και ο 16ος της βαθμολογίας είναι στο 30.000+, με την εισαγωγή του Conference League τη σεζόν του 2021/22, που επέτρεψε σε ομάδες χωρών δεύτερης και τρίτης ταχύτητας να κάνουν πορείες, να αλλάζει τα δεδομένα στο κυνήγι της 15ης θέσης - και όχι μόνο.

Ασφαλώς, η τρίτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA έχει δώσει και στην Ελλάδα την ευκαιρία για ευρωπαϊκές διακρίσεις, με τρεις πορείες μέχρι τα προημιτελικά τις τελευταίες τρεις σεζόν – με δύο εξ αυτών να δύνανται να πάνε και παραπέρα!

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα εκτός πρώτης δεκάδας που έχει ακόμα έστω έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη, καθώς και η μοναδικής εκτός top-5 με δύο ομάδες!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x