sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η δόξα στον Μπέλιγχαμ, το χειροκρότημα σε Βινίσιους και Ροντρίγκο

Η Ρεάλ Μαδρίτης ζει στον «πλανήτη» Μπέλιγχαμ. Οι τρομερές επιδόσεις του Άγγλου επισκιάζουν τα κατορθώματα των Βινίσιους και Ροντρίγκο. Απελευθερωμένοι από το άγχος προσφέρουν στιγμές μαγείας.

Πώς να πάρεις τα μάτια σου από τον παίκτη των 13 γκολ σε 14 αγώνες μέχρι στιγμής; Πώς να στρέψεις το βλέμμα σου σε κάποιον άλλον όταν ο Μπέλιγχαμ κρίνει αποτελέσματα, ανατρέπει το πρώτο «clasico» της καριέρας του, βρίσκεται παντού μέσα στον αγωνιστικό χώρο; Αποδεικνύεται ότι η «Βασίλισσα» έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς, μόλις στο πρώτο τρίμηνο παρουσίας του «Golden Boy» στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ μπήκε από πολύ νωρίς στην κουβέντα για τον επόμενο καλύτερο παίκτη του κόσμου. Ουδείς μπορεί να ορίσει ή να προβλέψει το μέλλον, όμως ο συγκεκριμένος φαίνεται ότι θα γράψει ιστορία. Ακούσια οι εμφανίσεις του επισκιάζουν αυτές των Βινίσιους και Ροντρίγκο. Στην καλύτερη στιγμής της καριέρας τους. Δικαιολογημένα αφού αυτός είναι ο «καινούργιος», η μεταγραφή των 103 εκατομμυρίων ευρώ, το νέο «πουλέν» της εξέδρας.



Οι δύο Βραζιλιάνοι είναι οι «παλιοί», οι χρυσές εφεδρείες προ τριών ετών των Ασένσιο, Ίσκο και Βάσκεθ. Αυτοί που μαζί με τους Μόντριτς, Κρος και Καρβαχαλ είναι πλέον οι «σταθερές» στο σύνολο του Κάρλο Αντσελότι. Ο μεν Βινίσιους Ζούνιορ έχει κλείσει μία πενταετία στη Μαδρίτη και ας είναι μόλις 23 ετών. Ο δε Ροντρίγκο, ένα χρόνο μικρότερος, ανήκει από το 2019 στο δυναμικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής ομάδας. Αμφότεροι πέρασαν μία σημαντική περίοδο αμφισβήτησης από το κοινό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η υπομονή και η επιμονή τους δικαιώνεται σήμερα και το πλούσιο ταλέντο σαγηνεύει τα πλήθη.

Βινίσιους, θύμα ποδοσφαιρικής απαξίωσης και κοινωνικού ρατσισμού


Μία εμφάνιση στα χρώματα της Φλαμένγκο χρειάστηκε ο «Βίνι» για να γίνει η δεύτερη ακριβότερη πώληση στην ιστορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Πίσω μόνο από τον Νεϊμάρ και τα 86 εκατομμύρια της Μπαρτσελόνα στη Σάντος. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβαλε τη ρήτρα των 46 εκατομμυρίων, νίκησε «μπλαουγκράνα» και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και απέκτησε «το πιο λαμπερό ταλέντο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με τρομερές ικανότητες, έναν ταχύτατο επιθετικό που προσπερνάει του πάντες και έχει το γκολ». Αυτό ήταν το scouting report για τον συγκεκριμένο παίκτη.

Από τις φαβέλες και το ποδόσφαιρο αλάνας, στο κοσμοπολίτικη Ισπανία και τον «γαλαξία αστέρων». Η μετάβαση σαφώς δύσκολη, το ένδοξο παρελθόν των Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος, την «βάρυνε» ακόμη περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν την ίδια περίοδο έκλεινε ο «κύκλος» του πιο επιτυχημένου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου, του Κριστιάνο Ρονάλντο.Τα ρεκόρ του Πορτογάλου απλησίαστα, η επιρροή του στο σύλλογο τεράστια.



Αυτομάτως οι επόμενοι, πέρα από τον εαυτό τους, έπρεπε να ξεπεράσουν και το πρόσφατο παρελθόν. Η μετριότητα των πρώτων χρόνων προκάλεσε την έντονη κριτική. Οι υψηλές απαιτήσεις, σε αντίθεση με τους όχι και τόσο ενθαρρυντικούς αριθμούς, μετέτρεψαν την κριτική σε απαξίωση. Το ταλέντο και οι ικανότητες υπήρχαν, η αξιοποίηση αυτών στο γρασίδι όμως ήταν θέμα ψυχολογικής «σκληραγώγησης» και τακτικής δουλειάς.

Το εγχείρημα «μεγάλωσε» ακόμη περισσότερο, όταν η αμφισβήτηση συνοδεύτηκε από ακραία περιστατικά ρατσισμού. Έπρεπε παράλληλα με την εξέλιξή του, να διαχειριστεί αυτό το φαινόμενο. Έξι χρόνια μετά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι καταφέρνει καλά και τα δύο. Δείγμα της προσωπικότητας του. «Έχτισε» αυτοπεποίθηση μέσω της αγωνιστικής εξέλιξης και πλέον μπορούσε με περισσότερο θάρρος να πάει κόντρα σε όλους. Αμφισβητίες και ρατσιστές.



Το «χρυσό» γκολ στο Παρίσι για το 14ο Τσάμπιονς Λιγκ της «Βασίλισσας» επιστέγασε την αγωνιστική μεταμόρφωση και σε συνδυασμό με τις περσινές και φετινές εμφανίσεις ανήκει πια στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο μετρ της θέσης Τιερί Ανρί ήταν απόλυτος: «Είναι ο καλύτερος αριστερός εξτρέμ στον κόσμο».

Η εμπιστοσύνη του Αντσελότι «ξεκλείδωσε» τον Ροντρίγκο


Στη σκιά του Βινίσιους και την ευρύτερη του Μπέλιγχαμ, τα φώτα της δημοσιότητας δεν πιάνουν τον Ροντρίγκο. Οι εκλάμψεις του 22χρονου με αποκορύφωμα εκείνο το ανεπανάληπτο δίλεπτο στον ημιτελικό του 2021 με τη Μάντσεστερ Σίτι τον έφεραν στο προσκήνιο. Προσωρινά. Έγινε ο «ήρωας» της βραδιάς για τη Ρεάλ, εκείνος που έστειλε την πρόκριση στην παράταση, αλλά μέχρι εκεί. Για τους περισσότερους ο Ροντρίγκο ήταν μία επιπλέον λύση, ένα παιδί με ταβάνι σε όσα μπορούσε να προσφέρει.



Προερχόμενος από τη Σάντος, φόρεσε αμέσως την «ταμπέλα» του νέου Νεϊμάρ. Άλλωστε δεν υπήρχε περιθώριο λάθους με τα 45 εκατομμύρια που κόστισε στο σύλλογο. Όπως ο Βινίσιους, έτσι και εκείνος αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος, ήταν πολύ μικρός μπροστά στο μέγεθος της Ρεάλ Μαδρίτης. Τίποτα όμως δεν γίνεται τυχαία από τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Γνωρίζει άριστα ποιος μπορεί να προσφέρει, ποιος όχι, ποιος πρέπει να παραμείνει και ποιος να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ισπανός επιχειρηματίας τον άφησε στα έμπιστα χέρια του Κάρλο Αντσελότι και περίμενε μέχρι ο μικρός να «εκραγεί». «Υπήρχαν δύσκολες στιγμές και ο προπονητής ήταν δίπλα μου, δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη», δήλωσε χαμογελαστός μετά την άκρως εντυπωσιακή εβδομάδα που πέρασε. Ο Ροντρίγκο είχε γκολ και ασίστ στην ευρωπαϊκή βραδιά με τη Μπράγκα, στατιστικά που διπλασιάστηκαν απέναντι στην Βαλένθια.



«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Βινίσιους και ο Ροντρίγκο θα σκοράρουν περισσότερο από τον Μπέλιγχαμ». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του «Καρλίτο» στο πλαίσιο του εκτός έδρας αγώνα με την Ράγιο Βαγιεκάνο. Η πρόβλεψή του έπεσε έξω αφού ουδείς κατάφερε να δώσει τη νίκη στη Ρεάλ. Δικαιώθηκε πανηγυρικά ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Βραζιλιάνος με το «7» μέτρησε τρία γκολ και μία ασίστ στους αγώνες με Μπράγκα και Βαλένθια, ενώ εκείνος με το «11» τρία γκολ και τρεις ασίστ. Υπό τις οδηγίες του Ιταλού τεχνικού οι δυο τους «μαγεύουν» το κοινό των «μερέγχες», απελευθερωμένοι αγωνιστικά μετά την αποχώρηση του Μπενζεμά. Από το επόμενο καλοκαίρι θα συνεργάζονται στη «Σελεσάο», με στόχο την κατάκτηση του κόσμου.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x