Διονύσης Δεσύλλας

Η υπέρβαση δεν έγινε, αλλά αυτός ο Παναθηναϊκός μπορεί να μας ταξιδέψει

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Μπράγκα και στέκεται στην επόμενη... ευρωπαϊκή ημέρα για το «τριφύλλι».

*Το να φτάνεις τόσο κοντά στην επιστροφή σου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και εν τέλει να μην καταφέρνεις να πάρεις το εισιτήριο, είναι σκληρό και στενάχωρο. Ο Παναθηναϊκός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για να κάνει τη δική του υπέρβαση το φετινό καλοκαίρι. Μια υπέρβαση που αν ερχόταν θα έφερνε ξανά τα... αστέρια στο "τριφύλλι" έπειτα από 12 χρόνια. Αυτή η μάχη ήταν η ωραία, είχε συναρπαστικές βραδιές με κυρίαρχη αυτή του Βελοντρόμ, μια ομάδα να δείχνει σε όλους ότι πλέον έχει επιστρέψει και φυσικά έναν κόσμο να γυρίζει ξανά στη δική του κανονικότητα: Να γεμίζει, δηλαδή, μέσα στον Αύγουστο ένα ΟΑΚΑ και να υπενθυμίζει σε όλους ποιο είναι το μεγαλείο αυτού του Συλλόγου.

*Ο Παναθηναϊκός χθες ήταν μια ομάδα που πίστεψε πολύ στην πρόκριση. Η αλήθεια είναι ότι δεν την πήρε στις λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που ήταν κατά του. Ηταν άτυχο χθες το "τριφύλλι". Σε ένα παιχνίδι στο οποίο ήταν καλύτερο, είχε πειθαρχία και προσήλωση στο πλάνο του, έβγαλε ευκαιρίες και πίεσε την Μπράγκα, δεν κατάφερε ποτέ να στείλει την μπάλα στο πλεκτό και να απογειώσει τους περίπου 65.000 φίλους του στο Ολυμπιακό Στάδιο! Με έναν εξαιρετικό Βαγιαννίδη (ο νεαρός αρχίζει σταδιακά να αποκτά όλο το πακέτο ενός σύγχρονου μπακ βελτιώνοντας και το αμυντικό του κομμάτι), με τον Βιλένα να αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στη μεσαία γραμμή, τον Ιωαννίδη να βοηθάει πολύ στο κομμάτι της ανάπτυξης και δημιουργίας και τους εξτρέμ Παλάσιος και Μαντσίνι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα, οι "πράσινοι" έπαιξαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα σωστά και έξυπνα. Ηταν, όμως, αναποτελεσματικοί.

*Οι ευκαιρίες χάθηκαν. Ακόμη κι όταν έγινε το 0-1 με τον Μπρούμα κόντρα στη ροή του αγώνα, το "τριφύλλι" θα μπορούσε να κάνει... ροντέο το παιχνίδι, αν σκόραρε "στα καπάκια" στις μεγάλες φάσεις με Τζούριτσιτς, Σπόραρ και Σένκεφελντ! Ο Παναθηναϊκός πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις. Έγιναν σωστά και λάθη (όπως τα κρίνουμε πάντα εκ του αποτελέσματος). Κάποια πράγματα σε κρίσιμο χρονικά σημείο- όπως ορισμένες κινήσεις από τον πάγκο ή η έλλειψη ρίσκου- , δεν βγήκαν και εν τέλει η πρόκριση δεν ήρθε ποτέ. Αυτό, όμως, είναι το ποδόσφαιρο. Μια μικρή λεπτομέρεια, μια ευκαιρία, μια αλλαγή, μια στιγμή μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους, ειδικά σε αυτό το επίπεδο. Χθες, οι λεπτομέρειες ήταν με την Μπράγκα και όχι με τον Παναθηναϊκό. Όμως, το χειροκρότημα στο φινάλε από τον συγκλονιστικό κόσμο χθες στο ΟΑΚΑ έστειλε και το μήνυμα ενόψει της συνέχειας.



*Οπως αναφέραμε και παραπάνω, η υπέρβαση δεν ήρθε. Ο πρώτος στόχος της σεζόν, όμως, έχει επιτευχθεί. Ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και θα προσπαθήσει μέσω του Europa League να κάνει σημαντικά πράγματα στη φετινή επιστροφή του στην Ευρώπη. Μια ομάδα που εξελίσσεται και προοδεύει διαρκώς και που έχει επανέλθει στη δική της κανονικότητα, έδειξε σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη διαδικασία των προκριματικών του καλοκαιριού, κάτι το πολύ σημαντικό: Οτι μπορεί να στέκεται πολύ σοβαρά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να κοιτάζει στα μάτια κάθε αντίπαλο. Να μην παίζει τον ρόλο του κομπάρσου, αλλά του πρωταγωνιστή. Με δυο προκρίσεις κόντρα σε Ντνίπρο και Μαρσέιγ και έναν αποκλεισμό στις λεπτομέρειες από την Μπράγκα, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται.

*Ναι, αυτή η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να κάνει ωραία πράγματα στη φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια, η οποία άρχισε το καλοκαίρι και που φυσικά θα συνεχιστεί. Το "τριφύλλι" μπορεί να μας ταξιδέψει. Το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έγινε πραγματικότητα, αλλά το Europa League είναι εκεί και την Παρασκευή ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται στην κλήρωση και θα μάθει τους αντιπάλους του στη διοργάνωση. Η ποδοσφαιρική εξέλιξη συνεχίζεται και μετά τις πρώτες ημέρες τις στεναχώριας από τον αποκλεισμό και τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, θα καταλάβουν όλοι στον Παναθηναϊκό ότι τα καλύτερα μπορούν να έρθουν αρκεί να συνεχιστεί το πλάνο και η μεθοδικότητα που υπάρχει. Βήμα - βήμα...

*Κάτι τελευταίο: Η χθεσινή εικόνα ενός κατάμεστου ΟΑΚΑ μέσα στον Αύγουστο, δείχνει τη δίψα που έχει αυτός ο κόσμος και τα πόσα καταφέρνει ξανά χρόνο με τον χρόνο το κλαμπ. Συνολικά και σε κάθε επίπεδο. Περίπου 65.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην Καλογρέζα, στήριξαν την ομάδα, φώναξαν, στεναχωρήθηκαν, αλλά στο τέλος χειροκρότησαν. Και έδωσαν ραντεβού για νέες ευρωπαϊκές βραδιές το φθινόπωρο. Αυτή την εικόνα ενός καταπράσινου ΟΑΚΑ πρέπει να την ξαναδούμε σε όλα τα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του "τριφυλλιού". Μια εικόνα που έφερε μνήμες στους παλαιότερους και που "έδειξε" στους νεότερους το πραγματικό μέγεθος του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x