Διονύσης Δεσύλλας

Λάθη που απαγορεύονται, αποβολή που κόστισε

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό και τον μακρύ δρόμο που ακολουθεί στα πλέι οφ.

*Ο Παναθηναϊκός πήγε στο «Γ. Καραϊσκάκης» με σκοπό να παλέψει για να φύγει με αποτέλεσμα απέναντι στον καλύτερο και πιο ποιοτικό Ολυμπιακό. Είχε τις πιθανότητες, προσπάθησε να διαχειριστεί έξυπνα το ντέρμπι, κάνοντας το κλασσικό του παιχνίδι και δίνοντας την μπάλα στον αντίπαλο, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Σε τέτοια ματς, ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι μια καλύτερη ομάδα, η συγκέντρωση πρέπει να είναι στα ύψη και τα λάθη απαγορεύονται.

*Παρά το γεγονός ότι το τριφύλλι προηγήθηκε με το γκολ – πέναλτι του Κίκο Μακέντα και είχε τις ευκαιρίες αν υπήρχε πιο καθαρό μυαλό στις αντεπιθέσεις του να βάλει και δεύτερο τέρμα, κατάφερε να βάλει τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι από το… πουθενά και μάλιστα σε ένα κρίσιμο σημείο. Το «από το πουθενά» πάει στο σοβαρό λάθος του Διούδη στην κεφαλιά του Χασάν και το «κρίσιμο σημείο» στο γεγονός ότι το ντέρμπι βρισκόταν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

*Το γκολ σε τέτοιο λεπτό ανέβασε την ψυχολογία του Ολυμπιακού και έριξε αυτή των παικτών του Παναθηναϊκού. Οι λόγοι αυτονόητοι. Ο πορτιέρε του τριφυλλιού έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το τέρμα της ισοφάρισης, όπως ευθύνη (λιγότερη απ’ αυτή του πρώτου τέρματος) έχει και στο δεύτερο γκολ των ερυθρόλευκων, κάνοντας κακή έξοδο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δικαίως πρέπει να σταθούμε στα σοβαρότατα και καθοριστικά λάθη του διεθνούς γκολκίπερ. Άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει, όμως, να… τον σταυρώσουμε. Ο Διούδης με τις εμφανίσεις του φέτος έχει δώσει πολύτιμους βαθμού στο τριφύλλι. Σήμερα, ήταν αυτός που έπαιξε ρόλο στο να έρθει η ήττα από τον Ολυμπιακό. Ναι, όπως αναφέραμε παραπάνω, στα ντέρμπι τέτοιου τύπου γκέλες και απαγορεύονται και κοστίζουν. Ωστόσο, πέρα από την κριτική που γίνεται για τα λάθη που έκανε ο τερματοφύλακας του «τριφυλλιού», οφείλουμε να μην… κανιβαλίσουμε. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο είναι η διάρκεια. Ο Σωκράτης έχει τον τρόπο να ξεπεράσει τα σημερινά, να καθαρίσει το μυαλό του και να δει τη συνέχεια. Η αξία του δεν αμφισβητείται.

*Καθοριστικό ρόλο, πλην των λαθών του Παναθηναϊκού και φυσικά την ποιότητα των παικτών του Ολυμπιακού, έπαιξε και η αποβολή του Πούγγουρα το 66’. Αυτομάτως, τα πάντα αλλάζουν και μάλιστα σε ένα ημίχρονο κατά το οποίο το τριφύλλι έδειχνε μια διάθεση να γίνει πιο επιθετικό, ανεβάζοντας τις γραμμές. Με 10 παίκτες τα πράγματα έγιναν εξαιρετικά δύσκολα κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε αργότερα.

*Η ευκαιρία ήρθε. Θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να σκοράρει ξανά με τον Καρλίτος στο 88’, αλλά ο Σα έδειξε την κλάση του και μια δύσκολη επέμβαση την έκανε να μοιάζει εύκολη. Οι λεπτομέρειες που αναφέραμε παραπάνω. Από τη μια, ο Ολυμπιακός που εκμεταλλεύτηκε σχεδόν στο 100%, έχοντας την ικανότητα και την ποιότητα να το κάνει. Άλλωστε, εξ’ αρχής το μεγάλο φαβορί για τη νίκη ήταν. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός των λαθών, του αριθμητικού μειονεκτήματος και της μη συγκέντρωσης στο μάξιμουμ, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι αν ήθελε να έχει πιθανότητες για κάτι καλό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

*Η ήττα ήρθε. Σαφέστατα κάθε άσχημο αποτέλεσμα με τον αιώνιο αντίπαλο επηρεάζει. Ωστόσο, καταστροφική δεν είναι. Υπάρχει πολύς δρόμος για τη συνέχεια. Οι πράσινοι καλούνται να αφήσουν πίσω τους το ντέρμπι, να καθαρίσουν το μυαλό τους και να δουν τα επόμενα παιχνίδια, αρχής γενομένης απ’ αυτό με τον Άρη στη Λεωφόρο. Για φέτος υπάρχει ο μεγάλος στόχος της εξόδου στην Ευρώπη. Για του χρόνου, βέβαια, ο στόχος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος και αφορά την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ, προκειμένου το τριφύλλι να ξαναγίνει μια ομάδα η οποία ακόμα κι όταν κάνει λάθη, όπως τα σημερινά, θα έχει την δυνατότητα να ανατρέψει την κατάσταση. Και την ικανότητα να αρχίσει και πάλι να διεκδικεί. Αλλά αυτά τα τελευταία, θα τα αναλύσουμε όταν έρθει η ώρα και μόλις ολοκληρωθεί η χρονιά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x