Διονύσης Δεσύλλας

Οχι νικητής, αλλά «ατσαλάκωτος» στη Λεωφόρο, πάει για τρεις τελικούς

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ισοπαλία (0-0) του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ και τη συνέχεια στη μεγάλη μάχη για το πρωτάθλημα.

*Ολα μηδέν στο μεγάλο παιχνίδι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και η κατάσταση στην πρώτη θέση της βαθμολογίας παραμένει ίδια. Οι δυο ομάδες παραμένουν στην πρώτη θέση, οι "πράσινοι" έχουν την ισοβαθμία, αλλά πλέον θα στρέψουν την προσοχή τους στους τρεις τελικούς στη συνέχεια, με πρώτο αυτό με τον ΠΑΟΚ.

*Το παιχνίδι ήταν κλειστό. Πήγε πολύ στη δύναμη και στην ένταση με την «Ένωση» να είναι καλύτερο και να δυσκολεύει πολύ το «τριφύλλι» κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο η ΑΕΚ είχε το δοκάρι με τον Τσούμπερ (είχε προηγηθεί άλλο ένα με τον ίδιο παίκτη, αλλά στο ξεκίνημα της φάσης φάνηκε ότι ο Λιβάι ήταν οφσάιντ) και ο Παναθηναϊκός τη μεγάλη και μοναδική του μεγάλη ευκαιρία με την κεφαλιά του Σπόραρ που έδιωξε ο Αθανασιάδης. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί περισσότερο.



*Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει διαφορετική αν ο διαιτητής έδινε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουκουντί, όταν ο στόπερ της ΑΕΚ ανέτρεψε τον Σπόραρ σε αντεπίθεση. Ο ρέφερι δεν απέβαλε ως όφειλε τον κεντρικό αμυντικό της «Ένωσης», λίγο πριν από τη λήξη του ημίχρονου, κάτι που αν γινόταν θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο ντέρμπι. Μάλιστα, στην επανάληψη ο Πορτογάλος χαρίστηκε ξανά στον Μουκουντί σε παρόμοια φάση, όταν αυτή τη φορά σε μπαλιά αντεπίθεσης ο παίκτης της ΑΕΚ «γκρέμισε» τον Ιωαννίδη, αλλά η κατάληξη ήταν ίδια! Δικαιολογημένα φωνάζει ο Παναθηναϊκός και για τις δυο περιπτώσεις.



*Στην επανάληψη, το σκηνικό ήταν παρόμοιο. Ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να κυκλοφορήσει την μπάλα στο πρώτο 20λεπτο, σε αντίθεση με την ΑΕΚ, αλλά ευκαιρίες δεν υπήρχαν. Η «Ένωση» απείλησε με κοντινό σουτ του Γαλανόπουλου που έδιωξε ο Σένκεφελντ και ο Παναθηναϊκός με ένα μακρινό σουτ του Τσόκαϊ που πέρασε έξω. Η ΑΕΚ έτρεχε πολύ, έπαιρνε τις περισσότερες δεύτερες μπάλες και η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καλυτέρευσε την εικόνα της με την είσοδο Ιωαννίδη και Κλεϊνχέισλερ που έδωσαν μια πνοή στην ομάδα. Ωστόσο, δεν ήταν και απειλητική.

*Έπειτα από ένα κλειστό ματς στη μεγαλύτερή διάρκειά του, με τον Παναθηναϊκό να δυσκολεύεται πολύ, αλλά και το διακύβευμα να είναι τέτοιο που να δημιουργεί εξτρά πίεση, το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλή εμφάνιση επιθετικά, έδωσε μια μεγάλη μάχη στη μεσαία γραμμή και ανασταλτικά, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που μετράει τώρα είναι το αποτέλεσμα και όχι η απόδοση. Είναι τέτοια η πίεση και το άγχος για βαθμούς, εδώ που έχει φτάσει το πρωτάθλημα, που τα υπόλοιπα περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ο στόχος εξ' αρχής ήταν η νίκη, αλλά η εμφάνιση δεν ήταν αρκετή για να έρθει αυτή απέναντι σε μια πολύ καλή και ποιοτική ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, η οποία προστατεύτηκε στις αποβολές που δε δόθηκαν στον Μουκουντί, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Δεύτερη κίτρινη θα μπορούσε να δοθεί και στον Βίντα, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε καν φάουλ στην κεφαλιά στον Τσόκαϊ λίγο έξω από την περιοχή. Οσο για τη φάση του Μπερνάρ, για την οποία έχει σηκώσει τους τόνους η ΑΕΚ, τα πράγματα είναι απλά: Φάουλ και κίτρινη κάρτα.

*Ο Παναθηναϊκός δε νίκησε, αλλά έμεινε ατσαλάκωτος απέναντι στον πιο δύσκολο αντίπαλο που έχει να αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα χαφ δεν ήταν σε καλή μέρα, οι εξτρέμ δεν απείλησαν, όσο περνούσε η ώρα η κούραση έκανε την εμφάνισή της και οι αλλαγές βοήθησαν, δίχως, όμως, να δώσουν ευκαιρίες στην ομάδα. Έτσι όπως κύλησε το ντέρμπι το 0-0 αφήνει ανοικτά τα πάντα.

*Το παιχνίδι αυτό πέρασε. Η κατάσταση παραμένει ίδια στην πρώτη θέση και η προσοχή στρέφεται στη συνέχεια. Ακολουθεί ένα ακόμη παιχνίδι - τελικός, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Η νίκη είναι απαραίτητη, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα πρέπει να παρουσιαστούν πιο επιθετικοί για να την πάρουν και η μάχη για το πρωτάθλημα συνεχίζεται.

*Κάτι τελευταίο. Είναι τουλάχιστον άστοχες οι δηλώσεις του εξαιρετικού προπονητή, κ. Αλμέιδα. Αναφερόμαστε στα περί δώρων στον Παναθηναϊκό. Δώρα ούτε έχει πάρει ο Παναθηναϊκός, ούτε τα έχει ανάγκη. Μια δήλωση από έναν πολύ καλό τεχνικό που δεν είχε δείξει τέτοια εικόνα. Μια δήλωση που θύμισε.... Λουτσέσκου και αναμφίβολα αν το καλοσκεφτεί ξανά ο Αργεντινός θα αντιληφθεί το λάθος του. Πρέπει, επίσης, να υποκλιθούμε ξανά στην "απάντηση" του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δε θέλησε να δώσει συνέχεια και να δημιουργήσει κόντρα, μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων που δεν οδηγεί πουθενά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x