Διονύσης Δεσύλλας

Πληγωμένος από τα δικά του λάθη ο Παναθηναϊκός και πικρό ευρωπαϊκό φινάλε

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ήττα (2-1) του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Χάιφα και το ευρωπαϊκό τέλος του τριφυλλιού για φέτος.

*Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τα στατιστικά της αναμέτρησης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι! 21 τελικές το «τριφύλλι», 9 οι Ισραηλινοί. 59 επιθέσεις η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, 18 οι φιλοξενούμενοι. Δύο επεμβάσεις ο Παναθηναϊκός, 5 η Μακάμπι. 15 κόρνερ η ελληνική ομάδα, μόλις 2 η αντίπαλός της. Όμως, στο ποδόσφαιρο μετράει η ουσία. Ο φωτεινός πίνακας στη Λεωφόρο έγραψε: Παναθηναϊκός-Μακάμπι 1-2. Με αυτόν τον τρόπο το φινάλε ήταν πικρό για το «τριφύλλι», που δε θα συνεχίσει φέτος στην Ευρώπη.

*Για ένα ακόμη ευρωπαϊκό ματς ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιρικά αυτοκτόνησε. Το έχουμε δει και άλλες φορές φέτος αυτό. Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο. Δείχνει ότι η ομάδα θέλει ακόμα το κλικ παραπάνω για να περάσει στην επόμενη πίστα και σε μια πρόκριση από όμιλο. Οι «πράσινοι» πλήρωσαν το κακό πρώτο 30λεπτο και τα δύο ΜΟΝΑΔΙΚΑ λάθη, που έκαναν σε χώρο που απαγορεύεται να τα κάνεις. Ειδικά όταν μιλάμε για ματς Ευρώπης.

*Αναφερόμαστε, φυσικά, στα δυο γκολ της Μακάμπι, η οποία κατάφερε να φύγει με νίκη-πρόκριση από τη Λεωφόρο, μην έχοντας άλλη ευκαιρία. Στο πρώτο υπάρχει λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Λοντίγκιν και Σένκεφελντ, με αποτέλεσμα σε κενή εστία ο Νταβίντ με κεφαλιά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ένα φτηνό και κρύο τέρμα που έβαλε εξ' αρχής δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Στο δεύτερο (φαίνεται, πάντως, να έχει προηγηθεί φάουλ στον Μαντσίνι), ο Βαγιαννίδης γλιστράει σε ένα εύκολο μαρκάρισμα, δημιουργείται υπεραριθμία για τη Μακάμπι και ο Τσέρι με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή «έγραψε» το 0-2…

*Τι είχε συμβεί μέχρι εκείνο το σημείο. Πολλά, αλλά όχι ουσιαστικά για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι «πράσινοι» μετά το πρώτο κακό 30λεπτο -ένα διάστημα στο οποίο χάνονταν οι δεύτερες μπάλες, τα χαφ πλην Βιλένα είχαν κακή απόδοση και η Μακάμπι κυκλοφορούσε την μπάλα- άρχισαν να ανεβάζουν στροφές, έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τακουνάκι του Ιωαννίδη και στην επανάληψη μπήκαν με το γκάζι πατημένο. Με τρομερή ένταση στο παιχνίδι, με άνοδο του Μπερνάρ και του Αράο, με σημαντική συνεισφορά από τα άκρα και ασφυκτική πίεση στη Μακάμπι, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τα έκαναν όλα καλά μέχρι να φτάσουν στην εκτέλεση! Είναι απίστευτο το πόσες μεγάλες ευκαιρίες χάθηκαν και πώς η μπάλα δεν μπήκε στα δίχτυα για την ισοφάριση!

*Παλάσιος στο 48', Γεντβάι στο 52', Αϊτόρ με φάουλ στο 55', τριπλή φάση στο 65' με απευθείας κόρνερ του Αϊτόρ, επέμβαση του τερματοφύλακα Κεούφ, δοκάρι του Ιωαννίδη και Αράο να μην μπορεί σε κενή εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα! Σουτ του Μαντσίνι στο 70' και νέα επέμβαση του γκολκίπερ! Οταν παίζεις καλά, χάνεις τόσες ευκαιρίες και δεν μπορείς με τίποτα να βάλεις την μπάλα στα δίχτυα, τότε ναι: Μπορείς να πεις ότι έχεις αυτοκτονήσεις, αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με τα μοναδικά λάθη που αναφέραμε.

*Το γκολ του Ιωαννίδη στο 89' έβαλε «φωτιά» στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε για νέο τέρμα ισοφάρισης-πρόκρισης μέχρι το τέλος, αλλά δεν τα κατάφερε και αποχαιρέτησε την Ευρώπη με οδυνηρό τρόπο. Η πίκρα για όλους είναι μεγάλη για τη μη πρόκριση και φυσικά για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη αυτό…

*Στο επίπεδο της Ευρώπης δεν υπάρχουν εύκολες αναμετρήσεις. Ειδικά όταν είσαι ένα κλαμπ, που τώρα επέστρεψε εκεί, έπειτα από αρκετά χρόνια μακριά από τα «σαλόνια». Τα λάθη κοστίζουν και ο Παναθηναϊκός το διαπίστωσε αυτό φέτος. Δεν είναι μόνο το ματς με τη Μακάμπι. Υπήρχαν και άλλα στα οποία οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να πάρουν κάτι παραπάνω, αλλά πλήρωσαν δικές τους επιπολαιότητες ή έλλειψη συγκέντρωσης.

*Από εδώ και πέρα απαιτείται σωστή διαχείριση της όλης κατάστασης. Από αυτή τη φετινή διαδικασία θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική, με λογική και ψυχραιμία και ο Παναθηναϊκός να τα βάλει κάτω, να δει τι πήγε στραβά στη φετινή ευρωπαϊκή του επιστροφή και φυσικά να μάθει από το φετινό. Δεν χρειάζονται ούτε κινήσεις πανικού, ούτε, φυσικά, κραυγές και απαξιώσεις. Αυτοκριτική, δουλειά, προκειμένου το «τριφύλλι» να προχωρήσει στο πρωτάθλημα και να δει πώς θα γίνει ακόμη πιο δυνατό και πιο έτοιμο για την επόμενη πίστα στην Ευρώπη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x