Διονύσης Δεσύλλας

Το συγκινητικό «δέσιμο» ομάδας με κόσμο και το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Παναθηναϊκό του Ιβάν

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον «επίλογο» στο φετινό ταξίδι του Παναθηναϊκού και για την επόμενη μέρα στο "τριφύλλι".

*Το φετινό ταξίδι για τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε χθες στη Λεωφόρο. Προφανώς και δεν έχει νόημα να κάνουμε αναφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της ισοπαλίας (1-1) με τον Άρη. Ούτε ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε κάτι τέτοιο. Δεν επρόκειτο για παιχνίδι στο οποίο μπορεί να σταθεί ανάλυση ή να γίνει κριτική. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε άδειος, χωρίς κίνητρο και απλώς ήθελε μια νίκη για να αποχαιρετήσει με τέτοιον τρόπο το κοινό του, δίχως να τα καταφέρει.

*Στο χθεσινό φινάλε, λοιπόν, στο κατάμεστο "Απόστολος Νικολαϊδης", φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό τον τελευταίο χρόνο. Έχει "δεθεί" με τρόπο συγκινητικό με τον κόσμο του. Έναν κόσμο που, μετά τα χρόνια ταλαιπωρίας, επέστρεψε ξανά στη θέση του, στήριξε την προσπάθεια, χειροκρότησε, πάλεψε με την ομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν και παρά την πικρία του και την απογοήτευση για τη μη κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήταν ξανά εκεί. Πιστός στο ραντεβού του.

*Το γήπεδο γέμισε ξανά στο χθεσινό παιχνίδι με τον Άρη. Οι φίλοι του "τριφυλλιού" έδωσαν βροντερό "παρών" στο φινάλε της φετινής διαδρομής. Αποθέωσαν την ομάδα και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έστειλαν το ενωτικό μήνυμα ενόψει της συνέχειας με το πανό που έγραφε "Ιβάν μας έδειξες τον δρόμο, μαζί θα πάμε ως την κορυφή". Το τελευταίο ματς της χρονιάς εξελίχθηκε σε μια... γιορτή στήριξης απ' όλους όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο. Φάνηκε με όλο τον παλμό κατά τη διάρκεια του αγώνα, και με τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου τόσο στους παίκτες, όσο και στον προπονητή μετά το τέλος της αναμέτρησης, με τα δάκρυα πολλών, βγάζοντας από πάνω τους όλη την πίεση της σεζόν. Το "δέσιμο" ομάδας με κόσμο είναι συγκινητικό και αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα μεγάλα - αν όχι το μεγαλύτερο - κέρδος του Παναθηναϊκού. Αυτό τη σύνδεση της κερκίδας με την ομάδα- την οποία είχαμε για χρόνια να δούμε- θα πρέπει ο Σύλλογος να τη κρατήσει και να μην τη χάσει ποτέ ξανά!

*Η χρονιά ολοκληρώθηκε με "σκληρό" τρόπο και τους λόγους τους έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο κείμενο. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, ο τίτλος δεν κατακτήθηκε. Ομως, όταν τα πάντα πηγαίνουν στη λεπτομέρεια και στο όριο, τότε είναι δύσκολο να μιλάς για αποτυχία. Το είπε, άλλωστε, και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου. Δε μιλάμε για μια "αδιάφορη" σεζόν, η οποία τελείωσε νωρίς για το "τριφύλλι". Μιλάμε για μια σεζόν κατά την οποία ο Παναθηναϊκός ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος πρώτος, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να διατηρηθεί στο ρετιρέ της βαθμολογίας και να φτάσει σε αυτό για το οποίο ζούσαν και ανέπνεαν όλοι στον Παναθηναϊκό οργανισμό. Οι λόγοι ήταν πολλοί και διαφορετικοί και έχουν αναλυθεί. Τα όσα συνέβησαν στα πλέι οφ- αγωνιστικά και διαιτητικά- και φυσικά όλα αυτά που έγιναν πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (covid, αναβολή μόλις μιας ημέρας κλπ) στο ντέρμπι της δεκαετίας για τον Παναθηναϊκό, αποδείχθηκαν καθοριστικά για τους "πράσινους" και αποτέλεσαν μεγάλα... δώρα για άλλους.

*Στον πρωταθλητισμό, διαδικασία στην οποία έχει επιστρέψει ο Παναθηναϊκός, δεν μπορείς να στέκεσαι περισσότερο στα όσα πέρασαν. Οφείλεις, φυσικά, να κάνεις τον απολογισμό, να δεις τι πήγε καλά και τι όχι, να μάθεις από τα λάθη, να γίνει ακόμη πιο δυνατός, πιο σοφός ποδοσφαιρικά και να προχωρήσεις. Θα ακολουθήσει μια χρονιά με αυξημένες απαιτήσεις, υψηλούς στόχους και με τον Παναθηναϊκό να έχει μπροστά του μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις. Εκεί πρέπει, πλέον, να πέσει το βάρος.

*Οπως είπε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χθες, πλέον οι στόχοι... επιλέγουν τον Παναθηναϊκό, o οποίος δεν πάει, πια, πίσω. Αυτά τα λόγια αποτυπώνουν την απόλυτη πραγματικότητα για το "τριφύλλι" και θα αποτελέσουν οδηγό για τη νέα σεζόν. Πρώτα για τον σχεδιασμό και τη δημιουργίας μιας καλύτερης, πιο ποιοτικής και πιο δυνατής ομάδας και στη συνέχεια για το πως θα πορευτεί το "τριφύλλι" την επόμενη χρονιά.

*Οι στόχοι είναι και πρέπει να είναι δεδομένοι και ξεκάθαροι:

1. Εξάντληση των πιθανοτήτων για πρόκριση σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
2. Παρουσία, οπωσδήποτε, σε ευρωπαϊκό όμιλο.
3. Στόχος κατάκτησης πρωταθλήματος και Κυπέλλου με ταυτόχρονη δημιουργία ομάδας που θα πάει στο επόμενο επίπεδο.

Με αυτά θα προχωρήσουν όλοι στον Παναθηναϊκό ενόψει της επόμενης χρονιάς, έχοντας μπροστά τους ένα καλοκαίρι "καυτό" στα μεταγραφικά, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και με τη λογική της ποιοτικής αναβάθμισης για το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με μέθοδο, με ποδοσφαιρική λογική, με περισσότερη ευελιξία στα μεταγραφικά και με το βλέμμα μόνο προς την κορυφή και προς τα καλύτερα που πρέπει να έρθουν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x