Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Διάγγελμα Σαμαρά: Τα λογοκριμένα

Όλα όσα ήθελε να πει ο πρωθυπουργός και δεν πρόλαβε.

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης που εκφέρει δημόσιο λόγο μέσω των ΜΜΕ βρήκε το προχθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού λειψό, εκφράζοντας την άποψη ότι κακώς επικεντρώθηκε μόνο στις θετικές εκφάνσεις της συμφωνίας με την τρόικα, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στις «παράπλευρες απώλειες» της νέας αυτής συμφωνίας.

Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Το ντοκουμέντο που περιήλθε στην κατοχή μας -και θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω- αποδεικνύει ότι το αρχικό κείμενο της ομιλίας του ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που τελικά εκφωνήθηκε και περιελάμβανε αναφορές σε όλα τα φλέγοντα θέματα, με υπευθυνότητα και ενάργεια που ταιριάζει στο πρόσωπο και την περίσταση. Ό,τι τελικά κόπηκε, προφανώς έπεσε θύμα του περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου. Συμβαίνουν αυτά στις ζωντανές εκπομπές.

Είπε: «Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται!»
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Το πιάσατε το υπονοούμενο συνέλληνες, έτσι; Η κυρα-Γερμανία τρέμει σαν βρεγμένο γατάκι, αλλά εμείς βράχος! Κρατάμε το τιμόνι σε ευθεία πορεία και δε μας σκιάζει τίποτα. Κι ας κλαίγονται κάποιοι, που δεν ονειρεύτηκαν ποτέ θωρακισμένη Μερσεντέ (sic)...».

Είπε: «Αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια…».
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Τα τελευταία τρία χρόνια σας ρημάξαμε. 600% ανέβηκαν οι φόροι κι εσείς εκεί... Βούδες. Τι διάολο, Atarax έχετε πάρει; Τέλος πάντων, παρότι οι φίλοι Γερμανοί με ενημέρωσαν ότι οι καταθέσεις σας στις τράπεζες είναι ακόμα σε καλά επίπεδα, συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δική σας αφαίμαξη και να πιάσουμε 2-3 ακίνδυνα μεγαλο-λαμόγια με offshore, για να έχετε κι εσείς μια προσωρινή ψευδαίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης να πορεύεστε».

Είπε: «Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά»
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Καταλαβαίνω ότι αρκετοί θα αναρωτιέστε αυτή τη στιγμή πως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που αρκετοί φορείς του δημοσίου είτε θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Σας απαντώ: Έχετε πίστη στα μαθηματικά. Θα συμβεί. Το επιβεβαίωσε και η “Ομάδα αλήθειας”, τι άλλη απόδειξη χρειάζεστε;»

Είπε: «Πετύχαμε την πρώτη μικρή ανακούφιση κι ανοίξαμε το δρόμο για να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό το στόχο μέχρι στιγμής τον επιτυγχάνουμε …»
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Ανακούφιση για ‘μας, που ξεφορτωθήκαμε τα ξινόμουτρα του Τόμσεν και των άλλων για κανά δίμηνο. Η δική σας ανακούφιση είναι άλλο θέμα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον στόχο τώρα, τι θα πει “και οι άνθρωποι, κύριε;”. Μην είστε αχάριστοι, μάθετε μπαλίτσα από τα Excel-άκια που όλο και βελτιώνονται...»

Είπε: «Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.»
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Μπλα μπλα μπλα Σάλλας, μπλα μπλα μπλα Προβόπουλος, μπλα μπλα μπλα μόχλευση, μπλα μπλα μπλα λογιστικές εγγραφές, μπλα μπλα μπλα μην κάνετε καμιά βλακεία και τα σηκώσετε πριν σας τα “κουρέψουμε”, γιατί θα σηκωθεί ο ειδικός λογαριασμός και θα μας κυνηγάει!»

Είπε: «...οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους.»
Αν συνέχιζε, θα συμπλήρωνε: «Οι θυσίες πιάνουν τόπο... για τους δανειστές. Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει... στην πραγματικότητα προς το χειρότερο. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει... στην πραγματικότητα προς το αρνητικότερο. Και νιώθω ότι σε λίγο η μυθιστορηματική αφήγησή μου, παρότι οφείλω να την κάνω μπας και σας δώσω λίγο κουράγιο ακόμα, δεν θα σας πείθει πια... αφού η αβελτηρία αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους».

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x