sport-fm.gr ΘΕΜΑ

O Tσώρτσιλ, η Φαλκονέρα και ο Στινγκ: Όσα… έγραψε η ιστορία την τελευταία φορά που έπεσε η Έβερτον!

Η Έβερτον «φλερτάρει» με τον υποβιβασμό για πρώτη φορά μετά το 1951 και το sport-fm.gr σας θυμίζει τι συνέβαινε στον κόσμο πριν από 72 χρόνια!

Η ώρα της αλήθειας για την Έβερτον έχει πλέον φτάσει. Τα «ζαχαρωτά» υποδέχονται την Μπόρνμουθ για την 38η και τελευταία αγωνιστική της Premier League, με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού η οποία αν μη τι άλλο μπορεί να επιφέρει και δραματικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Για να αποφύγει τον πρώτο υποβιβασμό έπειτα από 72 χρόνια, ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ χρειάζεται τη νίκη απέναντι στα «κεράσια», ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί και η αναμέτρηση λήξει ισόπαλη, οι διαφορά τερμάτων ανάμεσα σε αυτή, τη Λιντς και τη Λέστερ θα κρίνει την παραμονή.

Τι συνέβαινε όμως στον πλανήτη το μακρινό 1951, όταν η Έβερτον υποβιβαζόταν για τελευταία φορά στη δεύτερη κατηγορία;

Αρχικά μιας και συζητάμε για ποδόσφαιρο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ομάδες που στέφονταν πρωταθλήτριες εκείνη τη σεζόν. Στη χώρα μας ο Ολυμπιακός επέστρεφε μετά από τρία χρόνια στην κορυφή κατακτώντας το 9ο πρωτάθλημα της ιστορίας του με τον Πανιώνιο δεύτερο και τον Ηρακλή τρίτο.

Στη γειτονική Ιταλία η Μίλαν ήταν εκείνη που κέρδιζε την κούρσα του τίτλου κατακτώντας το τέταρτο σκουντέτο της, με τη συμπολίτισσα Ίντερ στη δεύτερη θέση και τη Γιουβέντους στην τρίτη

Στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης πανηγύριζε την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου στην ιστορία της αφήνοντας πίσω της τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια, ενώ η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτιζαν στην τέταρτη και την... ενδέκατη θέση αντίστοιχα!

Πέραν του υποβιβασμού της Έβερτον στην Αγγλία υπήρξε και η πρώτη «στέψη» για την Τότεναμ με προπονητή των Άρθουρ Ρόου και ποδοσφαιριστές όπως ο Λεν Ντέκεμιν, ο Πίτερ Μέρφι και ο Ρον Μπέργκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα «ζαχαρωτά» στη δεύτερη κατηγορία υποβιβάστηκε και η ιστορική Σέφιλντ Γουένσντεϊ η οποία νίκησε την Έβερτον με το επιβλητικό 6-0, δίνοντας στην Τσέλσι το δικαίωμα να παραμείνει στην κατηγορία με το κριτήριο της διαφοράς των γκολ!

Έβερτον: Τι συνέβαινε στον κόσμο όταν υποβιβάστηκε το 1951

Ο Τσώρτσιλ, ο Παπάγος και η... Φαλκονέρα


Εκτός των αθλητικών γεγονότων που γράφτηκαν στα βιβλία της ιστορίας, το 1951 υπήρξαν και ορισμένα κοσμοϊστορικά γεγονότα ανά την υφήλιο!

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα εντός της ελληνικής επικράτειας σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, όταν το «Αδριάς», ένα εκ των μεγαλύτερων ατμόπλοιων της εποχής, βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση στη βραχονησίδα Φαλκονέρα.

Στα πολιτικά δρώμενα, στις 9 Σεπτεμβρίου ο «Ελληνικός Συναγερμός» του Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την αυτοδυναμία, με τον Νικόλαο Πλαστήρα να γίνεται πρωθυπουργός ενάμιση μήνα αργότερα.

Το ίδιο χρίσμα έπαιρνε και ο 77χρονος τότε Ουίνστον Τσώρτσιλ μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Αγγλία, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς η Λιβύη γίνεται ανεξάρτητο κράτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ!

Έβερτον: Τι συνέβαινε στον κόσμο όταν υποβιβάστηκε το 1951

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκείνης γεννήθηκαν και «έφυγαν» από τη ζωή πολλές προσωπικότητες της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής ιστορίας.

Στις 27 Φεβρουαρίου ερχόταν στη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, και δυο μήνες αργότερα ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας μας Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον το 1951 γεννήθηκαν και δύο εμβληματικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, ο Μάικ Γαλάκος και ο Τάκης Νικολούδης.

Έβερτον: Τι συνέβαινε στον κόσμο όταν υποβιβάστηκε το 1951

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1951 γεννήθηκαν ο μεγάλος Κέβιν Κίγκαν, όπως και οι διεθνούς φήμης τραγουδιστές, Μπόνι Τάιλερ, Στινγκ και Φιλ Κόλινς. Αντίθετα στην αιωνιότητα πέρασαν εκείνη τη χρονιά ο ιδρυτής της ομώνυμης μάρκας αυτοκινήτων, Φέρντιναντ Πόρσε, αλλά και ο Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x