sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το Αζερμπαϊτζάν «ζορίζει» την Ελλάδα

Δύο προκρίσεις, ένας αποκλεισμός και δύο συναντήσεις για τους ομίλους του Europa League είναι ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων, όταν ο αντίπαλος προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.

H Νέφτσι Μπακού είναι τελικά η ομάδα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Αυτή θα είναι η 6η φορά που ομάδα από την Ελλάδα θα αναμετρηθεί με Αζέρους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρώτη για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έστω και σε πρώιμο στάδιο.

Τις προηγούμενες πέντε, ο απολογισμός αποδεικνύει πως οι ελληνικές ομάδες ζορίζονται με αντίπαλο από τη συγκεκριμένη χώρα, αν και υπάρχουν δύο προκρίσεις σε επόμενη φάση του Europa League.

Τη σεζόν 2012/2013, στο πλαίσιο του β’ προκριματικού γύρου του Europa League, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται την Ίντερ Μπακού. Το ματς στο Αζερμπαϊτζάν λήγει 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ έχουμε το σφύριγμα της λήξης στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Στην παράταση, όμως, οι Αρκάδες αποδείχθηκαν… παλικάρια και κατάφεραν να επικρατήσουν στα πέναλτι με 4-2 και να περάσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.





Τη σεζόν 2015/16, στο πλαίσιο των πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Γκαμπάλα και γνωρίζει έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς στην ευρωπαϊκή του πορεία. Οι «πράσινοι» έρχονται ισόπαλοι 0-0 στο Αζερμπαϊτζάν και στη Λεωφόρο το ματς έληξε επίσης χωρίς νικητή, αλλά οι Αζέροι είχαν το υπέρ τους 2-2 στην Αθήνα και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.





Την ίδια χρονιά, η Γκαμπάλα θα έρθει ξανά στην Ελλάδα για τη φάση των ομίλων, όπου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ. Στην πρώτη αγωνιστική το ματς έληξε 0-0 στο Μπακού, αποτέλεσμα που «επαναλήφθηκε» και στην 5η αγωνιστική που διεξήχθη στην Τούμπα.





Την επόμενη σεζόν, το 2016/17, άλλη μία ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν έρχεται στο δρόμο του ΠΑΟΚ, καθώς έπαιξε με την Καραμπάγ. Όμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει δύο κολλητές ήττες και συνάμα από εκείνες που «πλήγωσαν» το ευρωπαϊκό πρεστίζ των Θεσσαλονικέων. Στην 3η αγωνιστική οι «ασπρόμαυροι» ηττήθηκαν με 2-0 στο Μπακού και στην επόμενη ακριβώς έχασαν μέσα στην έδρα τους με 1-0.





Η τελευταία φορά που ελληνική ομάδα έπαιξε με αντίπαλο από το Αζερμπαϊτζάν ήταν το ραντεβού του Παναθηναϊκού με την Γκαμπάλα τη σεζόν 2017/18, στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League. Σε αντίθεση με την «πρώτη φορά» κόντρα σε Αζέρους, το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει δύο νίκες. Η πρώτη ήταν στη Λεωφόρο με 1-0 και η επόμενη στο Μπακού με 2-1, κλείνοντας θέση για τα πλέι οφ της διοργάνωσης (όπου αποκλείστηκε στη συνέχεια από την Μπιλμπάο).



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x