Επικαιρότητα

Αύξηση κατώτατου μισθού 15,8% προτείνει η ΓΣΕΕ

Οι περισσότεροι κοινωνικοί εταίροι στις εκθέσεις τους «φωτογραφίζουν» αυξήσεις κοντά στο 5% με 7%.

Μεταξύ της διαγνωσμένης ανάγκης ενίσχυσης των χαμηλόμισθων έναντι της πορείας του πληθωρισμού και της εξίσου διαπιστωμένης ανάγκης για ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος λειτουργίας, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, κινούνται οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για το ύψος του κατώτατου μισθού. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν και ήδη απομένουν λιγότερες από 25 ημέρες μέχρι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να συντάξει, έπειτα από εξέταση των θέσεων όλων των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, την τελική του πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας, ώστε στη συνέχεια, έως τα μέσα Μαρτίου, να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια τουλάχιστον 650.000 εργαζόμενων.

Σήμερα, βάσει του νέου ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει ινστιτούτα και φορείς να υποβάλουν τις μελέτες τους, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση για την περαιτέρω, ακόμη και προφορική, διαπραγμάτευση. Ηδη, χθες, η ΓΣΕΕ παρουσίασε τη δική της, διεκδικώντας «ξεπάγωμα» των τριετιών και κατώτατο μισθό 826 ευρώ, δηλαδή αύξηση 15,8% σε σχέση με τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό το ποσό κρίθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπονδίας ότι καλύπτει τουλάχιστον το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, που αποτελεί το «κατώφλι» της φτώχειας και βρίσκεται στην Ελλάδα στα 780 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, καλύπτει και τον πληθωρισμό 6% που εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι θα επικρατήσει στη χώρα κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η ραγδαία αύξηση του τιμαρίθμου και του κόστους ζωής στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2021 και μετά, για πρώτη φορά μάλιστα ύστερα από τουλάχιστον 24 χρόνια συνεχούς μεσοσταθμικής αποκλιμάκωσής του, επέδρασε αρνητικά στις συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους των νοικοκυριών. Οπως μάλιστα επισημαίνεται στη μελέτη του ινστιτούτου, το ποσοστό των μισθωτών που διαβιούν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, ύστερα και από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022, αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες. Η προτεινόμενη από τη ΓΣΕΕ αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023 εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσοστό υλικής στέρησης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του επιπέδου του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα κινηθεί στο 5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα πέσει στο 3,7%, ενώ αναιμικοί, της τάξης ακόμη και του 1,8%, προβλέπονται οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στις εκθέσεις τους «φωτογραφίζουν» αυξήσεις κοντά στο 5% με 7%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κυβερνητική πρόθεση (η έκθεση του ΚΕΠΕ δεν δεσμεύει τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη) είναι πιο κοντά στο 7% – 7,75% που αντιστοιχεί στις αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις, ή ακόμη και υψηλότερα, κοντά στο 9%, ώστε ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 770 με 780 ευρώ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι κυρίως των εργοδοτικών φορέων αναμένεται να επαναδιατυπώσουν προτάσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και «αντισταθμιστικά» μέτρα, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή της προκαταβολής φόρου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Εργασίας το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, ώστε ο νέος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x