Επικαιρότητα

«Φρένο» σε μεταγωγές κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές και Ψυχιατρείο Κορυδαλλού

Το σχέδιο νόμου εισάγει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης αδειών, ενώ προωθείται η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με επιπλέον 130 άτομα προσωπικό.

Να δυσκολέψει τη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές που τέθηκε την Τρίτη σε διαβούλευση. 

Το σχέδιο νόμου εισάγει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης αδειών, ενώ προωθείται η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με επιπλέον 130 άτομα προσωπικό. Ακόμα, προβλέπει ότι η διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ με τη διαμεσολάβηση όμως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα έχει την ευθύνη για τις υγειονομικές εξετάσεις και τις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες των υποψηφίων. 

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου προβλέπεται μεν ότι «στα αγροτικά καταστήματα κράτησης δύναται να μετάγονται κατάδικοι ανεξαρτήτως αδικήματος», εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια τουλάχιστον μία φορά και έχουν τηρήσει τους όρους της. 
Ωστόσο, το νομοσχέδιο εισάγει εξαίρεση, αφαιρώντας από ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων το δικαίωμα να μεταχθούν ή να παραμείνουν σε αγροτική φυλακή. Προβλέπει δηλαδή ότι απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτική φυλακή εάν εις βάρος του κρατούμενου εκκρεμεί ποινική δίωξη όχι μόνο για κακούργημα –όπως ίσχυε μέχρι σήμερα– αλλά και για πλημμέλημα που ενέχει όμως πράξεις βίας ή απειλή βίας. 

Η πρόβλεψη αφορά ουσιαστικά την περίπτωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει μεταχθεί και παραμένει στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Κι αυτό διότι εις βάρος του, όπως και εις βάρος 19 ακόμα αναρχικών, εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019 ποινική δίωξη για στάση και ηθική αυτουργία σε στάση που έγινε στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2018. 

Η αρχική δίωξη ήταν σε βαθμό κακουργήματος, γεγονός που καθιστούσε έτσι κι αλλιώς αδύνατη την παραμονή του σε αγροτική φυλακή, όπως και τη χορήγηση άδειας. Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 ωστόσο, το αδίκημα της στάσης «κατέπεσε» από κακούργημα σε πλημμέλημα, επαναφέροντας τα δεδομένα στην περίπτωση του Κουφοντίνα στην προηγούμενη κατάσταση. 

Το νέο νομοσχέδιο που επιμελήθηκε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, προβλέπει ότι οι κρατούμενοι χάνουν τη δυνατότητα μεταγωγής και παραμονής σε αγροτική φυλακή εάν εις βάρος τους εκκρεμεί όχι μόνο κακουργηματική αλλά και πλημμεληματική δίωξη.

Με γνωμάτευση

Αλλαγές προβλέπονται και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία μεταγωγής στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού που θεωρείτο κατά καιρούς προνομιακός χώρος έκτισης ποινής. Στην 3η παράγραφο του πρώτου άρθρου αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας εισάγονται αρχικά στο αναρρωτήριο της φυλακής. Εφόσον η κατάστασή τους το επιβάλλει, με γνωμάτευση του γιατρού της φυλακής μετάγονται σε ψυχιατρική μονάδα του κοντινότερου νοσοκομείου. Εάν κριθεί εκ νέου αναγκαίο να μεταφερθούν σε «ειδικό θεραπευτικό κατάστημα Κράτησης» –κοινώς το Ψυχιατρείο– αυτό γίνεται μόνο κατόπιν γνωμάτευσης του διευθυντή του νοσοκομείου και για μέγιστο διάστημα ενός μήνα. 

Από τις νέες διατάξεις εξαιρούνται οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να επισημαίνουν πάντως ότι «το 80% όσων βρίσκονται στον Κορυδαλλό είναι προσωρινά κρατούμενοι». 
Μερική αυστηροποίηση προβλέπεται και στο θέμα της χορήγησης αδειών κυρίως για άτομα με βαριές ποινές. Κι αυτό διότι προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενους με καταδίκη άνω των δέκα ετών είναι να έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της  ποινής τους αντί του ενός πέμπτου που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ αντίστοιχα οι ισοβίτες θα πρέπει να έχουν εκτίσει 12 χρόνια αντί 8. 

Προσλήψεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 130 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ για τις επικείμενες προσλήψεις υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς αναφέρει ότι θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα περάσουν με επιτυχία υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές, ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, την ευθύνη των οποίων θα έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x