Επικαιρότητα

Νόμπελ Ιατρικής 2022: Αουτσάιντερ για χρόνια ο φετινός νικητής Σβάντε Πάαμπο

Όταν σήμερα το πρωί έμαθε τα καλά νέα, ο 67χρονος Σουηδός γενετιστής ήταν στην κουζίνα του σπιτιού του και έπινε καφέ.

Στον πρωτοπόρο της παλαιογενωμικής, τον 67χρονο Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Ιατρικής 2022, «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωποειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Ο Πάαμπο θεωρείτο επί μακρόν - τουλάχιστον για μία δεκαετία - υποψήφιος για Νόμπελ, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των φαβορί, τουλάχιστον τα τελευταία (πολλά) χρόνια.

Όταν σήμερα το πρωί έμαθε τα καλά νέα, ο επιστήμονας ήταν στην κουζίνα του σπιτιού του και έπινε καφέ. Η γυναίκα του Λίντα τράβηξε μία αυθόρμητη φωτογραφία του και την έστειλε στην Επιτροπή των Νόμπελ, για να την δει στην συνέχεια όλος ο κόσμος.

Γεννημένος στην Στοκχόλμη και εγκατεστημένος στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ανακάλυψε το 2009 πως μια μεταφορά γονιδίων της τάξης του 2% έλαβε χώρα ανάμεσα στους ανθρωπίνους - που έχουν σήμερα εξαφανιστεί - και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, επηρεάζοντας για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα ήταν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 920.000 ευρώ).

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x