Επικαιρότητα

Σέρβοι διαδήλωσαν κατά του Pride κρατώντας σταυρούς και φωτογραφίες του Πούτιν

Χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί διαδήλωσαν στο Βελιγράδι προειδοποιώντας τον πρόεδρο Βούτσιτς να μην υποχωρήσει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Κανονικά θα διεξαχθεί η εκδήλωση υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ, EuroPride, στο Βελιγράδι στις 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον διοργανωτή της, και παρά την απαγόρευση της πορείας στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας από την κυβέρνηση του προέδρου Βούτσιτς.

Ο ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, Μάρκο Μιχαΐλοβιτς, επέμεινε ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί κανονικά. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η πρωθυπουργός της χώρας Ανα Μπρνάμπιτς, που είναι ομοφυλόφιλη, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς δεν σκόπευε να απαγορεύσει την πορεία, εκφράζοντας απλώς τη γνώμη του. Ο Σέρβος πρόεδρος, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, κάλεσε τους διοργανωτές να αναστείλουν την πορεία εξαιτίας απειλών που δέχθηκε η εκδήλωση από ακροδεξιούς κύκλους.

Το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί Σέρβοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας προειδοποιώντας τις Αρχές και τον πρόεδρο Βούτσιτς να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και να επιβάλουν την απαγόρευση της πορείας στους δρόμους του Βελιγραδίου τον Σεπτέμβριο.



Κραδαίνοντας εικονίσματα, μεγάλους σταυρούς και θρησκευτικά λάβαρα, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν ψάλλοντας στους δρόμους, για να καταλήξουν στο προαύλιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα. Μιλώντας στο πλήθος των πιστών, ο Σέρβος επίσκοπος Νικάνωρ χαιρέτισε την αρχική απόφαση των Αρχών, που θα εμπόδιζε «την ιερόσυλη αυτή πράξη κατά του έθνους, της εκκλησίας και των οικογενειών μας». Ο Σέρβος ιερωμένος συνέχισε λέγοντας ότι η «ανωμαλία» της ομοφυλοφιλίας πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως και στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε «τσάρο του πλανήτη».

Το 2013 η Ρωσία ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» με στόχο τους ανηλίκους. Ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι οι πιστοί είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους και να αντισταθούν «σε όσους σχεδιάζουν να καταστρέψουν τις σερβικές αξίες».

Λίγες ώρες μετά τη «σύστασή» του για απαγόρευση της διαδήλωσης του EuroPride, ο πρόεδρος Βούτσιτς διόριζε για μία ακόμη τετραετία τη στενή του σύμμαχο και πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς, που δηλώνει ανοικτά ότι είναι λεσβία. Η Μπρνάμπιτς είχε στηρίξει τις θέσεις του Βούτσιτς για την εκδήλωση, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του προέδρου για την ασφάλεια της πορείας. «Όσα υποστήριξαν οι διοργανωτές του EuroPride είναι σύννομα και συνταγματικά. Ποιες θα είναι, όμως, οι επιπτώσεις για τη χώρα μας; Για τον λόγο αυτόν δεν απαγορεύουμε την εκδήλωση, αλλά απευθύνουμε έκκληση για αναστολή της», είπε χθες η πρωθυπουργός.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x