Επικαιρότητα

Τα ελληνικά ντιμπέιτ από το 1990

Μέχρι να φθάσει η 9η Σεπτεμβρίου που θα γίνει η πρώτη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, κι ενώ απέχουμε μόλις 16 ημέρες για τις κάλπες, ας θυμηθούμε όλες τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις από το 1990.

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα βίωνε πολιτικά πάθη. Ο φανατισμός για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ήταν καθημερινό φαινόμενο από τους δρόμους μέχρι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι ηγέτες Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι. Η κρατική τηλεόραση ήταν αμιγώς κυβερνητική. Και τότε, στην ανατολή της δεκαετίας του ’90 με την «άνοιξη» της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης «έσκασε» μύτη στην ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή το debate.

Το ντεμπούτο για τις ελληνικές τηλεμαχίες (ντιμπέιτ) έγινε τον Μάρτιο του 1990 επί Οικουμενικής Κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα. Έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των κομμάτων τα οποία συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς & της Προόδου, Χαρίλαος Φλωράκης.

Ήταν μία αναμέτρηση ακόμη στα σπάργανα, καθώς ο απευθείας διάλογος μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, έλαμπε διά της απουσίας του. Δεν υπήρχε επίσης χρονόμετρο.

Περισσότερο επρόκειτο για συζήτηση γύρω από τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Τις ερωτήσεις έθεσαν ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Κώνστας, και ο δημοσιογράφος και συντονιστής, Γιάννης Καψής.

Στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου 1990, επικράτησε η ΝΔ με 46,8% και οριακή αυτοδυναμία, έναντι 38,6% του ΠΑΣΟΚ.

inner


1990


Πέρασαν έξι χρόνια για το δεύτερο ντιμπέιτ. Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, του 1996, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ έδωσαν ραντεβού μπροστά στις κάμερες.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομία και τα Ίμια με τον κ. Έβερτ να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ερωτήσεις έκαναν οι συνάδελφοί του, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης. Για πρώτη φορά υπήρξε χρονικός περιορισμός ( 2’) για να απαντήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Στις εκλογές που έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου 1996 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 41,4% έναντι 38,1% της ΝΔ.

1996



Η τρίτη τηλεμαχία διεξήχθη τον Μάρτιο του 2000 ανάμεσα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.
Σε ρόλο συντονιστή ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις απηύθυναν οι δημοσιογράφοι, Έλλη Στάη, Μανώλης Καψής και Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Ο κ. Σημίτης είχε επιχειρήσει να αποκρούσει την κριτική για το κραχ του Χρηματιστηρίου και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Από τη μεριά του ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η οικονομική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί είναι ονομαστική κι όχι πραγματική και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη για παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο, για καθεστωτική νοοτροπία και αλαζονεία.

Στις εκλογές που έγιναν στις 9 Απριλίου 2000 επικράτησε οριακά (43,7% - 42,7%) το ΠΑΣΟΚ.

2000


Στην τέταρτη τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση (Φεβρουάριος 2004) πήραν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων:

Οι πρόεδροι, του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και οι επικεφαλής του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και ο επικεφαλής σήμερα του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης. Συντονιστής ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν στη διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα για την κάθε απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε παραδώσει ήδη από τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς το «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου, που εκπροσώπησε το κυβερνών κόμμα στο ντιμπέιτ.

Στις εκλογές που έγιναν στις 7 Μαρτίου 2004, η ΝΔ έλαβε 45,3% έναντι 40,5% του ΠΑΣΟΚ που πέρασε μετά από χρόνια στην Αντιπολίτευση.

2004


Το πέμπτο ντιμπέιτ έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο. Στο στούντιο της ΕΡΤ προσήλθαν, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και οι επικεφαλής, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.

Συντονίστρια ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις έκαναν οι, Όλγα Τρέμη, Έλλη Στάη, Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς και Αιμίλιος Λιάτσος.

Ξεχώρισαν οι σφοδρές επιθέσεις του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή, αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέκου Αλαβάνου, που υπερασπίστηκαν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Στις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, η ΝΔ έλαβε 41,8% έναντι 38,1% του ΠΑΣΟΚ.

2007


Δύο τηλεμαχίες διεξήχθηκαν πριν από τις κάλπες του 2009. Στην πρώτη έδωσαν το παρών ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εκ μέρους του ΚΚΕ η γενική του γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, και οι επικεφαλής, του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και για λογαριασμό των Οικολόγων Πράσινων ο Νίκος Χρυσόγελος.

Για πρώτη φορά ο κάθε πολιτικός αρχηγός είχε τη δυνατότητα να κάνει ερώτηση σε άλλον.

Απέναντί τους είχαν τους δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη (συντονίστρια), Παύλο Τσίμα, Νίκο Ευαγγελάτο, Αιμίλιο Λιάτσο, Ανδρέα Κωνσταντάτο, Αντώνη Σρόιτερ και την Σία Κοσιώνη.

Ακολούθησε το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου πάλι με συντονίστρια τη Μαρία Χούκλη, ενώ μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Στις πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με 43,9% αφήνοντας στο 33,4% τη ΝΔ.

2009



Ακολούθησαν από τότε τρεις βουλευτικές αναμετρήσεις (Μάιος & Ιούνιος 2012 και Ιανουάριος 2015), χωρίς τα πολιτικά κόμματα να μπορέσουν να συνεννοηθούν για τους όρους διεξαγωγής των ντιμπέιτ.

Πόσω μάλλον αφού δεν τα βρίσκουν για πολύ σοβαρότερα ζητήματα, όπως η στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση και μετά από 7 χρόνια ύφεσης.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x