Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια δέσμευσε η εταιρεία Boeing για αποζημιώσεις που θα χρειαστεί να καταβάλει σε αερομεταφορείς σχετικά με το αεροσκάφος 737 Max, το οποίο ενεπλάκη σε δύο πολύνεκρα δυστυχήματα τους προηγούμενους μήνες με συνέπεια να ακινητοποιηθεί παγκοσμίως.

Τα δυστυχήματα, στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, στοίχισαν την ζωή σε 346 ανθρώπους.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως τα 4,9 δισεκ. δολάρια που δεσμεύσει σχετικά με το 737 Max, γεγονός που θα μειώσει τα έσοδά της για το δεύτερο τρίμηνο κατά 5,6 δισεκ. Δολάρια.

Το μέγεθος του ποσού καταδεικνύει την κρίση που αντιμετωπίζει η Boeing. Το 737 Max δεν αναμένεται να επιστρέψει στους αιθέρες πριν τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2020. Αγοραστές του μοντέλου – που ήταν «κορμός» των πωλήσεων της εταιρείας – έχουν αναστείλει ή επανεξετάζουν τις παραγγελίες τους.

Στις αρχές του μήνα η Boeing έχασε παραγγελία αξίας 5,9 δισεκ. δολαρίων αφότου ο σαουδαραβικός αερομεταφορέας Flyadeal ακύρωσε την αγορά έως 50 αεροπλάνων Max.

Η δέσμευση των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν καλύπτει ωστόσο το αυξημένο κόστος παραγωγής των Max, ούτε τυχόν αποζημιώσεις που διεκδικούν δικαστικά οικογένειες θυμάτων.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η Boeing ήδη αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 μηνύσεις από συγγενείς επιβατών που έχασαν την ζωή τους στην Ινδονησία ή την Αιθιοπία.

Η Boeing έχει επίσης διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για οικονομική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε πως άρχισε να διανέμει το ήμισυ αυτού του ποσού.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube