sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Υπάρχουν και εδώ… πορτοκαλιές: Οι κορυφαίοι free agents από την Ευρωλίγκα!

Πολλές ομάδες της Euroleague ψάχνουν διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ τους και το sport-fm.gr παρουσιάζει παίκτες με εμπειρία από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που παραμένουν ελεύθεροι.

Με αρκετές αγωνιστικές της Euroleague πλέον συμπληρωμένες, αν και ακόμη είναι νωρίς, οι σύλλογοι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχουν αρχίσει να διακρίνουν τα συν και τα πλην στο ρόστερ τους και να αξιολογούν τι χρειάζονται.

Κι αν για κάποιους όπως η αήττητη Ρεάλ Μαδρίτης, η απάντηση είναι «τίποτα», εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που ήδη ψάχνουν τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις, είτε λόγω κακής απόδοσης παικτών, είτε λόγω κενών στο ρόστερ, ή ακόμη και εξαιτίας τραυματισμών που προέκυψαν.

Η αγορά που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι προφανώς αυτή του NBA, όμως για τις ομάδες που δεν θέλουν να... ρισκάρουν με παίκτες που δεν έχουν ιδέα τι εστί ευρωπαϊκό μπάσκετ, υπάρχουν και κάποιοι free agents με τεράστια εμπειρία από την Ευρωλίγκα, που ίσως να τις ενδιαφέρουν!

Μερικοί free agents από την Ευρωλίγκα:

-Νέιτ Γουόλτερς (32 χρονών, 1,93μ.): Ο Αμερικανός γκαρντ που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στον Παναθηναϊκό ακόμη δεν έχει βρει την επόμενη ομάδα του. Η θητεία του με τα πράσινα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, ενώ ακόμη και όταν ήταν διαθέσιμος, παρασύρθηκε από τη γενικότερη μετριότητα του συνόλου. Παρόλα αυτά, ο 32χρονος δεν είναι μία περίπτωση που περνάει απαρατήρητη. Πρόκειται για έναν έμπειρο γκαρντ, που αποφεύγει τα λάθη, είναι ικανός δημιουργικά και μπορεί μάλιστα να σουτάρει καλά στη μέρα του. Μπορεί το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό να τον άφησε στα αζήτητα, όμως είναι μια επιλογή με ενδιαφέρον για ομάδες που ψάχνουν έναν αξιόπιστο χειριστή.

Ευρωλίγκα: Οι κορυφαίοι free agents από τη διοργάνωση

-Ντόουλτον Χομς (27 χρονών, 2,03μ.): Ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, ο Αμερικανός φόργουορντ συνεχίζει να ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, παρά το γεγονός πως έκανε μία τουλάχιστον αξιοπρεπή σεζόν με τη φανέλα της Μπασκόνια. Ο Χομς είχε 7 πόντους και 3 ριμπάουντ με 36% στα τρίποντα στην περασμένη Euroleague, ενώ μέτρησε 9 πόντους κατά μέσο όρο με 48% (!) από μακριά στο ισπανικό πρωτάθλημα. Βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία, ενώ μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία τόσο στο «3» όσο και στο «4». Το μέγεθός του τον καθιστά αξιοπρεπή αμυντικό, ενώ είναι και αρκετά αθλητικός. Μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή περίπτωση για ομάδες που ψάχνουν έναν αξιόπιστο σουτέρ με εμπειρία από Euroleague.

-Όγκουστιν Ρούμπιτ (34 χρονών, 2,03μ.): Μία από τις εξέχουσες περιπτώσεις της λίστας, ο Αμερικανός φόργουορντ δεν μας είναι καθόλου άγνωστος, αφού βρίσκεται για αρκετά χρόνια στα παρκέ της Ευρωλίγκας, ενώ πέρασε και από την Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2019-20. Η περίπτωσή του σίγουρα έχει κάποια ρίσκα, καθώς η ηλικία του είναι μεγάλη, ενώ προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι αυτή την ατυχή στιγμή, ο Ρούμπιτ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Μπάγερν στην περασμένη Ευρωλίγκα, με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, και 13,8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Μάλιστα, είχε αναδειχθεί και παίκτης του μήνα τον Γενάρη του 2023. Σίγουρα ένας αθλητής με την εμπειρία του, την ικανότητά του στην άμυνα αλλά και στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, δεν περνάει απαρατήρητος.

Ευρωλίγκα: Οι κορυφαίοι free agents από τη διοργάνωση

-Άντονι Ράντολφ (34 χρονών, 2,11μ.): Μετά από μία σπουδαία επταετία φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αμερικανός με σλοβένικο διαβατήριο αποχώρησε από την ισπανική πρωτεύουσα, κι ακόμα δεν έχει βρει την επόμενή του ομάδα. Οι λόγοι που παραμένει ελεύθερος είναι ξεκάθαροι, καθώς έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετά χρόνια το prime του, ενώ τον Ιούνιο του 2022 υπέστη ρήξη χιαστού, αν και πρόλαβε να επιστρέψει στα τέλη της περασμένης σεζόν. Όπως και να ‘χει πάντως, δεν πρέπει να «ξεγράφουμε» έναν παίκτη που έχει κατακτήσει 2 Ευρωλίγκες κι ένα Ευρωμπάσκετ. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, ο πληθωρικός αμυντικά κι επιθετικά Ράντολφ θα μπορούσε άνετα να προσφέρει ένα ποιοτικό δεκάλεπτο σε ομάδες θέλουν να γεμίσουν με εμπειρία το ρόστερ τους.

-Ντουέιν Μπέικον (28 χρονών, 1,98μ.): Από όλους όσους βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, ο Μπέικον είναι ο μοναδικός που δεν έχει ομάδα για ξεκάθαρα εξωαγωνιστικούς λόγους. Το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αφού δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιον ικανότερο σκόρερ στο ένας εναντίον ενός στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε καλή σεζόν ατομικά με τα πράσινα, η οποία στιγματίστηκε ωστόσο από τα πολλαπλά πειθαρχικά παραπτώματα που τον ακολουθούν όπου πηγαίνει κι έφεραν την απομάκρυνσή του από το ΟΑΚΑ. Μετά τη θητεία του στην Αθήνα, έπαιξε το καλοκαίρι στα φιλικά προετοιμασίας της Μακάμπι Ρανανά στις ΗΠΑ, όπου έδειξε πως βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Ένας ικανότατος μπασκετμπολίστας αλλά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ο Μπέικον είναι ο κορυφαίος παίκτης που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, όμως μοιάζει δύσκολο να στραφεί κάποια ομάδα στην περίπτωσή του λόγω της κακής του φήμης.

Ευρωλίγκα: Οι κορυφαίοι free agents από τη διοργάνωση

-Κόρι Χίγκινς (34 χρονών, 1,96μ.): Αν ένας παίκτης είναι… απορίας άξιο που παραμένει ελεύθερος, αυτός είναι ο Κόρι Χίγκινς. Ένας από τους πιο αποδοτικούς σκόρερ αλλά και ικανούς περιφερειακούς αμυντικούς που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά παρκέ τα τελευταία χρόνια, ο Αμερικανός «πλήρωσε» το rebuilding της Μπαρτσελόνα κι έμεινε χωρίς ομάδα το καλοκαίρι. Παράλληλα, το πρόβλημα στη μέση που τον ταλαιπώρησε στα τέλη της περασμένης σεζόν, αλλά και η προχωρημένη ηλικία του, αποθάρρυναν τους υπόλοιπους συλλόγους της Ευρωλίγκας να του δώσουν μια ευκαιρία. Παρόλα αυτά, ο δις πρωταθλητής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μάλλον την αξίζει, καθώς άνετα θα μπορούσε να δώσει κάποια ποιοτικά λεπτά σε contending ομάδες.

-Κρις Σίνγκλετον (34 χρονών, 2,03μ.): Ακόμη ένας παίκτης τον οποίο γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρώην ψηλός του Παναθηναϊκού έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι από την Αναντολού Εφές, ομάδα με την οποία κατέκτησε δύο συνεχόμενες Ευρωλίγκες. Παρόλο που είχε τη φήμη του σκόρερ, ο Σίνγκλετον άλλαξε δραματικά τον τρόπο παιχνιδιού του υπό της οδηγίες του Εργκίν Αταμάν, και εξελίχθηκε σε ένα αμυντικό «πολυεργαλείο», καθώς πλέον δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στα παλιότερα στάνταρ του επιθετικά. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η ηλικία του είναι προχωρημένη, και πράγματι η απόκτησή του θα αποτελούσε ρίσκο καθώς τα νούμερά του βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση. Ένας έμπειρος παίκτης, ωστόσο, με ικανότητα να παίξει στο «4» και το «5», να αμυνθεί αλλά και να σουτάρει από μακριά, θα ήταν χρήσιμος σε κάθε ομάδα που ψάχνει να προσθέσει βάθος στο ρόστερ της.

-Τάρικ Μπλακ (32 χρονών, 2,06): Και για τον μέχρι πρότινος σέντερ του Ολυμπιακού, μοιάζει παράξενο το γεγονός πως δεν έχει βρει ακόμη ομάδα. Ο Μπλακ πήρε θετικό βαθμό την περασμένη σεζόν στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, όντας το ιδανικό back-up για τον Μουσταφά Φαλ, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σταδιακά τον Τζόελ Μπολομπόι στο ροτέισιον. Η απόκτηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν του άφησε περιθώρια παραμονής στον Πειραιά, ωστόσο πρόκειται για έναν ψηλό ικανό στο pick and roll αλλά και αξιόπιστο rim protector. Τα νούμερά του, ειδικά στο πρωτάθλημα που είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής (9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1 τάπα) δεν ήταν καθόλου άσχημα, η ηλικία του δεν είναι απαγορευτική, επομένως θα αποτελούσε ιδανική λύση για ομάδες που ψάχνουν «βάθος» στη θέση «5».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x