Γιώργος Τσανάκας

Ο «trequartista» Ελ Αραμπί θέλει να αποφύγει την «παγίδα» του Αουγκούστο!

Tο 3-4-3 του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ δεν μοιάζει καθόλου! Είναι διαφορετική η προσέγγιση του Πέδρο Μαρτίνς από αυτή του Πάμπλο Γκαρσία, έχοντας ορισμένους παίκτες-κλειδιά. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μπαίνουν στην... αρένα του ΟΑΚΑ και το Σάββατο το βράδυ θα γνωρίζουμε τον Κυπελλούχο. Δύο ομάδες που την τελευταία τριετία είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα, που είναι το... δίδυμο στην κορυφή. Αρχικά, ο ΠΑΟΚ κατακτώντας το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια και στη συνέχεια η διετία της κυριαρχίας του Ολυμπιακού.

Το στιλ των δύο ομάδων μπορεί κανείς να πει ότι μοιάζει. Στην θεωρία και όχι στην πράξη, αφού αμφότερες χρησιμοποιούν το 3-4-3 ως διάταξη. Η προσέγγιση του Πέδρο Μαρτίνς από αυτή του Πάμπλο Γκαρσία, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Ναι μεν αμφότεροι στηρίζονται σε ορισμένους παίκτες-κλειδιά, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού και η δημιουργία-παραγωγή φάσεων γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αλλάξει τη διάταξη, αλλά όχι τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Πίεση ψηλά, σφιχτός άξονας και γρήγορο transition game σε άμυνα και επίθεση. Ο Πορτογάλος κόουτς φτιάχνει τους παίκτες του και αυτοί τον Μαρτίνς. Στηρίζεται σε ορισμένες σταθερές, δημιουργεί νέες και βρίσκει τρόπους να γίνει απρόβλεπτο το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». Ο Ελ Αραμπί έχει γίνει από «killer»... δημιουργός. Πλέον, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «trequartista», δηλαδή κάτι ανάμεσα σε 10 και 9. Ο Μαροκινός βγαίνει διαρκώς από την περιοχή, τραβιέται αρκετά πίσω και αποτελεί το σκαλοπάτι για τη δημιουργία επιθέσεων. Ο Ελ Αραμπί ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι, να παίζει με πλάτη αλλά και να δημιουργεί χώρους. Αυτή η τακτική βολεύει τον Μαρτίνς από τη στιγμή που έχει επιλέξει το 3-4-3, αφού ο Αραμπί έχει τον ρόλο του... διπλού πράκτορα. Από τη μία δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, από την άλλη «εκτελεί» αυτός.

Ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να διαθέτει έναν εξτρέμ (σσ. Μασούρας) που ξέρει να πατάει περιοχή και να τρυπώνει με διαγώνιες κινήσεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Η φάση με τον Ελ Αραμπί να γυρίζει πίσω, να υποδέχεται την μπάλα και να βρίσκει με κάθετες τον Μασούρα είναι σαν ένα... καρμπόν που αποτυπώνεται σε κάθε παιχνίδι το τελευταίο δίμηνο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο σφιχτός άξονας, με τους Εμβιλά-Καμαρά αλλά και η παρουσία του Παπασταθόπουλου που έχει κάνει τον Ολυμπιακό να δέχεται λιγότερες φάσεις και απειλές προς την εστία του, αλλά και να βγαίνει σωστά η μπάλα από πίσω.

Ο Πάμπλο Γκαρσία από την μεριά του έχει δημιουργήσει έναν ΠΑΟΚ... χαμελέοντα! Ο Ουρουγουανός τεχνικός άργησε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και στα «θέλω», με την ομάδα του να βγαίνει από... Φλεβάρη εκτός τίτλου. Ωστόσο, αντιλήφθηκε στην συνέχεια πως έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να μακιγιάρει τις αδυναμίες της ομάδας του. Το 3-4-3 ήταν το ιδανικό, προσθέτοντας έναν ακόμη ποδοσφαιριστή στην άμυνα. Συνήθως έναν εκ των Βιεϊρίνια ή Ροντρίγκο, ώστε να δώσει και ταχύτητα στην αμυντική του γραμμή. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίζει κλειστά, με πρώτο του μέλημα να μην δεχτεί γκολ. Στη συνέχεια, ήξερε πως με την ποιότητα που διαθέτει μεσοεπιθετικά μπορεί να κάνει τις φάσεις του γκολ.

Κλειδί στην ανοδική πορεία του «δικέφαλου του βορρά» το τελευταίο διάστημα είναι η απόδοση του Ντόουγκλας Αουγκούστο. Από τη στιγμή που επέστρεψε ξανά στην ομάδα, ο Βραζιλιάνος είναι όλα τα... λεφτά! Και θα είναι η «παγίδα» του Γκαρσία στον Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός φορ του Ολυμπιακού έκανε όλη αυτή τη δουλειά και «ζημιά» κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αφού οι δυο αθηναϊκές ομάδες δεν είχαν κάποιο καθαρό κόφτη εκεί γύρω στο ημικύκλιο της μεσαίας γραμμής ώστε να του απαγορεύει αυτή την κίνηση-δημιουργία. Τώρα, όμως, ο ΠΑΟΚ θα έχει στον άξονα σαν... σκούπα μπροστά από τα στόπερ τον Αουγκούστο και αυτό μπορεί να βάλει «φρένο» στη δημιουργία του Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ στηρίζεται στην απόδοση του Αουγκούστο, ο οποίος είναι βαρόμετρο. Όπως και ο Σβαμπ, που ξέρει να κρατάει την μπάλα αλλά και να την βγάζει μπροστά με ηρεμία. Την ίδια ώρα, θα εξαρτηθούν πολλά από τον Αντρίγια Ζίφκοβιτς. Ο πιο φορμαρισμένος από τους επιθετικούς του Γκαρσία, ο οποίος βγάζει προσωπικότητα και ποιότητα τραβώντας την ομάδα του μπροστά. Παίζει και για τον Τζόλη που είναι ντεφορμέ και... ξεζουμισμένος, φτιάχνει τόσο τον Κρμέντσικ όσο και τον Σφιντέρσκι. Στον τελικό, όμως, θα χρειαστεί την υποστήριξη από τους συμπαίκτες του κόντρα στον ποιοτικότερο Ολυμπιακό...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x