Stories

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Οι 6+1 που κατέκτησαν το Κύπελλο και με τους δύο

Έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους έξι παίκτες και τον έναν προπονητή, οι οποίοι έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον ΠΑΟΚ.

Στο ΟΑΚΑ στρέφονται τα ελληνικά ποδοσφαιρικά «φώτα» το βράδυ του Σαββάτου (22/5, 21:00), εκεί όπου οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν και να προσθέσουν στην τροπαιοθήκη τους ακόμα ένα Κύπελλο Ελλάδος. Σε αυτήν την 78χρονη πορεία του θεσμού υπάρχουν εκατοντάδες ζευγάρια χεριών, τα οποία -εκ μέρους των δύο σωματείων- έχουν σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό του εκάστοτε γηπέδου. Ωστόσο, μόλις έξι παίκτες και μονάχα ένας προπονητής το έχουν πράξει εκπροσωπώντας κατά τη διάρκεια της καριέρας τους τόσο τους «ερυθρόλευκους», όσο και τον «δικέφαλο του Βορρά».

Μάλιστα, όλοι τους αποτέλεσαν μέρος του «ασπρόμαυρου» δυναμικού που τον Μάιο του 2001 είχε επικρατήσει 4-2 των Πειραιωτών στο «Νίκος Γκούμας», στην τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων σε τελικό του θεσμού.



Οι έξι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής που έχουν σηκώσει το τρόπαιο με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (σε παρένθεση οι κατακτήσεις τους και με τους δύο):

Στέλιος Βενετίδης (3)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Μετακόμισε από την Ξάνθη στον ΠΑΟΚ το 1999. Με τα ασπρόμαυρα αγωνίστηκε έως το 2001, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του με τον «δικέφαλο του Βορρά», όντας βασικός στο 4-2 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες αργότερα αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες, με τους οποίους «τίγκαρε» το παλμαρέ του πανηγυρίζοντας -πέρα από τέσσερα πρωταθλήματα- ακόμα δύο Κύπελλα (2005 και 2006) μέχρι το 2006 που αποχώρησε.

Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (3)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Ύστερα από τη μονοετή εμπειρία του στα γήπεδα της Premier League με τη φανέλα της Νιούκαστλ ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Στα τέσσερα χρόνια της πρώτης του θητείας στην Τούμπα κατέκτησε δύο Κύπελλα, εκείνα των σεζόν 2000/01 και 2002/03. Μάλιστα, σκόραρε σε αμφότερους τους τελικούς. Κι αν στον πρώτο διαμόρφωσε το 3-0 στο 46', στον δεύτερο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, καθώς πέτυχε το μοναδικό τέρμα στο ντέρμπι με τον Άρη, βάφοντας... ασπρόμαυρο τον Λευκό Πύργο.

Το 2003 κατηφόρισε προς τον Πειραιά, ώστε να αποτελέσει παίκτη του Ολυμπιακού μέχρι και το 2005, όταν σήκωσε άλλο ένα Κύπελλο (μαζί με το πρωτάθλημα), φτάνοντας συνολικά τις έξι κατακτήσεις, καθώς είχαν προηγηθεί και τρεις σερί με τον Παναθηναϊκό (1993, 1994 και 1995).

Κυριάκος Τοχούρογλου (3)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Μεταπήδησε από τη Δόξα Δράμας στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1994 και με διάλειμμα ενός έτους (δανεικός στον Πανηλειακό) έκατσε στο Λιμάνι μέχρι το 2000. Σε αυτά τα πέντε χρόνια κατέκτησε ένα Κύπελλο, το 1999. Την επόμενη χρονιά έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο από τους δύο προηγούμενους συναδέλφους του. Με τη φανέλα του «δικεφάλου του Βορρά» χρίστηκε δύο φορές Κυπελλούχος, το 2001 και το 2003 (βασικός στον τελικό), μέχρι το 2008 που αποχώρησε.

Κόφι Αμπονσά (3)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Ο Γκανέζος στόπερ αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 1998 κι -αφού δόθηκε για μισό χρόνο δανεικός στον Πανελευσινιακό- αγωνίστηκε με τα ερυθρόλευκα μέχρι τον Ιανουάριο του 2000. Τότε, όντας Κυπελλούχος του 1999, μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ, για σηκώσει -ως βασικός στους τελικούς- ακόμα δύο Κύπελλα μέχρι το 2003 που επέστρεψε στην Αθήνα για χάρη της ΑΕΚ.

Γιαννάκης Οκκάς (4)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Ισόχρονες παρουσίες (2000-2003 και 2004-2007) και μάλιστα ισάριθμα Κύπελλα με ΠΑΟΚ (2001 και 2003) και Ολυμπιακό (2005 και 2006) για τον Κύπριο επιθετικό, ο οποίος έκανε ένα ενδιάμεσο μονοετές πέρασμα από την ΑΕΚ. Το περίεργο με την περίπτωση του Οκκά ήταν ότι ενώ έπαιξε ως βασικός και στους τέσσερις αυτούς τελικούς, δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτα σε κανέναν εξ αυτών. Από την άλλη, βέβαια, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην πορεία κατάκτησης του τροπαίου τη σεζόν 2004/05 πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ.

Παντελής Καφές (4)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Μαζί με τον Γιαννάκη Οκκά αποτελούν τους ποδοσφαιριστές της σχετικής λίστας με τα περισσότερα (4) Κύπελλα Ελλάδος με τις φανέλες των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας μέσος τον Ιανουάριο του 1997 έκανε το άλμα από την ΑΕΠ Βέροιας στον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα αγωνίστηκε (ως παίκτης του «δικεφάλου του Βορρά») έως το καλοκαίρι του 2003, όταν παρέα με τον Γεωργιάδη μετακόμισαν νοτιότερα για χάρη του Ολυμπιακού. Δήλωσε «παρών» ως βασικός στους πετυχημένους -για τις εκάστοτε ομάδες του- τελικούς του 2001, 2003, 2005 και 2006.

Ντούσαν Μπάγεβιτς (3)


Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Αυτοί που πήραν το Κύπελλο και με τους δύο

Θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς; Όπως «μαρτυρά» και η φωτογραφία, η απάντηση είναι «όχι», καθώς ο πολυνίκης Σερβοέλληνας τεχνικός οδήγησε σε κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδος τόσο τον Ολυμπιακό (1999 και 2005), όσο και τον ΠΑΟΚ (2001 κόντρα στην πρώην του ομάδα), όντας μάλιστα ο μοναδικός που το έχει καταφέρει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x