Γιώργος Σπανομανώλης

Είναι βαριά, βαριά του ΠΑΟ η φανέλα

Ο Γιώργος Σπανομανώλης με αφορμή την παρουσία του Παναθηναϊκού στο Top 30 του all time ranking της UEFA γράφει για τον «πρέσβη» που πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Πρέσβης… Ευρωπαίος… Πορείες… Γουέμπλεϊ…Panathinaikos!

Λέξεις που μοιάζουν πλέον retro -ίσως και να είναι εν μέρει- και αποτελούν πια βάλσαμο στο πληγωμένο εδώ και καιρό οπαδικό status quo του Παναθηναϊκού. Είναι δεδομένο ότι συνολικά το brand name των «πράσινων» έχει χαμηλώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά η ιστορία, το μέγεθος και η φανέλα του συλλόγου παραμένουν πολύ βαριά.

Τρανή αν και αναπάντεχη απόδειξη, η γνωστοποίηση από την UEFA, του all time ranking στο οποίο ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο Top 30, συγκεκριμένα στην 29η θέση και είναι ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας, μετά τον Ολυμπιακό που βρίσκεται αντίστοιχα στην 23η. Και αν για τους «ερυθρόλευκους» μοιάζει δεδομένο, απόρροια της ευρωπαϊκής τους σταθερής παρουσίας τα τελευταία χρόνια, για το «τριφύλλι» ήταν κάτι που βγήκε ξαφνικά και αποτελεί αφορμή για να θυμίσει σε όλους, ότι ο Παναθηναϊκός ανήκει ανάμεσα στους μεγάλους.

Η UEFA διαμορφώνει το ranking της ανάλογα με τις νίκες που έχει πάρει κάθε ομάδα στη διοργάνωση καθώς επίσης και με τις ισοπαλίες. Ουσιαστικά, δίνει δύο βαθμούς στις ομάδες για κάθε νίκη και έναν για κάθε ισοπαλία, χωρίς να δίνει κάποιο έξτρα... μπόνους στους συλλόγους για πορείες ή κατακτήσεις τίτλων.

Είναι τέτοια η συμβολική έστω σημασία της θέσης του Παναθηναϊκού, ειδικά αν δεις όχι απλά τη θέση των άλλων ελληνικών ομάδων, με την ΑΕΚ να είναι 72η ενώ ο ΠΑΟΚ στην 133η θέση, αλλά αν παρατηρήσεις ποιους έχει αφήσει πίσω του το «τριφύλλι» και κατ’ επέκταση ο Ολυμπιακός. Ομάδες με φανέλα και ιστορία, όπως για παράδειγμα η Ρόμα, η Λεβερκούζεν ή η Μονακό, ακολουθούν τον Παναθηναϊκό.

Κάποιος, εύκολα θα έλεγε για τη συγκεκριμένη είδηση που προέκυψε σήμερα, ότι αυτά είναι «περασμένα μεγαλεία». Μέγα λάθος… Αυτή η παρουσία δείχνει για μια ακόμα φορά το μέγεθος του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός έχει να αγωνιστεί σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2017, τότε που σε όμιλο του Europa League με Άγιαξ, Σταντάρ και Θέλτα, είχε μαζέψει έναν μόλις βαθμό.

Η απουσία από τα Κύπελλα Ευρώπης όμως, καθώς και η ευρωπαϊκή τιμωρία, δεν ξεθωριάζουν, πενήντα χρόνια μετά το έπος του Γουέμπλεϊ όσα έχει πετύχει αυτός ο σύλλογος στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μέχρι πρόσφατα, ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα σε συγκομιδή βαθμών και μάλιστα με λιγότερες συμμετοχές από τον Ολυμπιακό.

Τούτη η γνωστοποίηση από την UEFA, πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι προς όλους, από τη διοίκηση και τους παίκτες, μέχρι και τους οπαδούς. Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός, παρά τα όσα προβλήματα, παρά την κακοδιαχείριση και την εσωστρέφεια, έχει ανάγκη να θυμηθεί ποιος είναι, που ανήκει και να βρει επιτέλους τον δρόμο του.

Και σε αυτόν τον δρόμο, που οφείλει απέναντι στην ιστορία του να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός, μοναδικός φάρος μοιάζει να είναι το γήπεδο. Ένα γήπεδο σύγχρονο, που θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει και θα βγάλει την ομάδα πάλι στον αφρό. Είναι η μοναδική ελπίδα του οργανισμού να νιώσει ότι μπορεί να βγει από τις φουρτούνες και να φτάσει πάλι εκεί που ανήκει.

Σίγουρα, θέματα γύρω από αυτό υπάρχουν και δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε, αλλά μοιάζει σχεδόν υποχρέωση, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τώρα που το πράγμα είναι ζεστό, ίσως για πρώτη φορά τόσο ζεστό μετά από πολλά χρόνια, να θυμηθούν ΟΛΟΙ πριν χαθεί και αυτή η ελπίδα, πόσο βαριά είναι του ΠΑΟ η φανέλα και ποιος είναι ο Panathinaikos.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x