Γιώργος Σπανομανώλης

Καρέρα και Φερέιρα ΠΡΕΠΕΙ να δουν και να λύσουν το πρόβλημα

Ο Γιώργος Σπανομανώλης σχολιάζει ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και τις διαφορετικές όψεις του ίδιου προβλήματος.

Ενώ η βδομάδα ξεκίνησε καλά για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη με τη νίκη του Ολυμπιακού, ήρθε το Europa League με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μηδέν εις το πηλίκο. Και ξεκαθαρίζω εξ αρχής πως η ισοπαλία του «δικεφάλου του Βορρά» στην έδρα του από μια ομάδα που πέρασε τέσσερις φορές στο κέντρο είναι σαν ήττα.

Η ισοπαλία δε που πήραν οι Κύπριοι αύξησε τη διαφορά στο ranking από την Ελλάδα, αφού έχοντας μία ομάδα ως χώρα πήρε 250 βαθμούς, ενώ εμείς με τρεις συγκεντρώσαμε 200.

Βλέποντας τα δύο ματς εχθές θέλω να σταθώ σε ένα πολύ απλό πράγμα. Την ευθύνη που έχουν οι δύο προπονητές στα αποτελέσματα των ομάδων τους χθες.

Αρχικά ο Φερέιρα προσέγγισε το παιχνίδι τακτικά λες και δεν ήθελε η ομάδα του να κερδίσει. Η δήλωση του ότι «κοιμόμασταν στο πρώτο ημίχρονο» νομίζω πρέπει να συμπεριλάβει και τον ίδιο -με όλο το σεβασμό- αφού σε όλο το ματς έκανε αλλαγές μόνο σε πρόσωπα, χωρίς να αλλάζει τίποτα στον σχηματισμό.

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα βασικό πρόβλημα φέτος, ή μάλλον δύο. Σε κλειστές άμυνες τα βρίσκει μπαστούνια και ειδικά χωρίς τον Ελ Καντουρί που είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αφενός και αφετέρου έχει πρόβλημα στο γκολ. Χθες έπρεπε να βγάλει 19 τελικές, από τις οποίες επτά ήταν στην εστία για να βρει δίχτυα.

Απέναντι σε μια καλά αμυντικά στημένη ομάδα το παιχνίδι δεν του βγήκε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Πορτογάλος τεχνικός επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα για να το πάρει. Δεν έχει καμία ποδοσφαιρική λογική να επιμένει να αφήνει την ομάδα με τρία στόπερ ενώ από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε κανείς από την Ομόνοια για να τον μαρκάρουν. Επιπλέον, ένα ερώτημα σχετικά με το διάβασμα του παιχνιδιού... Γιατί να ξεκινήσεις βασικό τον Εσίτι που δεν είναι ο πλέον κατάλληλος να παίξει παιχνίδι κατοχής κόντρα σε μια ομάδα που γνωρίζεις καλά ότι έρχεται στην Τούμπα για να παίξει όλη πίσω από την σέντρα και να κλέψει το αποτέλεσμα;

Στην ΑΕΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά με τον Καρέρα, αλλά και πάλι μιλάμε για το ίδιο νόμισμα. Έναν προπονητή που φαίνεται στην παρούσα φάση να μην μπορεί να αλλάξει πολλά. Στην περίπτωση του Ιταλού δεν θα σχολιάσω το κοουτσάρισμα. Εκεί στα δικά μου μάτια τα πάει καλά. Το ματς το βλέπει και προσπαθεί, ανεξάρτητα αν του βγαίνει ή όχι. Μπορεί να ξεκίνησε με δύο επιθετικούς, αλλά είδε ότι κάτι δεν του πάει καλά και αμέσως άλλαξε το σχηματισμό σε 4-3-3.

Το πρόβλημα με τον Καρέρα το οποίο πρέπει να αλλάξει είναι οι συμπεριφορές. Να το πω απλά και λαϊκά... «Πρέπει να κόψει κ@λους». Δεν γίνεται ένας Λιβάγια και ένας Ολιβέιρα, όσο ποδοσφαιρική αξία και αν έχουν, για τους δικούς τους διαφορετικούς λόγους να του χαλάνε ότι πάει να φτιάξει στο γήπεδο με εγωισμούς και βεντετιλίκια. Ο ένας με την «αλλαγή στην αλλαγή» το πήρε το μήνυμα από τον προπονητή του.

Ο Ιταλός πάντως φταίει γιατί έχει έχει ευθύνη με την επιλογή να φτάσει την ομάδα στα κόκκινα και τώρα με τις απουσίες και τις περιορισμένες επιλογές στη μεσαία γραμμή η εικόνα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Για να μην μακρηγορούμε. Δεν μπορεί τα προβλήματα των δύο ομάδων να τα βλέπει ο κόσμος όλος και να μην τα βλέπουν οι δύο νοικοκυραίου. Επειδή δεν τους έχω για χαζούς, το αντίθετο μάλλον, τώρα που είναι νωρίς τώρα ΠΡΕΠΕΙ να διορθώσουν τα βασικά προβλήματα, αλλιώς θα έχουν... σοβαρό πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x