Γιώργος Πετρίδης

«Κιτρινόμαυρη» κατάθεση ψυχής και νίκη υπέρβασης

Με την κακοδαιμονία που έχει χτυπήσει την ΑΕΚ και με βάση την εξέλιξη που είχε ο αγώνας, η νίκη επί της Στρασμπούρ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ευθύς εξαρχής το ματς με τη Στρασμπούρ θεωρείτο ίσως και το πιο δύσκολο -λόγω συγκυριών- για την ΑΕΚ, που έπρεπε να διαχειριστεί τις 6 σημαντικές απουσίες (Γκίκας, Ζήσης, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις, Σλότερ, Μορέιρα) και να δείξει χαρακτήρα κόντρα σε μια ομάδα που έπαιζε την ύπαρξή της.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τον Ηλία Παπαθεοδώρου και τους παίκτες του στα πρώτα λεπτά, όταν οι Γάλλοι έδειξαν διάθεση να κάνουν το παιχνίδι τους και να επιβάλουν το δικό τους τέμπο.

Τα… αγκομαχητά στην επίθεση στην εκκίνηση του ματς (σ.σ. 8 πόντοι ενεργητικό στο 6’) δεν πτόησαν τους «κιτρινόμαυρους», που γύρισαν το τσιπάκι και με τον Λάνγκφορντ να τους παίρνει από το χεράκι, άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό από τη δεύτερη περίοδο και μετά.

Ο Αμερικανός γκαρντ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι σε αυτό το επίπεδο μπορεί να κάνει τη διαφορά και να κρίνει τη μοίρα αγώνων. Πέρα από το γεγονός πως κράτησε όρθια την Ένωση στα δύσκολα (σ.σ. πέτυχε και τους 19 τους πόντους του μέχρι τα μισά της 3ης περιόδου, όταν όλη η ομάδα είχε 48), έβαλε και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στο παιχνίδι.

Συν τοις άλλοις, προκάλεσε νευρικότητα στο αντίπαλο στρατόπεδο, αφού οι παίκτες του Τουόβι δεν είχαν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν και πολλές φορές έπεφταν στην «παγίδα» του κάνοντας φάουλ, που έδιναν βολές.



Σημαντικό ρόλο σε μια αναμέτρηση που η Ένωση βρισκόταν πίσω για σχεδόν 26 λεπτά συνολικά, έπαιξε -όπως και την περασμένη εβδομάδα- η αμυντική προσήλωση και κυρίως η εξουδετέρωση των ατού των φιλοξενούμενων, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές. Κι ενώ απουσίαζαν δύο από τους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας (Ματσιούλις, Σλότερ)…

Αυτό προφανώς πρέπει να πιστωθεί στο τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ, που κάνει εξαιρετική διαχείριση του αποψιλωμένου και αποκαμωμένου ρόστερ και «διαβάζει» άριστα τα τελευταία ματς νικώντας κατά κράτος στην προπονητική σκακιέρα τους Γκορέν (την Τετάρτη) και Τουόβι.

Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, το νερό μπήκε στο αυλάκι χάρη στο σχήμα Μωραΐτης-Μέικον-Λοτζέσκι-Χρυσικόπουλος-Μόουζες, που έβγαλε ενέργεια στο παρκέ, αλλά και στον απίστευτο καταιγισμό τριπόντων, που προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στην κλονισμένη ψυχολογία των παικτών της Στρασμπούρ, οι οποίοι τα είχαν… χαμένα: το 61-64 του 34’ μετατράπηκε στο τελικό 77-68 με επιμέρους 16-4 των γηπεδούχων!




Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν τις σημαντικότατες απουσίες, την εξέλιξη του αγώνα και το κακό -εκτελεστικά- βράδυ του Μέικον, η νίκη αυτή αποκτά μυθικές διαστάσεις και απέδειξε το ισχυρό μέταλλο που υπάρχει στο εσωτερικό των «κιτρινόμαυρων».

Αντί επιλόγου, θα θέλαμε να κάνουμε μια ειδική αναφορά στον Λίνο Χρυσικόπουλο. Ένα παιδί που έχει περάσει πολλά στην καριέρα του (ειδικά φέτος) και του έχει ασκηθεί -άδικη σε πολλές περιπτώσεις- κριτική από τους φίλους της ΑΕΚ. Παρ’ όλα αυτά, ο 28χρονος φόργουορντ κλείνει στόματα με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του τελευταίου μήνα και δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω του όλα τα άσχημα που βίωσε. Δείγμα σπουδαίου αθλητή…

Υ. Γ. Στη φετινή σεζόν, η ΑΕΚ είχε ως βασικές επιλογές στο «5» τον Μορέιρα, τον Σλότερ και σε κάποιες περιπτώσεις τον Κίνγκσλεϊ, παρότι δεν του ταιριάζει απόλυτα η θέση. Και σήμερα πορεύτηκε για 33 περίπου λεπτά με τον Μαυροειδή και τον Γόντικα, που έφεραν εις πέρας τις αποστολές που τους ανατέθηκαν, παρόλο που μέχρι τώρα είχαν ελάχιστες συμμετοχές.

Υ. Γ. 2 Ολοένα και περισσότερο ωριμάζει στο παιχνίδι του ο Μωραΐτης.

Υ. Γ. 3 Ένα διπλό την επόμενη εβδομάδα σε Γαλλία ή Ρωσία και κλείνει -λογικά- θέση για το Final 8…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x