Γιώργος Πετρίδης

«Αγχωτικός» Παναθηναϊκός, αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την αγχωτική νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν Μονάχου για τη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Με αρκετό άγχος, ο Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά αφού επικράτησε 78-71 της Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα, σε ένα ματς που υπήρχαν διαστήματα κατά τα οποία άφησε πολλές υποσχέσεις με την ποιότητα που ξεδίπλωνε στο παρκέ.

Καταρχάς, οι «πράσινοι» μπήκαν με σωστή νοοτροπία στο παιχνίδι και απέκτησαν αέρα 10 πόντων στο πρώτο τρίλεπτο, με το… καψώνι του Τούρκου τεχνικού στην προπόνηση της Τρίτης να πιάνει τόπο. Οι παίκτες του εμφανίστηκαν απόλυτα διαβασμένοι, επέβαλαν πλήρως το παιχνίδι τους κι έφτασαν μέχρι και το +16 (30-14) στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου.

Καθοριστικό σε αυτό το σημείο ήταν το γεγονός πως είχαν θωρακίσει τη ρακέτα τους, αφού δεν επέτρεψαν στους Βαυαρούς να μαζέψουν επιθετικά ριμπάουντ (όπως έκαναν κατά κόρον κόντρα στην Άλμπα), ενώ στην επίθεση κυκλοφορούσαν την μπάλα με υπομονή και έβρισκαν την καλύτερη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κάπου εκεί όμως επήλθε ανεξήγητο βραχυκύκλωμα και χαλάρωμα για το «τριφύλλι», που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε το προβάδισμά του αφού άφηνε τον Μπολμάρο να… οργιάζει: δέχθηκε επιμέρους σκορ 14-2 και είδε την Μπάγερν να πλησιάζει. Για καλή του τύχη βρήκε ένα τρίποντο στο φινάλε του ημιχρόνου μετά από ένα πολύ καλό play και πήγε στα αποδυτήρια έχοντας τουλάχιστον το +7.

Παναθηναϊκός: Αγχώθηκε, αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τους «πράσινους» στο 3ο δεκάλεπτο, όταν και επέτρεψαν στην ομάδα του Λάσο να κάνει θραύση στα ριμπάουντ. Οι Βαυαροί πήραν 8 επιθετικά (μόλις 3 αμυντικά ο Παναθηναϊκός) και πήραν πολλές δεύτερες ευκαιρίες για να μείνουν ζωντανοί στο ματς. Μάλιστα, έφτασαν σε απόσταση βολής (στο -2 και στο -3) και πήραν το μομέντουμ του αγώνα.

Στην 4η περίοδο, η ομάδα του Αταμάν αποφάσισε να περιορίσει την «πληγή» κοντά στη ρακέτα της κι έβαλε τις βάσεις για την επικράτησή της, αφού στην επίθεση έπαιξε έξυπνα και βρήκε τις ιδανικές προϋποθέσεις για να εκτελέσει. Κάπως έτσι έφτασε στο +12 κι έδειχνε να καθαρίζει την μπουγάδα.

Έλα όμως που επιβεβαιώθηκε το ρητό που λέει ότι «είναι πολύ αγχωτικό να υποστηρίζεις τον Παναθηναϊκό». Κι αυτό διότι οι «πράσινοι» χαλάρωσαν υπερβολικά στο τελευταίο δίλεπτο, με συνέπεια να δεχθούν σερί 9-0 και να κρατήσουν στη ζωή την Μπάγερν, η οποία πλησίασε στο -3. Πάλι καλά που έβαλε τις βολές ο Γκραντ και στη συνέχεια αστόχησε στο τρίποντο ο Ομπστ, διότι θα είχαμε ακόμα πιο έντονο θρίλερ.

Το δεδομένο είναι ότι το «τριφύλλι» εμφανίζει όλες τις παθογένειες που συνοδεύουν μια νέα ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που λείπουν δύο πολύ σημαντικά κομμάτια του παζλ. Θεωρούμε ότι με τον Σλούκα και τον Μήτογλου παρόντες, θα υπήρχε η συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν σε άμυνα και επίθεση για μια πιο άνετη νίκη όπως «όριζε» η μορφή και η εξέλιξη της αναμέτρησης.

Γι’ αυτό λοιπόν θα χρειαστεί μπόλικη δουλίτσα ακόμα (ίσως και περισσότερες ώρες βίντεο) από τον Αταμάν και τους παίκτες του, προκειμένου να βρουν τους κατάλληλους αυτοματισμούς και τις συνεργασίες που χρειάζονται για να αποφεύγονται φαινόμενα (και λάθη) σαν αυτά των τελευταίων λεπτών στα ματς με Ολυμπιακό, Μαρούσι και Μπάγερν.

Παναθηναϊκός: Αγχώθηκε, αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις

Κλείνοντας, να σταθούμε ιδιαιτέρως στον Μαντζούκα, ο οποίος ευστόχησε σε 3 μεγάλα τρίποντα (3/3 είχε), με τα οποία ξεκόλλησε την ομάδα του σε δύσκολες στιγμές, ενώ και στην άμυνα βοήθησε αρκετά πηγαίνοντας σωστά στις αλλαγές. Αν μη τι άλλο η παρουσία του είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια…

Υ. Γ. Ο Βιλντόσα άρχισε πολύ καλά το παιχνίδι (6 πόντοι, 3 ασίστ, 3 ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο) κι έδειχνε ζεστός, αλλά στην πορεία άρχισε τα… ζογκλερικά και τα εξεζητημένα, κάτι που δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο. Όσο πιο απλός γίνει στο παιχνίδι του ο Αργεντινός γκαρντ, τόσο πιο πολύ θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό.

Υ. Γ. 2 Φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι ο Γκάι ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν και στο υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Θα χρειαστεί μπόλικη υπομονή στην περίπτωσή του, αλλά αν δεν βάζει και τα ελεύθερα σουτ, τότε υπάρχει πρόβλημα…

Υ. Γ. 3 Πολύ σημαντική η επιστροφή του Παπαπέτρου, που έδωσε το κάτι παραπάνω και βοήθησε σε αρκετές δύσκολες στιγμές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x