Γιώργος Πετρίδης

Έβγαλε αντίδραση ο Παναθηναϊκός και πήρε ψυχολογία την κατάλληλη στιγμή

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την πρώτη εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα εδώ και έναν χρόνο.

Επιτέλους… διπλό λοιπόν για τον Παναθηναϊκό, που πήρε το πρώτο ροζ φύλλο σε εκτός έδρας αγώνα στην Ευρωλίγκα εδώ και έναν χρόνο (372 ημέρες για την ακρίβεια). Εκτός Ελλάδας δε, είχε να νικήσει από τον Δεκέμβριο του 2020. Μοιάζει σαν ψέμα, όμως δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια για το «τριφύλλι».

Το ματς στο «Αστρομπάλ» ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Πρίφτη, που καθοδηγήθηκε μαεστρικά από τον Γουάιτ και έχτισε διαφορά από τα πρώτα λεπτά. Καθοριστικός σε αυτό το κομμάτι και ο Παπαγιάννης, ο οποίος θωράκισε την «πράσινη» ρακέτα μαζεύοντας σωρηδόν τα… σκουπίδια, ενόσω πρόσφερε και επιθετικά.

Η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ άλλωστε ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα στοιχεία για τον Παναθηναϊκό στην προσπάθεια που θα έκανε για να φτάσει στη νίκη. Θυμίζουμε ότι στο ματς του πρώτου γύρου με τη Βιλερμπάν, το «τριφύλλι» υπέφερε σε αυτόν τον τομέα και ήταν από τους λόγους της ήττας του.

Παναθηναϊκός: Έβγαλε αντίδραση και πήρε ψυχολογία

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ανέλαβε δράση ο Νέντοβιτς, ο οποίος ήταν απολαυστικός και ξεχαρβάλωσε τους γηπεδούχους με τα διαδοχικά, απίθανα τρίποντά του. Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» είχαν την απαιτούμενη ενέργεια και σκληράδα στην άμυνα, ενώ δεν επέτρεψε στους ελλιπέστατους Γάλλους να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους σε επίπεδο αθλητικότητας.

Κι ενώ όλα έδειχναν στο πρώτο μέρος ότι η ομάδα του Πρίφτη θα φτάσει σε ένα άνετο και επιβλητικό διπλό βάσει της απόδοσής τους στο πρώτο 20λεπτο, ήρθε το καταστροφικό 3ο δεκάλεπτο, όπου οι πρωταθλητές εμφάνισαν όλα τα συμπτώματα και τις παθογένειες που τους συνοδεύουν τη φετινή σεζόν. Το βραχυκύκλωμα στην επίθεση και η «χαλάρωση» στην άμυνα έδωσαν το δικαίωμα στους παίκτες του Πάρκερ να αποκτήσουν ρυθμό και ψυχολογία μειώνοντας τη διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε με… αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, αφού το αρχικό του πλάνο πήγε περίπατο: ο προπονητής της Βιλερμπάν επέλεξε να κάνει παγίδες και double team στους γκαρντ του «τριφυλλιού» (και κυρίως τον Νέντοβιτς), κάτι που αποσυντόνισε τους φιλοξενούμενους, που μάλλον… ξέχασαν να πασάρουν και να κυκλοφορούν σωστά την μπάλα σε αυτό το διάστημα.

Παναθηναϊκός: Έβγαλε αντίδραση και πήρε ψυχολογία

Η ευλογία που φέρει το ονοματεπώνυμο του Σέρβου γκαρντ μετατράπηκε σε… κατάρα για τους «πράσινους» από το 21’ μέχρι το 33’: το 32-48 μετατράπηκε σε 57-59. 25-11 το επιμέρους σκορ, με τους παίκτες του Πρίφτη να τρέμουν στην επίθεση το «σκιάχτρο» Γουεμπανιάμα που έστεκε με τα 2.20μ. κάτω από τη ρακέτα, ενώ στην άμυνα δεν είχαν τρόπο να σταματήσουν τον απόλυτα εύστοχο Οσετκόφσκι.

Κάπως έτσι λοιπόν το μομέντουμ γύρισε εντελώς και ο ρυθμός του αγώνα έδειχνε ότι βαδίζουμε προς μία ακόμα ήττα για το «τριφύλλι», που έμοιαζε αποκαμωμένο και εντελώς αποσυντονισμένο σε εκείνο το σημείο του αγώνα. Μέχρι που το παιχνίδι διεκόπη για τη γονατιά που δέχθηκε ο Νέντοβιτς, ο οποίος αποσύρθηκε στον πάγκο και δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Λες και αυτή η ατυχία ήταν η σπίθα που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να αφυπνιστεί και να πάρει μπρος. Ο «φρέσκος» Μέικον ήρθε από τον πάγκο, διάβασε σωστά την αντίπαλη άμυνα και τροφοδότησε όπως έπρεπε τον Γουάιτ, που πήρε πάνω του τους «πράσινους» και έδωσε λύσεις επιθετικά πετυχαίνοντας καθοριστικά καλάθια εκμεταλλευόμενος κυρίως τα mismatch.

Παναθηναϊκός: Έβγαλε αντίδραση και πήρε ψυχολογία

Οι παίκτες του Πρίφτη αντέδρασαν, συνεργάστηκαν αρμονικά (επιτέλους) και αποφάσισαν να λειτουργήσουν πιο αλτρουιστικά στην επίθεση. Επιπροσθέτως, «έσφιξαν» την άμυνα και ανάγκασαν σε «σκοτωμένες» ενέργειες τους γηπεδούχους, που δεν είχαν άλλη βενζίνη στο ρεζερβουάρ τους. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έγινε πάλι… κανονική ομάδα, έτρεξε επιμέρους σκορ 17-6 στα τελευταία 7 λεπτά και οδηγήθηκε με άνεση στο διπλό (63-76).

Καθοριστικός στο να επέλθει η ηρεμία στο «πράσινο» στρατόπεδο ήταν ο Στέφαν Γιόβιτς, που έδειξε τις οργανωτικές του ικανότητες και «γέμισε» το παρκέ, αλλά και τη στατιστική του (6 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα).

Αυτή η νίκη δεν προσφέρει κάτι σε βαθμολογικό επίπεδο στο «τριφύλλι», αλλά διορθώσει τη «μουτζούρα» με το απόλυτο μηδέν στις εξορμήσεις του και προσφέρει πολύτιμη ψυχολογία στην ομάδα του Πρίφτη ενόψει του Final Four του Κυπέλλου, όπου θα κριθεί ο πρώτος τίτλος της σεζόν. Μια τονωτική ένεση για τη συνέχεια…

Υ. Γ. Το περιορισμένο ροτέισον που προέκυψε και λόγω των απουσιών, ανάγκασε τον Πρίφτη να χρησιμοποιήσει τον εξαιρετικό Παπαγιάννη για 37 λεπτά, τον Νέντοβιτς για 31 λεπτά και τον Γιόβιτς για 33 σχεδόν λεπτά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x