Γιώργος Πετρίδης

Εκπορθητής του Κάουνας με τον δικό του τρόπο

Από το Κάουνας, ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο sport-fm.gr για το σπουδαίο διπλό του Παναθηναϊκού στην έδρα της Ζάλγκιρις.

Επιτέλους, ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται όπως (περίπου) θέλουν να τον βλέπουν οι οπαδοί του. Να τον απολαμβάνουν που τον παρακολουθούν και όχι να κλείνουν τις τηλεοράσεις ή τα ραδιόφωνα μη μπορώντας να αντέξουν το θέαμα.

Το «τριφύλλι» πραγματοποίησε την πιο γεμάτη, την πιο ολοκληρωμένη φετινή εμφάνισή του στο Κάουνας κι έγινε η πρώτη ομάδα που άλωσε το «κάστρο» της Ζάλγκιρις. Έγινε μάλιστα… εκπορθητής με τον δικό του τρόπο και είναι μια νίκη που πιστώνεται στον προπονητή του. Δεν το «έκλεψε» το ματς, το πήρε δίκαια, όντας απόλυτα κυρίαρχος στη μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπροσθέτως, είναι ένα διπλό που αποτελεί το καλύτερο τονωτικό ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Αυτή τη φορά και αντιθέτως με προηγούμενες αναμετρήσεις, η ομάδα του Ράντονιτς μπήκε απόλυτα διαβασμένη και συγκεντρωμένη στον αγώνα, έχοντας θαυμαστή συγκέντρωση και προσήλωση στο παιχνίδι τους. Με μάτι που γυαλίζει από το ξεκίνημα, οι «πράσινοι» εκδημένισαν και αποσυντόνισαν όλα τα επιθετικά όπλα των Λιθουανών.

Παναθηναϊκός: Εκπορθητής με τον δικό του τρόπο

Η πρώτη στόχευση του Μαυροβούνιου τεχνικού είχε να κάνει με τον κινητήριο μοχλό της Ζάλγκιρις, Κίναν Έβανς. Ο Αμερικανός γκαρντ εγκλωβίστηκε στις αμυντικές δαγκάνες που παρέταξε απέναντί του ο Παναθηναϊκός, είτε στο man to man, είτε με τις (συχνές) βοήθειες που έρχονταν από τον εκάστοτε ψηλό.

Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι έδειχναν απορυθμισμένοι και εντελώς εκτός πνεύματος αγώνα. Ποσώς μας ενδιαφέρει βέβαια αυτό. Το θέμα μας είναι ο «Εξάστερος», ο οποίος -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό- ξεδίπλωσε τις αρετές του στη Ζαλγκίριο Αρίνα και επέβαλε πλήρως τους δικούς του κανόνες. Θα λέγαμε ότι πλησίασε σε ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτό που είχε στο μυαλό του ο 52χρονος προπονητής, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι.

Στο πρώτο μέρος περιόρισε πλήρως το παιχνίδι των Λιθουανών, που έβλεπαν… καλάθι μόνο με κιάλια: 6/19 δίποντα, 3/14 τρίποντα είχαν σε αυτό το διάστημα. Κάπως έτσι οι παίκτες του Ράντονιτς πήραν την απαιτούμενη ψυχολογική ώθηση για να βρουν ρυθμό και επιθετικά. Απέφυγαν τα πολλά λάθη (μόλις 2 μέχρι το 20’) κι έβρισκαν στόχο με θαυμαστή συνέπεια (13/22 δίποντα, 4/8 τρίποντα).

Συν τοις άλλοις, κατάφεραν να περιορίσουν την «πληγή» των αμυντικών ριμπάουντ. Θωράκισαν τη ρακέτα τους και δεν επέτρεψαν πολλές δεύτερες ευκαιρίες σε μια ομάδα, που είναι… μανούλα στα επιθετικά ριμπάουντ (16 αμυντικά ο Παναθηναϊκός, 7 επιθετικά η Ζάλγκριρις σε αυτό το διάστημα).

Κι ενώ λοιπόν το «τριφύλλι» κυριαρχούσε απόλυτα και πήγε στην ανάπαυλα με +16 (28-44), ήρθε το βραχυκύκλωμα της τρίτης περιόδου, που ευτυχώς δεν είχε οδυνηρές συνέπειες. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ένα και μοναδικό Ντέρικ Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν απολαυστικός στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και πέτυχε τους 14 από τους 16 συνολικά πόντους της ομάδας του (19 στο δεύτερο ημίχρονο).

Παναθηναϊκός: Εκπορθητής με τον δικό του τρόπο

Το νούμερο δύο του ντραφτ του ΝΒΑ του 2011 (για να μην ξεχνιόμαστε) κουβάλησε στις πλάτες του την ομάδα του όταν εκείνη έδειχνε μπλοκαρισμένη και απέδειξε περίτρανα την κλάση του και την ποιότητά του. Επιπροσθέτως, σκόραρε κρισιμότατους πόντους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σωπαίνοντας το… φασαριόζικο κοινό των Λιθουανών.

Ακόμα κι όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν στο -4 στην εκκίνηση του τέταρτου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα κι έβγαλε αντίδραση μεγάλης ομάδας. Δεν πτοήθηκε, έμεινε πιστός στο πλάνο του και βρήκε λύσεις χάρη στις σπουδαίες προσωπικότητες που διαθέτει πλέον στο ρόστερ του. Κάπως έτσι έφτασε στη σπουδαία νίκη (67-81), που ήρθε απόλυτα με τον δικό του τρόπο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος έκανε αρχηγική εμφάνιση. Μπορεί να μην σκόραρε πολύ, αλλά στην άμυνα ήταν φόβητρο για όλους τους αντιπάλους του: έκανε μια χαψιά τον Χέιζ, τον Μπιρούτις και τον Σμιτς (13 ριμπάουντ και 4 τάπες, συν 3 ασίστ). Το ακόμα πιο σημαντικό στην περίπτωσή του είναι ότι βρίσκει τον κανονικό εαυτό του μετά τα όσα πέρασε τους προηγούμενους μήνες με τον τραυματισμό του.

Παναθηναϊκός: Εκπορθητής με τον δικό του τρόπο

Εξαιρετικός και ο Γουόλτερς, ο οποίος είναι ένα «κομπιούτερ» εντός κι… εκτός παρκέ. Ο Αμερικανός γκαρντ κουμαντάρει εξαιρετικά το παιχνίδι της ομάδας, έχει καθαρό μυαλό ακόμα και όταν η μπάλα «καίει», ενώ ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν πρέπει να το κάνει, δίχως περιττές ενέργειες.

Πλέον, οι «πράσινοι» έφτασαν τις 3 σερί νίκες, κάτι που πετυχαίνουν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα μετά από σχεδόν 3 χρόνια, ενώ απέχουν μια… ανάσα από την οκτάδα. Γύρισαν πλέον το κλίμα με το μέρος τους και οφείλουν να συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο…

Υ. Γ. Φίλοι του Παναθηναϊκού βρέθηκαν ακόμα και στο δυσπρόσιτο και… ψυχρό Κάουνας! Ακόμα μία απόδειξη πόσο πολύ αγαπούν την ομάδα τους…

Υ.Γ. 2 Η Ζαλγκίριο Αρίνα είναι απλά απολαυστική! Ένα γήπεδο-στολίδι στα πρότυπα των γηπέδων του ΝΒΑ. Συν τοις άλλοις, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι των Λιθουανών είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x