Γιώργος Πετρίδης

Για να… γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει τις σκέψεις του στο sport-fm.gr για την αγχωτική νίκη του Παναθηναϊκού επί του Κολοσσού στον ημιτελικό του Super Cup.

Το πρώτο επίσημο τεστ του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε με θετικό τρόπο, αλλά και με… μπόλικο άγχος για όλους τους φιλάθλους του. Οι «πράσινοι» έκαναν το καθήκον τους επικρατώντας του Κολοσσού και πέρασαν στον τελικό του Super Cup, ωστόσο η εικόνα τους δεν ήταν ακριβώς ενθαρρυντική.

Το «τριφύλλι» εμφάνισε σε αυτό το 40λεπτο όλα τα συμπτώματα και τις παθογένειες που συνοδεύουν τις καινούριες ομάδες. Ελάχιστοι αυτοματισμοί στο επιθετικό κομμάτι, νευρικότητα και «ψάξιμο» στο μοίρασμα των ρόλων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν κακές… συνεννοήσεις μεταξύ των παικτών του Ράντονιτς.

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα ήταν ότι ακόμα και στο καλό του διάστημα (σ.σ. στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου), ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να «σκοτώσει» τον σκληροτράχηλο Κολοσσό και να επιβάλει πλήρως την ανωτερότητά του για να διατηρήσει τη διαφορά του. Δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή του και πολλά συνεχόμενα «καλά» λεπτά, που ουσιαστικά θα του επέτρεπαν να φτάσει σε μια άνετη νίκη-πρόκριση.

Κι αυτό όμως είναι λογικό ή απόρροια (αν προτιμάτε) του ριζικού λίφτινγκ που έγινε στην ομάδα το καλοκαίρι. Δεδομένα οι «πράσινοι» δεν θα ήταν απολύτως έτοιμοι στο ξεκίνημα της περιόδου. Αφήστε δε, που προέκυψε και η τεράστια απώλεια του Γουόλτερς, ο οποίος έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση στο «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ο «ιθύνων νους» της ομάδας του Ράντονιτς και έχει την ικανότητα να… ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες, είτε με τις δημιουργίες του, είτε με τις διεισδύσεις του, είτε με το αξιόπιστο σουτ του από την περιφέρεια. Και τα τρία αυτά στοιχεία έλειψαν υπερβολικά από το παιχνίδι του «τριφυλλιού» στον ημιτελικό.

Παναθηναϊκός: Για να… γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή

Επιπροσθέτως, οι Γκριγκόνις και Πονίτκα, στους οποίους θα στηριχθεί επιθετικά (ειδικά στον πρώτο) ο Ράντονιτς, είχαν κάνει μόνο 3-4 προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα. Δεν είχαν δοκιμαστεί δηλαδή σε συνθήκες αγώνα. Έστω και φιλικού. Δεν είναι τυχαίο πως τα καλά διαστήματα του Παναθηναϊκού ήρθαν τις στιγμές που ο Λιθουανός και ο Πολωνός είχαν «ανέβει» κι έδειχναν πτυχές του ταλέντου τους.

Οι «πράσινοι» ήταν αρκετά άστοχοι, τόσο σε βολές (22/35), όσο και σε τρίποντα (6/19), δείγμα της νευρικότητας που προαναφέραμε. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάποια στιγμή εκτελούσαν με 16,6% έξω από τα 6,75μ. (2/12), παρότι αρκετά σουτ εξ αυτών έγιναν με πολύ καλές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, θυμόμαστε χαρακτηριστικά 3 εκτελέσεις του Λι, που ήταν ανενόχλητος, όμως σημάδεψε στεφάνη.

Σίγουρα υπάρχουν και θετικά από τον ημιτελικό του Super Cup. Πρώτα-πρώτα η παρουσία του Γκουντάιτις. Ο 29χρονος σέντερ άλλαξε τη ροή του αγώνα με την είσοδό του και κατάφερε να «φθείρει» τους αντίπαλους ψηλούς, αφού δεν είχε αντίπαλο κοντά στη ρακέτα. Προφανώς έχει αδυναμίες (ειδικά στο αμυντικό κομμάτι) και δεν έχει φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης (καθ’ ότι ψηλός), αλλά αποτελεί ένα αξιόπιστο back-up του Παπαγιάννη, που μπορεί να προσφέρει ποιοτικότατα λεπτά πίσω από τον αρχηγό.

Πολύ καλός και ο Γουίλιαμς (πλην της αστοχίας του στις βολές), ο οποίος είναι απολαυστικός, εκρηκτικός και «αέρινος» ώρες-ώρες. Ο Αμερικανός φόργουορντ δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και αποτελεί αναβάθμιση στη θέση «4» σε σχέση με πέρσι. Να σημειωθεί δε, ότι πίσω του υπάρχει το… χάος. Στην αναμέτρηση με τον Κολοσσό, ο Ράντονιτς χρησιμοποίησε εκεί τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και δεν εμπιστεύτηκε καθόλου τους Μαντζούκα και Χουγκάζ. Θα πρέπει εδώ να γίνει σύντομα προσθήκη, αφού στα ματς υψηλών απαιτήσεων δεν υπάρχουν… περιθώρια.

Παναθηναϊκός: Για να… γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή

Συμπερασματικά, για να… γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή. Για να φτάσει λοιπόν το «τριφύλλι» στα επίπεδα απόδοσης που επιθυμεί ο Ράντονιτς, αλλά και για να αποκτήσει ομοιογένεια και χημεία, θα χρειαστεί υπομονή και ψυχραιμία στις κρίσεις μας. Το κακό για τους «πράσινους» είναι πως δεν έχουν σύμμαχο τον χρόνο, αφού αύριο ακολουθεί ο τελικός του Super Cup με τον «αιώνιο» αντίπαλο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και την Πέμπτη έρχεται η υπερπλήρης Ρεάλ για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας…

Υ. Γ. Λι και Άντριους θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις επιθέσεις και να μην είναι τόσο διστακτικοί. Θα χρειαστεί να ανοίξουν διαδρόμους με τις διεισδύσεις του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x