Γιώργος Πετρίδης

Η σπίθα που άναψε το φυτίλι

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπασκόνια.

Με το ρεκόρ στο 1-5 (μετά τις 4 διαδοχικές ήττες) και τον Παναθηναϊκό να έχει 3 εντός έδρας ήττες σε ισάριθμα ματς, η αναμέτρηση με την Μπασκόνια αποκτούσε χαρακτήρα τελικού για την ομάδα. Ένα must-win που λένε και οι Αμερικανοί. Κι ας βρισκόμαστε ακόμα τόσο νωρίς στη σεζόν.

Λόγω των προαναφερθέντων, υπήρχε τεράστια πίεση και το ένιωθες, αφού κυρίευσε τους «πράσινους» στο πρώτο ημίχρονο. Παίζοντας κάπως άναρχα και βασιζόμενοι περισσότερο στο ένστικτό τους, βρέθηκαν στο -5 στην ανάπαυλα (38-43) και τα… φίδια άρχιζαν να ζώνουν άπαντες στο ΟΑΚΑ, καθώς έβλεπαν τους Βάσκους να κάνουν το παιχνίδι τους με αιχμή του δόρατος τον πυραυλοκίνητο Χάουαρντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 20 λεπτά, οι παίκτες του Ράντονιτς μοίρασαν μόλις 6 ασίστ κι έσπασαν τα… καλάθια (12/26 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 8/14 βολές). Πάλι καλά που μάζευαν τα επιθετικά ριμπάουντ (9 στο σύνολο) και πίεζαν ασφυκτικά στην άμυνα κάνοντας 5 κλεψίματα, για να μείνουν ζωντανοί στο παιχνίδι.

Παναθηναϊκός: Ξεμπλόκαρε και ξέσπασε

Οι όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες υπήρχαν στα πέριξ του κλειστού, εντάθηκαν στην εκκίνηση της 3ης περιόδου, με την ομάδα να δείχνει μπλοκαρισμένη και βραχυκυκλωμένη μένοντας χωρίς σκορ για 2 λεπτά. Τα πάντα όμως ξεκινούν από την άμυνα και οι «πράσινοι» αποφάσισαν να κλειδώσουν τους αντιπάλους τους σε εκείνο το σημείο του αγώνα: με επιμέρους σκορ 15-3 βρέθηκαν από το -7 στο +5 (53-48) και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Καθοριστικός σε αυτή τη φάση του αγώνα ο Γουόλτερς, ο οποίος ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι της αντεπίθεσης, «ανοίγοντας» την αντίπαλη άμυνα, τόσο με τις δημιουργίες του, όσο και με τις εκτελέσεις του. Πραγματικά, ο Παναθηναϊκός είναι μια «άλλη», μια εντελώς διαφορετική ομάδα όσο βρίσκεται στο παρκέ ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος ολοκλήρωσε το ματς με γεμάτη στατιστική (9 πόντοι, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ) και ήταν αυτός που συμπαρέσυρε τους συμπαίκτες του.

Παναθηναϊκός: Ξεμπλόκαρε και ξέσπασε

Τη σκυτάλη πήρε ο Γκριγκόνις, που ήταν αόρατος για 29 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, αλλά πέτυχε το σημαντικό buzzer beater στο φινάλε της 3ης περιόδου για το 67-59. Αυτό το καλάθι ήταν το έναυσμα που χρειαζόταν ο Λιθουανός για να πάρει μπρος και να ηγηθεί των προσπαθειών της ομάδας του στο 4ο δεκάλεπτο: από εκείνο το σημείο και μετά μπήκε στην εξίσωση και πέτυχε 12 πόντους σε σχεδόν 10 λεπτά.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους Πονίτκα, Παπαγιάννη. Ο Πολωνός φόργουορντ τα δίνει όλα σε κάθε ματς και είναι «λίρα εκατό». Για την ώρα αποτελεί τον πιο σταθερό παίκτη και την πιο επιτυχημένη μεταγραφή του «τριφυλλιού». Από την άλλη, ο διεθνής σέντερ έκλεισε τον αγώνα με double-double (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ στις 11/11!) και κυριάρχησε κάτω από τις ρακέτες, δείχνοντας ότι βρίσκει τον εαυτό του μετά από ένα νωχελικό ξεκίνημα στη σεζόν.

Παναθηναϊκός: Ξεμπλόκαρε και ξέσπασε

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εμφάνισή του στο δεύτερο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο πέτυχε 60 πόντους (!) βελτιώνοντας άρδην τα ποσοστά του (15/22 δίποντα, 6/13 τρίποντα είχε σε αυτό), ενώ μοίρασε 12 ασίστ σε αυτό το κομμάτι, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε πιο… ομαδικός και λειτουργικός, με 6 παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.

Ξεμπούκωσε λοιπόν έχοντας το πιο παραγωγικό βράδυ του κατά τη φετινή σεζόν και ξέσπασε κόντρα σε μια πολύ επικίνδυνη και «τρελή» ομάδα, την οποία έριξε από τους μέσους όρους της. Ας ελπίσουμε αυτή η νίκη να δώσει την απαραίτητη ώθηση και ψυχολογία στο «τριφύλλι», που κέρδισε πολύτιμη αυτοπεποίθηση για τη δύσκολη συνέχεια.

Υ. Γ. Μοναδικές στιγμές αποθέωσης γνώρισε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, η παρουσία του οποίου ξύπνησε ευχάριστες θύμησες στους «πράσινους».

Υ. Γ. 2 Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε το τραγικό επίπεδο των διαιτητών της Ευρωλίγκας, που τα έκαναν… μαντάρα σε ουκ ολίγες φάσεις. Αυτό είναι κάτι που χρήζει άμεσης βελτίωσης από τη διοργανώτρια αρχή.

Υ. Γ. 3 Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως με τις πολλές χαμένες βολές. Κόντρα στην Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός δεν το πλήρωσε, παρότι αστόχησε σε 9 προσπάθειες από τη γραμμή (20/29). Σίγουρα όμως σε αναμετρήσεις με δυνατότερους αντιπάλους δεν θα στο συγχωρέσουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x