Γιώργος Πετρίδης

«Παναθηναϊκή» νίκη που ισοδυναμεί με άθλο

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ψυχωμένη εμφάνιση και την παλικαρίσια νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα.

Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πλέον δύσκολες για τον «οργανισμό» του Παναθηναϊκού. Αφενός, υπήρχε η πικρία και η απογοήτευση από τον χαμένο τελικό Κυπέλλου και από τον τρόπο που χάθηκε το τρόπαιο. Αφετέρου, προέκυψαν τα δαιδαλώδη προβλήματα απουσιών, που δυσχέραιναν σημαντικά το έργο του τεχνικού επιτελείου ακόμα και στις προπονήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες προπονήσεις γίνονταν με 8 μόνο διαθέσιμους παίκτες. Ούτε για… διπλό δεν μπορούσαν να μαζευτούν. Προσέξτε: έλειπαν δύο από τους πυλώνες του φετινού «τριφυλλιού» (Παπαπέτρου, Παπαγιάννης), ο «ανεβασμένος» Γουάιτ, αλλά και ο Γιόβιτς, με συνέπεια να ξεμείνει από παίκτες σε όλες τις θέσεις. Όλοι οι οιωνοί εναντίον του. Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» δεν είχαν κάποιο βαθμολογικό κίνητρο και είχαν να αντιμετωπίσουν και την πιο σκληροτράχηλη ομάδα της Ευρωλίγκας.

Κακά τα ψέματα, ο Ερυθρός Αστέρας σου βγάζει το λάδι και δεν χαρίζει ούτε… κάστανο, όπως είχαν αποδείξει και στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Οι παίκτες του Ράντονιτς παλεύουν για κάθε μπάλα, για κάθε ριμπάουντ, για κάθε κατοχή. Ό,τι και όσο μπορούν. Το επιβεβαίωσαν και σήμερα. Και μπράβο τους, διότι υστερούν φανερά σε ταλέντο και ποιότητα έναντι των υπολοίπων.

Το ματς λοιπόν ξεκίνησε με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τον Παναθηναϊκό, καθώς -πέραν των προαναφερθέντων προβλημάτων- η ομάδα του Πρίφτη μπήκε μουδιασμένα και βρέθηκε να κυνηγάει από νωρίς. Η μεγάλη ζημιά στο πρώτο δεκάλεπτο έγινε από τα πολλά χαμένα ριμπάουντ: είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σέρβοι είχαν 9 άστοχα σουτ σε αυτό το διάστημα, αλλά κατάφεραν να ανανεώσουν 5 κατοχές με τα επιθετικά «σκουπίδια» που μάζευαν σωρηδόν.

Παναθηναϊκός: Νίκη που ισοδυναμεί με άθλο

Στη 2η περίοδο και βλέποντας την ανοιχτή πληγή που υπήρχε σε αυτό το κομμάτι, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» φρόντισε να ψηλώσει το σχήμα του, κάτι που απέδωσε καρπούς, αφού οι Χουγκάζ και Καββαδάς θωράκισαν τη ρακέτα και «ασφάλισαν» τα ριμπάουντ. Σε συνδυασμό με την «εκτελεστική» άνοδο του Νέντοβιτς, οι «πράσινοι» έκλεισαν το ημίχρονο έχοντας μικρό προβάδισμα.

Στην αφετηρία του 3ου δεκαλέπτου εμφανίστηκαν ξανά όλες αυτές οι παθογένειες που συνοδεύουν την ομάδα του Πρίφτη κατά τη φετινή περίοδο. «Χαλασμένο» μυαλό και βραχυκύκλωμα στην επίθεση και «χαλάρωση» στην άμυνα, που έφεραν τους Σέρβους στο +9 (46-55). Σε εκείνο το σημείο ήρθε η «παρέμβαση» του τεχνικού του «τριφυλλιού», που άλλαξε σχήμα και φρόντισε να περάσει η μπάλα κοντά στη ρακέτα και δη στον Καββαδά, ο οποίος εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους αντίπαλους ψηλούς.

Κάπως έτσι ήρθε η ανατροπή του σκηνικού και οδηγηθήκαμε σε ένα φινάλε-θρίλερ, με την 4η περίοδο να εξελίσσεται σε «μία σου και μία μου» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η άμυνα ζώνης με προσαρμογές (σ.σ. μετατρέπονταν σε man-to-man) που επέλεξε ο προπονητής του Παναθηναϊκού «μπλόκαρε» τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, που εξακολουθούσαν να μαζεύουν τα επιθετικά ριμπάουντ λες και είναι… βότσαλα στη θάλασσα.



Στα κρίσιμα όμως «μίλησε» η κλάση του Νέντοβιτς, που πέτυχε καθοριστικούς πόντους, ενώ στα 32’’ για το φινάλε, πάσαρε όταν και όπως έπρεπε στον Καββαδά με όλη την άμυνα πάνω του: ο διεθνής σέντερ διαμόρφωσε το 75-71 και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη, που ισοδυναμεί με άθλο. Τηρουμένων των αναλογιών, βάσει όλων αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι «πράσινοι», αλλά και των συνθηκών που προέκυψαν. Για παράδειγμα, οι φιλοξενούμενοι είχαν τουλάχιστον 12 περισσότερες επιθέσεις (χάρη στα 17 επιθετικά ριμπάουντ). Παρ’ όλα αυτά, έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι (79-73).

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε στον Βασίλη Καββαδά και στον Νίκο Χουγκάζ. Ο 30χρονος σέντερ θύμισε κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα έναν… μικρό Πέκοβιτς. Σε 20 λεπτά πέτυχε 17 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (8/10 δίποντα), κατέβασε 6 ριμπάουντ και κέρδισε 5 φάουλ φθείροντας πολύ τους αντίπαλους ψηλούς βάζοντας πονοκεφάλους στον Ράντονιτς, που άλλαζε σχήματα και πρόσωπα πάνω του, αλλά δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Με τη σημερινή του παρουσία, απέδειξε ότι μάλλον αξίζει περισσότερες ευκαιρίες.



Τέλος, ο 21χρονος φόργουορντ δεν έδειξε καθόλου… ψαρωμένος στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα και στην πρεμιέρα του με τον Παναθηναϊκό. Έριξε το κορμί του στη φωτιά, βοήθησε πολύ σε ριμπάουντ και άμυνα, ενώ επιθετικά δεν πήρε πολλές προσπάθειες. Σημασία έχει όμως η διάθεση και η ενέργεια που κατέθεσε...

Υ. Γ. Εξαιρετικό το play που σχεδίασε ο Πρίφτης στα 25’’ για το τέλος και με το σκορ στο 75-73: «έσπασε» το ασφυκτικό πρέσινγκ των φιλοξενούμενων κι έδωσε με ασφάλεια την μπάλα στον -αμαρκάριστο- Νέντοβιτς στο κέντρο σχεδόν του γηπέδου, με τον Σέρβο γκαρντ να πηγαίνει στη γραμμή των βολών και να ευστοχεί σε 2/2. Λεπτομέρειες, αλλά κάνουν τη διαφορά σε τέτοιες καταστάσεις.

Υ. Γ. 2 Σημαντική και η συμβολή του Μαντζούκα στο πρώτο μέρος, ειδικά σε επίπεδο ενέργειας.

Υ. Γ. 3 Ο Παναθηναϊκός πάντα στηρίζει την Εθνική ομάδα και γι' αυτό αποφάσισε να δώσει τον Παπαγιάννη, παρότι θα μπορούσε να πράξει εντελώς διαφορετικά... Μεγαλείο! Ψυχάρα ο Big Papa, που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, παρότι τα έδωσε όλα δύο ώρες πριν στα Λιόσια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x