Γιώργος Πετρίδης

Ο «ψυχρός εκτελεστής» Ντέρικ και η… παρ' ολίγον αυτοκτονία!

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Παναθηναϊκός φλέρταρε με μία ακόμα αυτοκτονία, αλλά την έβγαλε… καθαρή από την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ βάζοντας παράλληλα τέλος στο ιστορικό σερί των 6 ηττών στην Ευρωλίγκα.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 88-86 της ομάδας του Κάτας, ωστόσο σε ένα ακόμα ματς εμφάνισαν πολλές παθογένειες στο παιχνίδι τους και επιβεβαίωσαν ότι λειτουργούν περισσότερο ως αυτόνομες και αυτούσιες μονάδες, παρά ως (καλοδουλεμένο) σύνολο.

Οι παίκτες του Ράντονιτς άφησαν πίσω τους (έτσι έδειχναν τουλάχιστον) την οδυνηρή ήττα από τη Φενέρμπαχτσε και μπήκαν με διάθεση στον αγώνα θέλοντας να δώσουν απαντήσεις. Από τα πρώτα λεπτά εκμεταλλεύτηκαν δεόντως τη «χαλαρότητα» της αντίπαλης άμυνας κι έβρισκαν με ευκολία τον δρόμο προς το καλάθι, εξ ου και τα πολύ καλά ποσοστά τους (11/20 δίποντα, 5/12 τρίποντα).

Με τους Λι, Γουίλιαμς και Παπαγιάννη να εκτελούν με συνέπεια, το «τριφύλλι» πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας «αέρα» 8 πόντων (45-37) κι αφού έτρεξε επιμέρους σκορ 9-2 στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου. Βέβαια, σε αυτό το διάστημα είχαν μόλις 6 ασίστ (και μόνο 3 λάθη), δείγμα των ελάχιστων συνεργασιών που προέκυπταν.

Παναθηναϊκός: Όταν μιλούν οι μονάδες…

Στην τρίτη περίοδο όμως, οι «πράσινοι» άρχισαν τις αλλοπρόσαλλες επιλογές και βραχυκύκλωσαν, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Απώλεσαν τη σκληράδα τους, έχασαν πολλές μάχες κι έδωσαν το δικαίωμα στους Κόλσον (κυρίως) και Μπράουν να εκτελούν με άνεση. Αυτό είχε ως συνέπεια το επιμέρους 19-11 των Ισραηλινών, που ισοφάρισαν (56-56) κι έγειραν το μομέντουμ με το μέρος τους.

Η άγνοια κινδύνου και το… δολοφονικό ένστικτο που διακατέχουν τον Λι, έφεραν το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού, που μπήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο με +7 (65-58), το οποίο έμοιαζε μάλλον κολακευτικό με βάση την εικόνα στο μεγαλύτερο διάστημα της τρίτης περιόδου.

Τα γνωστά συμπτώματα και οι συνήθεις παθογένειες του «τριφυλλιού» έκαναν την εμφάνισή τους στην εκκίνηση του καθοριστικού δεκαλέπτου: κακές περιστροφές στην άμυνα, μη αντιμετώπιση των ατού του αντιπάλου (π.χ. Μπόλντγουιν), μπλοκάρισμα στην επίθεση και κάπως έτσι η Μακάμπι προσπέρασε στο σκορ (71-72 στο 35’).

Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Μπέικον, που άρχισε τα… δικά του και ξελάσπωσε την ομάδα του Ράντονιτς. Ο Αμερικανός φόργουορντ πέτυχε 10 από τους 12 επόμενους πόντους του «τριφυλλιού», που ξέφυγε με +9 (83-74) σε πολύ κρίσιμη καμπή του αγώνα. Μάλιστα, η εν λόγω διαφορά μπορεί να θεωρηθεί και παράσταση νίκης, αν αναλογιστούμε το σημείο που ήρθε (37’), αλλά και το γεγονός πως επρόκειτο για «κλειστό» παιχνίδι. Αμ δε…

Παναθηναϊκός: Όταν μιλούν οι μονάδες…

Σε εκείνο το σημείο άρχισαν πάλι οι «τρικυμίες» στο πράσινο στρατόπεδο. Τι είχες… Ντέγιαν, τι είχα πάντα. Ανεξήγητες επιλογές και απολύτως κανένα σχέδιο στην επίθεση, ενώ στην άμυνα η ομάδα χαλάρωσε υπερβολικά, με συνέπεια να δεχθεί 10-0 σερί σε 2 λεπτά. Απίστευτο! Το φλερτ με την «αυτοκτονία» που λέγαμε νωρίτερα…

Να ‘ναι καλά (πρωτίστως) ο Γουίλιαμς, ο οποίος έδειξε την κλάση του και το δολοφονικό του ένστικτο πετυχαίνοντας το μεγάλο τρίποντο για το 88-86 στα 7 δευτερόλεπτα, αλλά και ο Μπόλντγουιν (δευτερευόντως), που αστόχησε -με πολύ καλές προϋποθέσεις- σε σουτ ισοφάρισης στην τελευταία επίθεση της Μακάμπι.

Από το εν λόγω ματς βγήκαν κάποια συμπεράσματα. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι ότι ο Ράντονιτς έχει μπόλικες εμμονές και «χάνεται» στο ροτέισον της ομάδας του. Ο Μαυροβούνιος εκτέθηκε στέλνοντας τον Γουόλτερς να μαρκάρει τον πολύ πιο εκρηκτικό και αθλητικό Μπόλντγουιν, ο οποίος έβρισκε ελεύθερους διαδρόμους στο δεύτερο ημίχρονο.

Παναθηναϊκός: Όταν μιλούν οι μονάδες…

Από ‘κει και πέρα, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» δεν κατάφερε να βρει αντίδοτο στον Κόλσον, ο οποίος έκανε το ματς της ζωής του. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει «κάψει» τον Γκριγκόνις, τον οποίο δεν πιστεύει καθόλου, αφού τον έχει παραγκωνίσει πλήρως. Μάλλον ανεξήγητα…

Στα θετικά η επιστροφή των Λι και Παπαγιάννη στις καλές εμφανίσεις, με τους δύο «πράσινους» να προσφέρουν υπερπολύτιμες λύσεις και χείρα βοηθείας στους Μπέικον και Γουίλιαμς…

Υ. Γ. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού απέδειξαν για μια ακόμα φορά τις μπασκετικές γνώσεις τους στηρίζοντας ψυχολογικά τον Γκουντάιτις όταν πήγαινε να εκτελέσει βολές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει 4/4 από τη γραμμή ο Λιθουανός!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x