Γιώργος Πετρίδης

Ο «βασιλιάς» Αρτούρας, το δίδυμο Γκριγκόνις-Πονίτκα και οι… ψυχάρες στο Βελιγράδι!

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για το σημαντικό διπλό του Παναθηναϊκού στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα.

Πέντε χρόνια χωρίς νίκη στο «σπίτι» του Ερυθρού Αστέρα ήταν πολλά και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να σπάσει αυτή την κατάρα με το διπλό που πέτυχε (75-77) στο Βελιγράδι. Άλλωστε, το «τριφύλλι» δεν ήταν και πολύ… συνηθισμένο σε εκτός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Οι «πράσινοι» έδειξαν χαρακτήρα και απέδρασαν με το ροζ φύλλο από τη Σερβία, σε ένα ματς που τους δίνει την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια. Το λέμε αυτό διότι αν η ομάδα ξεκινούσε με 0-2, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί και στο 0-4, αν αναλογιστούμε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας (Άλμπα έξω, Μονακό μέσα). Δεν θέλει και πολύ να σε πάρει από κάτω ψυχολογικά.

Αφήστε δε, που η ομάδα του Ράντονιτς προερχόταν από 3 οδυνηρές ήττες κι έδειχνε να βυθίζεται στην εσωστρέφεια με το «καλημέρα». Ένα τέταρτο σερί χαμένο παιχνίδι κόντρα σε έναν αντίπαλο που -κακά τα ψέματα- δεν… τρομάζει, θα γέμιζε με ακόμα μεγαλύτερη πίεση το «τριφύλλι» στην εκκίνηση της σεζόν. Καθόλου καλός σύμβουλος προφανώς για μια ομάδα που ακόμα χτίζεται…

Η αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν ντέρμπι σε όλη σχεδόν τη διάρκειά της, αφού καμία εκ των δύο ομάδων δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ. Ειδικά στο δεύτερο μέρος έπεφταν… κορμιά και οι μάχες ήταν πολύ σκληρές και στις δύο άκρες του παρκέ. Το κακό για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι στα καλά του διαστήματα δεν μπόρεσε να χτίσει μια ικανοποιητική διαφορά. Για παράδειγμα στο φινάλε του ημιχρόνου ή στις αρχές της τρίτης περιόδου, όταν το μομέντουμ ήταν… πράσινο.

Παναθηναϊκός: Ψυχάρες στο Βελιγράδι!

Στο αγωνιστικό σκέλος, οι παίκτες του Ράντονιτς εκτέθηκαν από τον Μπέντιλ και γενικότερα από τους ψηλούς των γηπεδούχων, που επικράτησαν στις περισσότερες μάχες με τους αντιπάλους τους (συνολικά πέτυχαν τους 46 από τους 75 πόντους της ομάδας τους), ενώ κέρδισαν πολλά επιθετικά ριμπάουντ, που έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες (και σκορ) στους «ερυθρόλευκους».

Στο πρώτο 20λεπτο, ο Παναθηναϊκός πήρε πολλά από τον εξαιρετικό Άντριους κι έδειχνε συγκεντρωμένος, όπως φάνηκε και στις 8/8 βολές που είχε. Παρ’ όλα αυτά, έκανε κάποια αβίαστα λάθη, με συνέπεια να δώσει εύκολους πόντους στον Ερυθρό Αστέρα. Χάρη όμως στην εξαιρετική δεύτερη περίοδο (η καλύτερή του τη φετινή σεζόν), το «τριφύλλι» πήγε στα αποδυτήρια έχοντας +4 (38-42).

Τα… φαντάσματα των χαμένων βολών εμφανίστηκαν μετά την ανάπαυλα, με τους «πράσινους» να σημαδεύουν σίδερο από τη γραμμή και να κυριεύονται από νευρικότητα σε αυτό το διάστημα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν 6/13 βολές στο τρίτο δεκάλεπτο και γκρέμισαν ό,τι με κόπο έχτιζαν μέσα από την σκληρή άμυνα που έπαιζαν.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στην τέταρτη περίοδο, με τους γηπεδούχους να βγάζουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλεύονται τα τραγικά λάθη του «τριφυλλιού», τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Οι παίκτες του Ράντονιτς έχαναν όλες τις (προσωπικές) μάχες και χάριζαν εύκολα καλάθια (και φάουλ σε πολλές περιπτώσεις) στους αντιπάλους. Σε εκείνο το σημείο φανερώθηκαν πολλές αδυναμίες και παθογένειες, για μια ομάδα που έδειχνε να μην έχει αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της.

Παναθηναϊκός: Ψυχάρες στο Βελιγράδι!

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 73-68, δύο λεπτά πριν από το φινάλε, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στριμωγμένο στα σχοινιά. Σε όλες τις τελευταίες φάσεις όμως, οι «πράσινοι» βγήκαν κερδισμένοι, αφού κατέθεσαν και την ψυχή τους παρκέ. Από το επιθετικό ριμπάουντ και το γκολ-φάουλ του Γκουντάιτις, μέχρι την τάπα του Πονίτκα στον ψηλότερο Μπέντιλ, που έμοιαζε ασταμάτητος μέχρι εκείνο το σημείο. Αποκορύφωμα όλων το τρομερό κλέψιμο του Πολωνού στον Ιβάνοβιτς (που δεν κατάλαβε από που του ήρθε), που οδήγησε στο 73-75 στα 21 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος.

Κλείνοντας, επιβάλλεται να σταθούμε σε 3 πρόσωπα, που δείχνουν να ανεβάζουν επίπεδο το «τριφύλλι». Ο «βασιλιάς» Αρτούρας (Γκουντάιτις) δίνει πολλά πράγματα -με σκορ και φθορά στους αντιπάλους- και παίζει ορθολογικά από το χαμηλό ποστ, ενώ δεδομένα αποτελεί ιδανικό back-up πίσω από τον Παπαγιάννη, παρότι έχει κάποιες αστάθειες στην απόδοσή του.

Παναθηναϊκός: Ψυχάρες στο Βελιγράδι!

Από ‘κει και πέρα, θα υποκλιθούμε στο δίδυμο M&M, λόγω των αρχικών των ονομάτων τους… Οι Ματέους (Πονίτκα) και Μάριους (Γκριγκόνις) απέδειξαν την κλάση τους και ότι μπορούν να ηγηθούν της νέας προσπάθειας. Ο Πολωνός γέμισε τη στατιστική του κι έκανε μπόλικη «βρώμικη» δουλειά, ενώ ο Λιθουανός ξεπέρασε το κακό ξεκίνημά του στη σεζόν κι επιβεβαίωσε την εκτελεστική του δεινότητα, με πιο χαρακτηριστικό το μεγάλο τρίποντο που πέτυχε στο 68-63.

Υ. Γ. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να φουλάρουν για την απόκτηση ενός «τεσσαριού», καθώς το κενό πίσω από τον Γουίλιαμς κάνει… μπαμ. Αφήστε δε, που η ομάδα κινδύνευε να παραταχθεί στο Βελιγράδι δίχως κανονικό πάουερ φόργουορντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x