Γιώργος Πετρίδης

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση για τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει τις σκέψεις του στο sport-fm.gr μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άρη στην πρεμιέρα της Basket League.

Πρεμιέρα στην Basket League με πίκρα για τον Παναθηναϊκό, που παραδόθηκε στον παθιασμένο Άρη κι έφυγε με άδεια χέρια (όπως και πέρσι) από το «Αλεξάνδρειο». Η νίκη των γηπεδούχων κρίνεται δίκαιη, αφού ήταν μπροστά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κι έφτασαν μέχρι και το +15 κόντρα στο… πράσινο φάντασμα που περιπλανιόταν στο παρκέ για 23-24 λεπτά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το «τριφύλλι» ξενέρωσε με την εκκίνηση της σεζόν τους φιλάθλους του. Παράλληλα βάζει δύσκολα στον εαυτό του με το «καλημέρα» και βαραίνει τους ώμους του με έξτρα πίεση, που είναι ό,τι χειρότερο για μια νέα ομάδα. Με λίγα λόγια δεν θα έχει το παραμικρό περιθώριο εφεξής, καθώς εξαντλεί την υπομονή των φίλων του από νωρίς.

Η κοινή συνισταμένη στα 4 επίσημα ματς του Παναθηναϊκού τη φετινή περίοδο είναι η αστοχία, που συνεπάγεται και χαμηλό σκορ. Κόντρα στον Κολοσσό στο Super Cup μετά βίας πέρασε τους 70 πόντους (72), εναντίον του Ολυμπιακού στον τελικό του Super Cup έμεινε στους 52, κόντρα στη Ρεάλ για την Ευρωλίγκα είχε 68 και απέναντι στον Άρη ξέμεινε στους 65! Μέσος όρος 64,2 πόντοι! Απίστευτο…

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Προσθέστε ότι μετράει 30/101 τρίποντα (29,7%) και 53/90 βολές (58,8%) συνολικά σε αυτά τα 4 παιχνίδια! Αποκαρδιωτικά ποσοστά, όσο κι αν υπάρχει το (δεδομένο) ελαφρυντικό ότι πρόκειται για νέα ομάδα. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια δυστυχώς.

Παναθηναϊκός: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη

Στην αναμέτρηση με τον Άρη δε, οι παίκτες του Ράντονιτς έσπασαν τα καλάθια έχοντας 0/12 τρίποντα στα πρώτα 23 λεπτά μέχρι να ευστοχήσει ο Μποχωρίδης στο πρώτο! Απίστευτο. Επιπροσθέτως, συνέχισαν να σπαταλάνε τις βολές (9/19 συνολικά), όπως ακριβώς έκαναν και κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό άμεσα όμως!

Η εικόνα του «τριφυλλιού» στο πρώτο ημίχρονο (όταν και πέτυχε 20 μόλις πόντους) ήταν ίσως η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, αφού οι «πράσινοι» είχαν εγκλωβιστεί στην άμυνα ζώνης (3-2) των γηπεδούχων, που πίεζαν και στο κατέβασμα της μπάλας γνωρίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός είχε θέμα στον «άσο» λόγω της απουσίας του Γουόλτερς.

Μετά το 23’, οι παίκτες του Ράντονιτς αφυπνίστηκαν και θυμήθηκαν να… παίξουν: κυκλοφόρησαν καλύτερα την μπάλα (με έξτρα πάσες), «έσφιξαν» αμυντικά, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο και εκμεταλλεύτηκαν την υπεροπλία τους κοντά στο καλάθι. Μόνο που δεν έπειθαν ότι μπορούν να κλειδώσουν τη νίκη, αφού δεν έχτισαν διαφορά. Κάπως έτσι αντέδρασαν οι Θεσσαλονικείς και είχαν πολύ πιο ορθολογικές επιλογές στην τελική ευθεία του αγώνα.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός βραχυκύκλωσε πάλι αφού μπλοκαρίστηκε από την αντίπαλη άμυνα και δεν κατάφερε να περάσει σωστά την μπάλα κοντά στη ρακέτα: είναι χαρακτηριστικό ότι 3 από τις επιθέσεις του στα τελευταία 3,5 λεπτά εκδηλώθηκαν από τον Μποχωρίδη (2 άστοχα τρίποντα και ένα λάθος), που προφανώς δεν είναι το πρώτο βιολί της ομάδας. Εμφανές και το πρόβλημα λοιπόν στο μοίρασμα των ρόλων.

Παναθηναϊκός: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη

Θα χρειαστεί χρόνο το «τριφύλλι», αλλά κάποια πράγματα είναι σχεδόν ανεπίτρεπτα. Για παράδειγμα, το γεγονός πως οι «κίτρινοι» πήραν 16 επιθετικά ριμπάουντ (έναντι 25 αμυντικών των «πράσινων») δεν είναι θέμα ούτε δουλειάς, ούτε κορμιών (…), ούτε τίποτα. Είναι απλά θέμα διάθεσης, συγκέντρωσης και καλών τοποθετήσεων.

Συν τοις άλλοις, ο Ράντονιτς δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει την κατάλληλη συνταγή στο ροτέισον και «ψάχνεται» αρκετά σ’ αυτό κομμάτι. Κόντρα στον Άρη ξεκίνησε με διαφορετική πεντάδα (Άντριους, Γκριγκόνις, Πονίτκα, Γ. Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης) από αυτή που βλέπαμε μέχρι τώρα, ενώ ο Γ. Καλαϊτζάκης δεν αγωνίστηκε ξανά μέχρι το φινάλε μετά το πρώτο 4λεπτο.

Από την άλλη, δεν εμπιστεύεται καθόλου κάποια παιδιά. Ίσως και με το δίκιο του, αν αναλογιστούμε τη σημερινή εικόνα του Μαντζούκα στα 3 λεπτά που αγωνίστηκε. Στο φινάλε πάντως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο Άντριους (κι ας είχε φορτωθεί με 4 φάουλ), που έδειχνε καλή εικόνα, είχε καθαρό μυαλό και ήταν μαχητικός.

Παναθηναϊκός: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη

Τι χρειάζεται τώρα για να «στρώσει» η ομάδα; Καταρχάς, θα πρέπει άμεσα να γίνει κίνηση ενίσχυσης στη θέση «4», όπου πίσω από τον Γουίλιαμς υπάρχει μεγάλο κενό. Επιπροσθέτως, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και σημαντική βελτίωση στον επιθετικό τομέα. Επίσης, η νίκη στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα την προσεχή Πέμπτη (13/10) γίνεται… μονόδρομος. Κι ας είμαστε τόσο νωρίς στη σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x