Γιώργος Πετρίδης

Τα 25 λεπτά καλής άμυνας στο Περιστέρι, η διαβολοβδομάδα και τα… κλειστά μάτια στο Ιβανώφειο

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την εικόνα του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, αλλά και όσα έρχονται για τους «πράσινους».

Μετά την ήττα στο «Αλεξάνδρειο» από τον Άρη, ο Παναθηναϊκός δεν έχει το περιθώριο για απώλεια, αν θέλει να ελπίζει ότι θα κατακτήσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, που συνεπάγεται πλεονέκτημα έδρας μέχρι… τέλους στα playoffs. Βέβαια, οι «πράσινοι» έχουν αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι έχουν τον τρόπο να σπάνε την έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου τους.

Κάπως έτσι το ματς στο Περιστέρι εξελίχθηκε σε must-win για την ομάδα του Πρίφτη, που αναζητούσε και απαντήσεις για την κακή εμφάνιση των 3 δεκαλέπτων στο Τελ Αβίβ. Μόνο που στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα στο «Ανδρέας Παπανδρέου» βρεθήκαμε… θεατές στο ίδιο έργο που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα από τους «πράσινους» στα περισσότερα παιχνίδια τους, με συνέπεια να μας ζώνουν τα φίδια πάλι.

Δηλαδή, είδαμε μια ομάδα που δεν είχε ρυθμό κι έδειχνε βραχυκυκλωμένη επιθετικά, ενώ στην άμυνα έδινε δικαιώματα και ελεύθερο πεδίο στους γηπεδούχους, με συνέπεια να δεχθεί πολλά τρίποντα και να βρεθεί μέχρι και το -12 (37-25). Σε εκείνο το σημείο ο προπονητής του «τριφυλλιού» αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Χαμήλωσε το σχήμα (με Παπαπέτρου στο «4») κι έδωσε εντολή στους παίκτες του για (πιο) πιεστική άμυνα, είτε με σύνθετες μορφές (ζώνη ή full court press), είτε στο man to man.

Η εν λόγω εξέλιξη απέφερε καρπούς για τους νταμπλούχους, που ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση, αφού ανέβασαν στροφές και στο επιθετικό κομμάτι, κυρίως με τις επινοήσεις του καταπληκτικού Μέικον. Καθοριστικοί στην κυριαρχία του Παναθηναϊκού από το 15’ και μετά ήταν οι Σαντ-Ρος και Παπαγιάννης: ο πρώτος έκλεινε καλά όλους τους διαδρόμους κι έκανε τη «βρώμικη» δουλειά (σ.σ. 9 ριμπάουντ), ενώ ο δεύτερος ήταν κυρίαρχος κάτω από τις δύο ρακέτες, παίζοντας εξαιρετική άμυνα ακόμα και σε κοντύτερους αντιπάλους.

Παναθηναϊκός: Τα 25 λεπτά καλής άμυνας στο Περιστέρι

Όπως δήλωσε και ο Πρίφτης, αυτό το καλό 25λεπτο της ομάδας του θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρωλίγκα. Είμαστε σίγουροι ότι ο Έλληνας τεχνικός έχει στο μυαλό του να παρουσιάσει περίπου ένα τέτοιο σύνολο στο κομμάτι της άμυνας και της μαχητικότητας, αφού υπάρχει το έλλειμμα ποιότητας σε σχέση με τις άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Όσοι παρακολούθησαν τηλεοπτικά το ματς, θα παρατήρησαν ενδεχομένως ότι ο Πρίφτης… έπαιζε κι εκείνος άμυνα από τον πάγκο του, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φώναζε στους παίκτες του να εντείνουν την πίεση τους και με χαρακτηριστικές κινήσεις τους υπεδείκνυε τον τρόπο που πρέπει να μαρκάρουν και να σηκώνουν τα χέρια τους.

Παναθηναϊκός: Τα 25 λεπτά καλής άμυνας στο Περιστέρι

Η νίκη στο Περιστέρι προσφέρει λοιπόν πολύτιμη ηρεμία και μπορεί να δώσει ψυχολογική ώθηση στους παίκτες του «τριφυλλιού», που έχουν μπροστά τους δύο κολλητά εντός έδρας στη διαβολοβδομάδα της Ευρωλίγκας με Εφές (27/10) και Βιλερμπάν (29/10). Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, κυρίως λόγω της μονομαχίας με τους πρωταθλητές Ευρώπης, το «2 στα 2» σε αυτά τα παιχνίδια μπορεί να αποτελέσει σημείο-κλειδί για τη σεζόν του Παναθηναϊκού. Τόσο για βαθμολογικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Έλληνας τεχνικός θα πρέπει να λάβει μια γενναία και δύσκολη απόφαση, αφού χρειαστεί να «κόψει» έναν ακόμα ξένο. Για την ώρα, ο Φέρελ είναι εκτός εξάδας, όμως σύντομα θα φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης και προσαρμοστικότητας και αυτομάτως θα «χτυπάει» θέση στο ρόστερ της ομάδας για τις εγχώριες διοργανώσεις. Εκεί είναι που θα πρέπει να λύσει τον γρίφο ο Πρίφτης και να αφήσει εκτός κάποιον περιφερειακό του (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να ανοίξουμε μια παρένθεση για τα όσα συνέβησαν στο «Ιβανώφειο», παρότι ο υποφαινόμενος αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να ασχολείται με τη διαιτησία. Μόνο που τόσα χρόνια ακούγαμε ότι ο Παναθηναϊκός ευνοούνταν από τον Βασιλακόπουλο, από τον ΕΣΑΚΕ και από την ΚΕΔ (κι εγώ δεν ξέρω από ποιον άλλο), ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και πόσα άλλα ωραία. Ε κάποια στιγμή δεν αντέχεις…

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι χθες υπάρχει φάουλ του Βεζένκοβ στον Παπαδάκη, που ευστόχησε στο τρίποντο στο φινάλε της κανονικής διάρκειας κι έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά θα έπρεπε να πάει και στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Κάτι που δεν συνέβη, αφού οι διαιτητές δεν είδαν το φάουλ και ως εκ τούτου στέρησαν από τον Ηρακλή μια πιθανή (τονίζουμε το «πιθανή») ευκαιρία νίκης. Μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει το άλλοθι της γρήγορης εξέλιξης της φάσης, ωστόσο οι ρέφερι όφειλαν να έχουν στραμμένα τα μάτια τους (και) στα χέρια των παικτών.



Φυσικά, αν ήταν στη θέση του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός, θα ακούγαμε πάλι για… Βασιλακόπουλο, Λιόλιο, γκρίζους λύκους, 13-1, εξυγίανση κ.ο.κ. Όλα αυτά τα ωραία. Τώρα όμως σιωπή. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η διετής απουσία των «ερυθρολεύκων» από τη Stoiximan Basket League δεν διόρθωσε τα κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ούτε η επιστροφή τους σηματοδότησε την αναγέννηση του πρωταθλήματος και της διαιτησίας.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε αν θα τιμωρηθούν οι ρέφερι του συγκεκριμένου ματς, όπως και ποια θα είναι η αντίδραση του νέου προέδρου της ΕΟΚ, που είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα τιμωρεί τους «υπαίτιους» αν κάποιο παιδάκι κλάψει από πιθανή αδικία.

Υ. Γ. Με 12.000 φιλάθλους στις εξέδρες πλέον, το ΟΑΚΑ θα έχει κάτι από την «καυτή» ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Αρκεί να στηρίξει ο κόσμος την ομάδα.

Υ. Γ. 2 Το σχήμα με Νέντοβιτς στο «2», Σαντ-Ρος στο «3» και Παπαπέτρου στο «4» φαίνεται ότι δίνει μεγαλύτερη ισορροπία στην άμυνα και καλύτερες αποστάσεις στην επίθεση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x