Γιώργος Πετρίδης

Θυμόμαστε αυτά που είχαμε ξεχάσει με τον Ράντονιτς…

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βιλερμπάν.

Το ματς στο «Αστρομπάλ» δεν είχε κάποιο βαθμολογικό κίνητρο για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο απέκτησε μεγαλύτερη αξία μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση και τη σοκαριστική ήττα από τον ΠΑΟΚ, η οποία πλήγωσε βαθύτατα το γόητρο και τον εγωισμό της ομάδας. Το «τριφύλλι» όμως έβγαλε αντίδραση και πιάνοντας εντυπωσιακή απόδοση στο δεύτερο δεκάλεπτο, έφτασε στο διπλό (82-86). Σίγουρα δεν σκότωσε κάποιο… μεγαθήριο, αλλά τη χρειαζόταν πολύ αυτή τη νίκη για ψυχολογικούς λόγους και ενόψει ντέρμπι.

Στην αρχή του αγώνα πάντως, οι «πράσινοι» συνέχισαν από εκεί που είχαν… σταματήσει στην Πυλαία και παρουσίασαν πολλές αδυναμίες, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας. Οι παίκτες του Σερέλη δεν είχαν την απαιτούμενη ενέργεια και σκληράδα, χάνοντας όλες τις μάχες και τις διεκδικούμενες μπάλες, κυρίως κάτω από τη ρακέτα, με τον Φαλ να κάνει μεγάλη ζημιά με τα επιθετικά ριμπάουντ και τους πόντους του. Φυσικό κι επόμενο να βρεθούν στο -6 (26-20).

Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός γύρισε τελείως τον διακόπτη στο δεύτερο δεκάλεπτο, που ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα της ομάδας στη φετινή Ευρωλίγκα. Η μπάλα κυκλοφορούσε στην επίθεση, άπαντες έψαχναν με υπομονή τον ελεύθερο συμπαίκτη τους και συγχρόνως «θωρακίστηκε» η ρακέτα: με επιμέρους σκορ 16-3, ο «εξάστερος» ανέτρεψε την κατάσταση, ενώ πήγε στα αποδυτήρια με «αέρα» 9 πόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το 20λεπτο είχε 11 ασίστ και μόλις 3 λάθη!

Στην τρίτη περίοδο, οι «πράσινοι» απώλεσαν τη συγκέντρωσή τους και θύμισαν αρκετά την ομάδα που βλέπαμε επί Ράντονιτς. Πολλές ατομικές ενέργειες στην επίθεση και αχρείαστα λάθη επέτρεψαν στη Βιλερμπάν να μείνει κοντά στο σκορ: το «τριφύλλι» είχε μόλις 2 τελικές πάσες και 4 λάθη στο 3ο δεκάλεπτο! Λι και Μπέικον ωστόσο πήραν στις πλάτες τους την ομάδα στα κρίσιμα και την κράτησαν όρθια στα δύσκολα, κυρίως με τις... μπούκες τους.

Παρ’ όλα αυτά, το άγχος και η -ανεξήγητη- πίεση έκαναν την εμφάνισή τους στο τελευταίο δίλεπτο, με συνέπεια το σερί 6-0 των Γάλλων, που πλησίασαν (80-84 στα 26’’) και πίστεψαν στη νίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 4 επιθέσεις του Παναθηναϊκού από το 73-84 μέχρι το 80-84 ήταν η μία χειρότερη από την άλλη: διπλό λάθος του Γουίλιαμς, δύο άστοχα τρίποντα των Μπέικον και Γκριγκόνις από πολύ μακριά στο τέλος των επιθέσεων και ένα ακόμα λάθος του Γκριγκόνις έβαλαν σε μπελάδες την ομάδα του Σερέλη, που κατάφερε ωστόσο να φύγει αλώβητη.



Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον αρχίζουμε να θυμόμαστε αυτά που κοντεύαμε να… ξεχάσουμε επί Ράντονιτς. Σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα, η ομάδα λειτουργεί με σχέδιο και πλάνο, «διαβάζει» καλύτερα το παιχνίδι, εκμεταλλεύεται τα mismatch, κυκλοφορεί την μπάλα και βγάζει συνεργασίες. Άλλωστε, στο εν λόγω ματς οι «πράσινοι» μοίρασαν 17 ασίστ και είχαν θαυμαστή πολυφωνία στην επίθεση: 8 παίκτες τους πέτυχαν από 7 μέχρι 14 πόντους!

Τώρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα έχει συνέχεια η αγωνιστική ανάταση της ομάδας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον «αιώνιο» αντίπαλο την Κυριακή το μεσημέρι, πιθανώς χωρίς τον υπερπολύτιμο Πονίτκα…

Υ. Γ. Μετά από καιρό, ο Μπέικον ήταν ορεξάτος κι έπιασε πολύ καλή απόδοση: 13 πόντοι χωρίς να το… παρακάνει στις προσπάθειές του, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 0 λάθη!

Υ. Γ. 2 Πολύ δύσκολη η απόφαση που καλείται να πάρει ο Χρήστος Σερέλης, σχετικά με το ποιον εκ των Γκριγκόνις και Τόμας θα επιλέξει για την επτάδα των ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Υ. Γ. 3 Θετικότατη η παρουσία του Μαντζούκα (9 πόντοι, 3 ριμπάουντ), που δεν δίστασε να τα βάλει και με τον θεόρατο Φαλ, ενώ παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει να... μεγαλώνει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x