Γιώργος Πετρίδης

Το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα…

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για το ματς του Παναθηναϊκού με την Εφές που πραγματοποιήθηκε σε πένθιμο κλίμα.

Η ήττα του Παναθηναϊκού με την Εφές (82-87) έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού το ματς διεξήχθη στη σκιά του -προ 2 ημερών- πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η άποψη του υποφαινόμενου είναι ότι τα δύο παιχνίδια των «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα έπρεπε να αναβληθούν. Είναι ασέβεια σε μια χώρα που πενθεί. Αυτό και τίποτε άλλο… Τα υπόλοιπα ας απαντηθούν από τους υπεύθυνους.

Η αλήθεια είναι ότι στο ΟΑΚΑ επικρατούσε βουβαμάρα και παγωμάρα, με το κλίμα να είναι βαρύ και πένθιμο. Το μόνο που αντίκριζες ήταν σκυθρωπά πρόσωπα, που ένιωθες ότι βίωναν το δικό τους δράμα και συμπαραστέκονταν με αυτόν τον τρόπο στην οδύνη των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι κουράγιο και καλή δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους…

Αφού λοιπόν διεξήχθη ο αγώνας, ας μιλήσουμε και για μπάσκετ, με βαριά καρδιά. Όπως και στο Μιλάνο, έτσι και σε αυτό το παιχνίδι, οι παίκτες του Σερέλη μπήκαν με όρεξη και διάθεση να το παλέψουν, παρότι δεν είχαν το ίδιο βαθμολογικό κίνητρο με τους Τούρκους. Με τον Γκριγκόνις να δίνει τον τόνο κι έχοντας πολυφωνία στην επίθεση, κατάφεραν να κλείσουν το δεκάλεπτο στο +3 (21-18).

Παναθηναϊκός: Το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα…

Παρ’ όλα αυτά, στη δεύτερη περίοδο οι «πράσινοι» παραδόθηκαν στον Κλάιμπερν και στον Λάρκιν, που… ξεχαρβάλωσαν την άμυνα των γηπεδούχων, είτε με τις «μπούκες» τους, είτε με τις εκτελέσεις τους από την περιφέρεια. Το 34-28 στο 14’ μετατράπηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε 40-43 στο φινάλε του ημιχρόνου και κάπου εκεί η Εφές απέκτησε τον έλεγχο της αναμέτρησης, παρότι στο πρώτο 20λεπτο ο Παναθηναϊκός έδειχνε πολύ καλό πρόσωπο «χτυπώντας» στις αδυναμίες των αντιπάλων και διαβάζοντας κάθε mismatch που προέκυπτε.

Μάλιστα, μετά την ανάπαυλα και στην πλέον κρίσιμη καμπή του ματς, η ομάδα του Αταμάν εκτοξεύτηκε στο +16 (61-77 στο 34’) κάνοντας συνεχώς μικρά σερί και παίζοντας ως πραγματική πρωταθλήτρια Ευρώπης. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έψαχνε πρωταγωνιστές και ατύχησε να έχει τους περισσότερους παίκτες του σε κακό βράδυ. Για παράδειγμα, οι Γουίλιαμς και Μπέικον δεν βοήθησαν καθόλου και μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστούν αρνητικοί για το «τριφύλλι», αφού ήταν και… τρύπες στην άμυνα.

Οι δύο Αμερικανοί φόργουορντ ολοκλήρωσαν το ματς με μόλις 9 πόντους και 3/11 εντός παιδιάς συνολικά, ενώ όσο βρίσκονταν στο παρκέ η διαφορά ήταν -8 και -16 αντίστοιχα υπέρ των φιλοξενούμενων. Συν τοις άλλοις, ο Σερέλης δεν πήρε πράγματα ούτε από τον Παπαγιάννη, που αναγκάστηκε να κάνει… υπερωρίες (αγωνίστηκε για 33 λεπτά) ελλείψει Γκουντάιτις και Αγραβάνη, ενόσω έχασε αρκετές μάχες από τον Ζίζιτς.

Παναθηναϊκός: Το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα…

Φυσικά εκείνος που διακρίθηκε ήταν ο Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός επιτέλους ξεδίπλωσε την κλάση του και πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αποδεικνύοντας πόσο πολύ αδικήθηκε από τον Ράντονιτς. Πέτυχε 23 πόντους με 5/7 τρίποντα και μοίρασε 4 ασίστ, ενώ ήταν φανερό πως πατούσε πολύ καλά στα πόδια του.

Στάθηκε όμως διπλά… άτυχος, καθώς στο καλό του παιχνίδι δεν τον βοήθησαν πολύ οι υπόλοιποι, όπως και το αποτέλεσμα του αγώνα. Εξαιρείται ο Λι, ο οποίος ήταν ωσεί παρών στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μετά την ανάπαυλα ανέβασε κατακόρυφα στροφές και μπήκε στην εξίσωση για τα καλά έχοντας 19 πόντους με 5/8 εντός παιδιάς και 3 ασίστ σε αυτό το διάστημα.

Παναθηναϊκός: Το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα…

Ούτε αυτά αρκούσαν όμως, καθώς η Εφές έβρισκε συνεχώς μπροστάρηδες (σ.σ. 4 παίκτες με τουλάχιστον 12 πόντους) και είχε πολύ καλό ρυθμό επιθετικά, με συνέπεια να αναχαιτίσει την «πράσινη» αντεπίθεση και να φτάσει στο ροζ φύλλο αγώνα. Κακά τα ψέματα, αν ήθελε ο Παναθηναϊκός να έχει τύχη σε αυτό το ματς, θα έπρεπε να κρατήσει την ομάδα του Αταμάν από τους 80 πόντους και κάτω…

Υ. Γ. Προς τιμήν του, ο Αταμάν τόνισε ότι το ματς έπρεπε να αναβληθεί...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x