Στην καλύτερη και πιο συναρπαστική σειρά τελικών στην ιστορία της Basket League, ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέκτησε δίκαια το πιο μάγκικο πρωτάθλημα όλων των εποχών ολοκληρώνοντας μια επική ανατροπή (3-2) κόντρα στον Ολυμπιακό, καθώς επικράτησε 87-82 στο 5ο ματς και επιβεβαίωσε ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν!

Είναι το πιο μάγκικο πρωτάθλημα διότι ήρθε κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο (σ.σ. 3ος στην Ευρωλίγκα) που είχε την πρωτοκαθεδρία στις εγχώριες διοργανώσεις την προηγούμενη διετία και όχι κόντρα σε κάποια ομαδούλα της σειράς, παρότι οι «πράσινοι» βρέθηκαν να χάνουν 2-0 και αντιμετώπισαν εχθρική διαιτησία στους τελικούς. Και νίκησαν αυτή την καλοδουλεμένη ομάδα του Μπαρτζώκα τρεις φορές μέσα σε 5 ημέρες και 6 φορές συνολικά στο φετινό πρωτάθλημα! Προσθέστε σε όλα αυτά ότι οι παίκτες του Αταμάν είχαν αδειάσει πολύ σε πνευματικό επίπεδο μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ενώ είχαν ταλαιπωρηθεί αρκετά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν με τις απώλειες που υπήρχαν λόγω τραυματισμών. Έτσι σφραγίστηκε ένα νταμπλ που μόνο οι… τρελοί πίστευαν ότι θα κατακτηθεί!

Παναθηναϊκός: Το πιο μάγκικο πρωτάθλημα όλων των εποχών

Όσον αφορά τον 5ο τελικό, ήταν σίγουρα μια αναμέτρηση ακατάλληλη για καρδιακούς που κρίθηκε στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν καλύτερα και πιο συγκεντρωμένα στο παιχνίδι έχοντας θαυμαστά ποσοστά ευστοχίας έξω από τα 6,75μ. για να ξεφύγουν με +11 (4-15) στο πρώτο τετράλεπτο. Κάπου εκεί ανέβασε στροφές ο Λεσόρ και αφύπνισε την ομάδα του μαζεύοντας πολύ γρήγορα τη διαφορά.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν μια προσωπική ραψωδία του Σλούκα, ο οποίος ήταν σεληνιασμένος και πέτυχε 21 πόντους (!) σε αυτό το διάστημα με 8/8 εντός παιδιάς καθοδηγώντας το «τριφύλλι» στην ολική ανατροπή και στο +11. Συν τοις άλλοις, γύρισε εντελώς το μομέντουμ του αγώνα και φρόντισε να ξεσηκώσει και τον κόσμο του «επτάστερου».

Παναθηναϊκός: Το πιο μάγκικο πρωτάθλημα όλων των εποχών

Μετά την ανάπαυλα, οι παίκτες του Αταμάν απώλεσαν τη συγκέντρωσή τους και δεν είχαν καθαρό μυαλό και στις δύο άκρες του παρκέ, με συνέπεια να επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να αναστρέψει την κατάσταση και να περάσει μπροστά χάρη στο εντυπωσιακό 3ο δεκάλεπτό του. Πάλι καλά για τους πρωταθλητές Ευρώπης που έτρεξαν σερί 4-0 στο φινάλε της περιόδου και το διεύρυναν στο 4ο δεκάλεπτο για να αποκτήσουν μικρό προβάδισμα (70-64).

Στην τελική ευθεία το ματς κρίθηκε στις άμυνες και στη… ρουλέτα των βολών, αφού ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την αστοχία του και την έλλειψη καθαρού μυαλού στην επίθεση, με συνέπεια να «πετάξει» στα σκουπίδια το +9 που απέκτησε στα 5 λεπτά πριν από το φινάλε. Κάπου εκεί φάνηκε ότι επηρεάστηκε από την τεράστια πίεση που υπήρχε και την κόπωση σε κάποια βασικά στελέχη του.

Τουλάχιστον, οι «πράσινοι» ήταν απολύτως ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών στα τελευταία δευτερόλεπτα κι έφτασαν στο ροζ φύλλο και στον τίτλο, παρότι πήγε η καρδιά τους στην… Κούλουρη στο άστοχο σουτάκι του Γουίλιαμς-Γκος από τα 4 περίπου μέτρα στα 12 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος με το σκορ στο 81-80.

Όσον αφορά την ατομική κριτική, θα ξεκινήσουμε με τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος… οργίασε στο πρώτο ημίχρονο (25 πόντοι με 9/10 εντός παιδιάς σε 12 λεπτά συμμετοχής!), σε μια εμφάνιση που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες όλων των εποχών. Δικαίως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που άφησαν ελεύθερο αυτόν τον παικταρά. Όπως είπε και ο ίδιος, ήταν το πεπρωμένο του να αγωνιστεί κάποια στιγμή με το τριφύλλι στο στήθος.

Άξιος συμπαραστάτης του στον 5ο τελικό ο ανυπέρβλητος Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός σε ένα ακόμα ματς (15 πόντοι με 6/8 εντός παιδιάς) και μας έχει χαρίσει τη φάση της χρονιάς με το τρομερό κάρφωμα μπροστά στον Παπανικολάου. Κομβικότατος ο Χουάντσο, που παρέδωσε πάλι μαθήματα αμυντικής συμπεριφοράς και βοήθησε σε όλους τους τομείς (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Παναθηναϊκός: Το πιο μάγκικο πρωτάθλημα όλων των εποχών

Ο Λεσόρ κατέθεσε για μια ακόμα φορά την ψυχή του στο παρκέ, ενώ ο Μήτογλου ήταν καθοριστικός στην τελική ευθεία του αγώνα με τα επιθετικά ριμπάουντ που κατέβασε και τις βολές που έβαλε. Επιπροσθέτως, αυτή η νίκη του «επτάστερου» αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι ο Ναν είχε κακό βράδυ εκτελεστικά (4/17 εντός παιδιάς), προφανώς επηρεασμένος από τα τρία σπασμένα δόντια.

Η ουσία είναι ότι ολοκληρώνεται μια ιστορική, μυθιστορηματική και κινηματογραφική σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Μια σεζόν που αποκαταστάθηκε η τάξη και ο βασιλιάς του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ επέστρεψε στους δύο θρόνους του. Μια σεζόν που θα συζητάμε για πολλά χρόνια και θα τη θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Μια σεζόν που ξεκίνησε με τους «πράσινους» να ξεκινούν από το μηδέν (για να μην πούμε από το υπόγειο) με εντελώς νέα ομάδα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και ολοκληρώνεται με το «τριφύλλι» στην κορυφή του ουρανοξύστη…

Τώρα το στοίχημα για τον «επτάστερο» είναι να παραμείνει εκεί και να δημιουργήσει νέα δυναστεία τα επόμενα χρόνια. Η πρόθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομάδα και σε συνδυασμό με το νέο ΟΑΚΑ αποτελούν εχέγγυα για καλύτερες ημέρες.

Υ. Γ. Πάρη Δερμάνη για σένα αυτό το τρόπαιο. Είμαστε σίγουροι πως θα χαμογελάς από εκεί ψηλά.

Υ. Γ. 2 Για τον Ματίας Λεσόρ τι να πεις. Η κίνησή του να χαρίσει το μετάλλιό του σε έναν μικρό φίλο της ομάδας με ειδικές ανάγκες, αλλά και να εμφανιστεί στην απονομή με κάπα που είχε τη μορφή του Πάρη Δερμάνη, είναι άξιες επαίνων και δείχνουν τον χαρακτήρα του. Ομοίως και η κίνηση του Χουάντσο να γράψει στα παπούτσια του το Rest in Peace για τον αδικοχαμένο Πάρη.

Υ. Γ. 3 Αυτός ο κόσμος αξίζει τα καλύτερα! Υποκλινόμαστε!

Υ. Γ. 4 Για ταβερνιάρης προπονητής, παλαίμαχος ηγέτης, ηθοποιός-μπασκετμπολίστας, ποδηλάτης-ανύπαρκτος, ξυλοκόπος σέντερ και τουβλαδόρος φόργουορντ, μια χαρά τα κατάφεραν με Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα ε; Επίσης, ο Παναθηναϊκός είναι μάλλον η πιο καλογυμνασμένη ομάδα της Ευρώπης κι αυτό πιστώνεται στον Δημήτρη Πασπαλά.

Υ. Γ. 5 Για κάποιο λόγο γίΝαν όλα, που λέει και το τραγούδι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x