Γιώργος Πετρίδης

Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ που όλοι ονειρεύονται!

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη μεγαλειώδη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βίρτους Μπολόνια στο «καυτό» ΟΑΚΑ.

Μετά από ένα πολύ απαιτητικό ματς, ένας ονειρεμένος Παναθηναϊκός καθάρισε την ποιοτικότατη Βίρτους Μπολόνια (90-76) και πανηγύρισε την 3η σερί νίκη του στην Ευρωλίγκα για να ανέβει σε θετικό ρεκόρ (5-4) μετά από 3,5 χρόνια στη διοργάνωση!

Οι «πράσινοι» κατέθεσαν τρομερά ψυχικά χαρίσματα στο παρκέ κι έχοντας ως 6ο παίκτη τους περισσότερους από 15.000 φιλάθλους τους, που έκαναν «καμίνι» το ΟΑΚΑ, έφτασαν σε μια ανατροπή που στις αρχές της 4ης περιόδου έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ομάδα του Αταμάν άρχισε πολύ καλά το παιχνίδι και με στοχευμένες επιθέσεις, προσπάθησε να επιβάλει από την αρχή τον ρυθμό της. Και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, αφού απέκτησε «αέρα» 6 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο (θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος), στο οποίο είχε 7 ασίστ με 0 λάθη (!), αλλά και 4 κλεψίματα, δείγμα της αμυντικής προσήλωσης που υπήρχε.

Πετρίδης: Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ όπως τα ονειρεύονται!

Το δεύτερο δεκάλεπτο συνεχίστηκε πάνω-κάτω στο ίδιο τέμπο, αν και η παρουσία του Λεσόρ μάλλον... μπέρδεψε την ομάδα του, αφού ο Γάλλος έκανε 3 συνεχόμενα λάθη και γενικότερα τα έκανε μαντάρα σε άμυνα και επίθεση λειτουργώντας αρνητικά. Μάλιστα, οι Ιταλοί μείωσαν στο -3 (45-42), εκμεταλλευόμενοι το καλό τους «τελείωμα» στο πρώτο μέρος.

Στο 3ο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Αταμάν έχυσαν την καρδάρα με το γάλα, καθώς έπαψαν να λειτουργούν με σύνεση και στις δύο άκρες του παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασαν 9 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα για να κάνουν το πρώτο φάουλ τους σε αυτή την περίοδο. Δείγμα της έλλειψης συγκέντρωσης, αλλά και της νευρικότητας που κυρίευσε τον Παναθηναϊκό σε εκείνο το σημείο. Προφανώς εκεί έπαιξαν ρόλο και τα απίθανα τρίποντα του Μπελινέλι, ο οποίος «σκότωσε» σε πολλές περιπτώσεις την άμυνα των γηπεδούχων.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δυσμενής για το «τριφύλλι» στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, όταν βρέθηκε στο… καναβάτσο, αφού έδειχνε μπλοκαρισμένοι, με την ιταλική ομάδα να αποκτά πλήρως το μομέντουμ του αγώνα και να ξεφεύγει με +5. Μια διαφορά που έμοιαζε αρκετά μεγάλη σε ένα τόσο «κλειστό» ματς και σίγουρα δημιούργησε έντονο προβληματισμό στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, που έμοιαζαν μπλεγμένοι σε δεύτερες σκέψεις.

Πετρίδης: Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ που όλοι ονειρεύονται!

Κάπου εκεί ανέλαβε δράση όμως ο πολυμήχανος Γκριγκόνις. Ένα παλικαρίσιο γκολ-φάουλ με τον χρόνο να πιέζει και αμέσως μετά μια ασίστ-πάρε βάλε από τον Λιθουανό, μάζεψαν αμέσως τη διαφορά και άναψαν τη σπίθα στο ΟΑΚΑ. Από ‘κει και πέρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με τους παίκτες του Αταμάν να κάνουν ό,τι… θέλουν τη Βίρτους Μπολόνια και στις δύο άκρες του παρκέ.

Μέσα σε ένα σκάρτο πεντάλεπτο, το 62-67 μετατράπηκε σε 82-70 και το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σηκώθηκε στο πόδι. Ήταν η στιγμή που ο (αρνητικός μέχρι εκείνη την ώρα) Λεσόρ μπήκε στην εξίσωση και πήρε… παραμάζωμα τους αντιπάλους του. Ήταν η στιγμή που ανέλαβε ο Σλούκας να πάρει όλες τις σωστές αποφάσεις (ως συνήθως) και να καθοδηγήσει την ομάδα του με ασφάλεια στην τελική ευθεία.

Πετρίδης: Παναθηναϊκός και ΟΑΚΑ όπως τα ονειρεύονται!

Για τον Μήτογλου τι άλλο να γράψουμε πια; Έχουν στερέψει τα κοσμητικά επίθετα για τον διεθνή φόργουορντ. Ο «Μήτο» συνέχισε τις μυθικές εμφανίσεις του (24 πόντοι με 9/13 εντός παιδιάς και 10 ριμπάουντ) και για ένα ακόμα ματς δήλωσε παρών στα δύσκολα επικρατώντας στην άτυπη μονομαχία με τον Σενγκέλια.

Κατά τα λοιπά, να σταθούμε στον εξαιρετικό Γκραντ. Αυτό που έπραξε ο Αμερικανός γκαρντ στα 4 τελευταία ματς πρωταθλήματος και Ευρωλίγκας είναι κάτι μοναδικό και ίσως αξεπέραστο, αφού έχει μοιράσει 31 ασίστ χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος! Και μιλάμε για έναν παίκτη που παίζει 30λεπτα και δέχεται τρομερή καταπόνηση από την πίεση των αντιπάλων. Προσθέστε σε όλα αυτά τα 5 κλεψίματά του κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια (συν την απίστευτη τάπα στον Σμιθ), αλλά και τη γενικότερα δυναμική άμυνα του στους αντίπαλους περιφερειακούς, για να αντιληφθείτε τη σημασία της ύπαρξής του.

Ναν και Βιλντόσα πήραν αρκετό χρόνο και βοήθησαν σημαντικά στην επίθεση, αναλαμβάνοντας πολλές ευθύνες και προσπάθειες. Ο πρώτος πέτυχε 11 πόντους στο πρώτο ημίχρονο κι έδειξε να… ξεμπουκώνει, ενώ ο Αργεντινός γκαρντ ήταν καθοριστικός στην 3η περίοδο (σ.σ. 10 πόντους πέτυχε εκεί) κι έδωσε σκορ όταν οι υπόλοιποι έδειχναν μπλοκαρισμένοι.

Τέλος, οφείλουμε κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον κόσμο του «τριφυλλιού», που ήταν ο 6ος παίκτης της ομάδας κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανατροπή του σκηνικού. Η αλήθεια είναι ότι όταν το ΟΑΚΑ είναι γεμάτο, αποτελεί μια έδρα-φόβητρο. Μακάρι στο επόμενο ματς να έρθουν ακόμα περισσότεροι και να γίνει το πολυπόθητο sold-out που ζητάει ο Αταμάν…

Υ. Γ. Στο τέλος πήρε και διαφορά! Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια πόσο χρήσιμη θα αποδειχθεί στο φινάλε της κανονικής περιόδου...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x