Γιώργος Πετρίδης

Τα λάθη πληρώνονται για τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ήττα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε την Ευρωλίγκα με άσχημο τρόπο αφού υπέστη την ήττα από τον Ολυμπιακό στο συναρπαστικό ντέρμπι του ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που πλήρωσε τα πολλά λάθη που έκανε (19 συνολικά) και ιδιαίτερα εκείνα στις κρίσιμες στιγμές.

Καταρχάς, να αναφέρουμε ότι οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν άκρως βελτιωμένοι σε σχέση με την αποκρουστική εικόνα που παρουσίασαν στον τελικό του Σούπερ Καπ, ενώ είχαν τον έλεγχο του ρυθμού μετά το πρώτο δεκάλεπτο και σε γενικές γραμμές ήλεγξαν την κατάσταση, ειδικά μέχρι το φινάλε της τρίτης περιόδου. Με τον Σλούκα να αναλαμβάνει εκτελεστικό ρόλο και τους Χουάντσο, Γκραντ να κλείνουν όλες τις τρύπες στην άμυνα, το «τριφύλλι» απέκτησε διψήφια διαφορά, αλλά δεν κατάφερε να τη διευρύνει λόγω κάποιων λεπτομερειών που στοίχισαν επιθετικά.

Για παράδειγμα, με το σκορ στο 43-33 και με το μομέντουμ να ευνοεί ξεκάθαρα την ομάδα του Αταμάν, οι Ερνανγκόμεθ και Βιλντόσα υπέπεσαν σε διαδοχικά λάθη και δεν επέτρεψαν στον «εξάστερο» να ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Ή αντίστοιχα στην αρχή της τέταρτης περιόδου, οι γηπεδούχοι υπέστησαν ολικό μπλακ-άουτ και βραχυκύκλωσαν τελείως, με συνέπεια να δεχθούν σερί 11-0 και να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έχτιζαν νωρίτερα.

Πετρίδης: Τα λάθη πληρώνονται

Να ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ και να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός διάβασε πολύ καλά το αβαντάζ που προέκυψε με την απουσία του Μιλουτίνοφ στο παρκέ λόγω των δύο γρήγορων φάουλ που χρεώθηκε. Τροφοδότησε στο χαμηλό ποστ τον Λεσόρ, ο οποίος είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα κόντρα στον Σίκμα και κάπως έτσι κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ. Εντούτοις και όπως προαναφέραμε, δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε κάτι καλύτερο.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι… παίζει και ο αντίπαλος. Και ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη, ποιοτικότατη και δουλεμένη ομάδα, ενώ υπερέχει σε επίπεδο ομοιογένειας και χημείας. Αυτό το ένιωθες και το καταλάβαινες στα διαστήματα που βρισκόταν στο καναβάτσο, αλλά είχε τον τρόπο να ξεγλιστρήσει λόγω των εξαιρετικών μονάδων που διαθέτει. Στο φινάλε δε, οδήγησε το παιχνίδι εκεί που ήθελε ο προπονητής του, που είδε να του βγαίνει απόλυτα το σχήμα με τους τρεις γκαρντ (Γουόκαπ, Κάναν, Γουίλιαμς-Γκος).

Όσο πλησιάζαμε στο τέλος του αγώνα, το ματς γινόταν όλο και πιο συναρπαστικό. Όλο και πιο… ντέρμπι, αν προτιμάτε: τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και επικράτησε η ομάδα που έκανε τα λιγότερα λάθη. Ειδικά στο τελευταίο λεπτό, οι παίκτες του Παναθηναϊκού υπέπεσαν σε 3 σφάλματα, με πιο… τραγικό τη λάθος πάσα του Λεσόρ στα 20’’, με την οποία στέρησε επί της ουσίας τη δυνατότητα από την ομάδα του να έχει τον τελευταίο λόγο και μια γεμάτη επίθεση όλη δική του.

Ο τρόπος που ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του αγώνα επηρέασε πλήρως τους ψυχολογικά εύθραυστους «πράσινους», που κατέρρευσαν στην παράταση και δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να το παλέψουν. Έτσι, το «τριφύλλι» έμεινε με την προσπάθεια και την καλή εικόνα που παρουσίασε σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χειροκρότημα των 18.000 φιλάθλων του, που δημιούργησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Στα θετικά στοιχεία για τον «εξάστερο» κρατάμε την απόδοση του Ερνανγκόμεθ, ο οποίος βοήθησε παντού κι ας μην «έπαιξε» πολύ μαζί του η ομάδα (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ και 25 μονάδες στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης), ενώ κέρδος θεωρείται προφανώς και η παρουσία του Γκριγκόνις, που έβαλε πολλά μεγάλα σουτ, ειδικά όταν τον χρειαζόταν ο Αταμάν.

Πετρίδης: Τα λάθη πληρώνονται

Τώρα το θέμα είναι πως διαχειριστεί ο πράσινος «οργανισμός» τις δύο κολλητές (και οδυνηρές) ήττες από τον αιώνιο αντίπαλο στην αρχή της σεζόν. Αν καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστος και να απορροφήσει τους κραδασμούς από την πίεση που ίσως υπάρξει, τότε όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι ο Παναθηναϊκός έχει αφήσει πίσω του τη μαύρη τριετία, έχει ανέβει πολλά επίπεδα σε ποιότητα με τις κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι και μοιάζει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει ξανά…

Υ. Γ. Το πρώτο ντέρμπι με «λευκό» φύλλο αγώνα, δείγμα της εξαιρετικής ατμόσφαιρας από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x