Γιώργος Πετρίδης

Πρωταθλητής Ευρώπης φτιαγμένος από ατσάλι

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ολυμπιακού και τη μείωση στο σκορ στη σειρά των τελικών.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του τρίτου τελικού, αποδείχθηκε ατσάλινος στην πιο κρίσιμη καμπή της αναμέτρησης κι έμεινε ζωντανός στη σειρά επικρατώντας 83-76 του Ολυμπιακού σε ένα ματς γεμάτο ένταση. Έτσι, οι πρωταθλητές Ευρώπης μείωσαν σε 2-1 και πάνε στο ΣΕΦ την Τετάρτη να παίξουν τα ρέστα τους, αν και παραμένουν το αουτσάιντερ.

Οι «πράσινοι» μπήκαν πολύ πιο… αγριεμένοι σε αυτό το παιχνίδι, έπαιξαν πιο επιθετική άμυνα και ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα, ενώ οι διαιτητές αποφάσισαν να χρεώνουν φάουλ σε κάθε επαφή, κάτι που απέφερε προβλήματα με τα φάουλ και στους δύο αντιπάλους. Η ομάδα του Αταμάν είχε καθαρό μυαλό και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάθε mismatch που έβρισκε μπροστά της: με τον Ναν να είναι… σεληνιασμένος και με τους Αντετοκούνμπο και Χουάντσο να δίνουν το σύνθημα στα μετόπισθεν, το «τριφύλλι» έτρεξε επιμέρους σκορ 15-4 και εκτοξεύτηκε στο +16 (40-24) βάζοντας τον κόσμο του για τα καλά στην εξίσωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 15 προαναφερθέντες πόντοι προήλθαν από τα χέρια του Ναν και του Αντετοκούνμπο, με τον διεθνή σέντερ να δίνει πολλές λύσεις με τα καρφώματά του και τα ριμπάουντ που μάζευε και στις δύο άκρες του παρκέ (6 πόντοι, 5 ριμπάουντ είχε σε αυτό το διάστημα).

Πρωταθλητής Ευρώπης φτιαγμένος από ατσάλι

Μόνο που ο «επτάστερος» δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το μομέντουμ και την ψυχολογική ώθηση που είχε, την ώρα που στο αντίπαλο στρατόπεδο είχαν κυριευτεί από νευρικότητα. Σαν να μην έφτανε αυτό, δέχθηκε επιμέρους 10-3 στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου και διαφορά ροκανίστηκε στο +9, που μάλλον έμοιαζε κάπως άδικη για την εικόνα των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος, κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός είχε 16/21 δίποντα και 26 πόντους μέσα από τη ρακέτα, αλλά μόλις 2/9 τρίποντα.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν γεμάτο σκαμπανεβάσματα και εναλλαγές συναισθημάτων, με τους «πράσινους» να χτίζουν διψήφια διαφορά, όμως τον Ολυμπιακό να βγάζει αντίδραση και να επιστρέφει με επιμέρους 15-6 στο τελευταίο τετράλεπτο της περιόδου μειώνοντας σε απόσταση βολής. Την ίδια ώρα, η νευρικότητα και η πίεση είχε μεταφερθεί στο στρατόπεδο του «τριφυλλιού», που έδειχνε βραχυκυκλωμένο στην επίθεση.

Στην 4η περίοδο, η ομάδα του Αταμάν δεν εκμεταλλεύτηκε το +6 που απέκτησε (72-66) και βρέθηκε στα σχοινιά, αφού για πρώτη φορά στο παιχνίδι κυνηγούσε στο σκορ με το σερί 7-0 που δέχθηκε. Κάπου εκεί όμως μίλησε το αίσθημα αυτοσυντήρησης και οι ηγετικές φυσιογνωμίες των πρωταθλητών Ευρώπης, που έπαιξαν εξαιρετική άμυνα από ‘κει και πέρα. Έτσι, έτρεξαν σερί 9-0 στο επόμενο τετράλεπτο κι έφτασαν στο ροζ φύλλο, με τον Σλούκα να βγαίνει μπροστά στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα.

Πρωταθλητής Ευρώπης φτιαγμένος από ατσάλι

Σε ατομικό επίπεδο θα σταθούμε πρωτίστως στον Λεσόρ, ο οποίος τροφοδοτήθηκε σωστά αυτή τη φορά και «απομόνωσε» τους αντίπαλους ψηλούς έχοντας ένα ακόμα καλό βράδυ επιθετικά (17 πόντοι με 7/7 δίποντα). Κλασικό αγκάθι για τον Γάλλο σέντερ οι πολλές χαμένες βολές (3/9 αυτή τη φορά). Ο Ναν ήταν ασταμάτητος στο πρώτο μέρος (15 πόντοι), ωστόσο άδειασε από δυνάμεις στο δεύτερο (σ.σ. έπαιξε 39 λεπτά συνολικά) και δεν πήρε πολλές προσπάθειες.

Σλούκας και Παπαπέτρου ήταν κομβικότατοι στο δεύτερο ημίχρονο και στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Ο αρχηγός του «επτάστερου» είχε 11 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ μετά την ανάπαυλα, ενώ ο διεθνής φόργουορντ πέτυχε 8 σημαντικούς πόντους στο δεύτερο 20λεπτο δίνοντας πολύτιμες λύσεις από τη θέση «4».

Πρωταθλητής Ευρώπης φτιαγμένος από ατσάλι

Συμπερασματικά, ο 3ος τελικός είχε αρκετές ομοιότητες με τα άλλα δύο ματς των «αιωνίων» σε κανονική περίοδο και 3ο γύρο του πρωταθλήματος, στα οποία ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια και έχτισε μεγάλες διαφορές, αλλά οι Πειραιώτες έδειξαν τρομερό χαρακτήρα, δεν τα παράτησαν ποτέ και παραλίγο να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση στο φινάλε.

Τώρα οδηγούμαστε σε ένα τέταρτο παιχνίδι στη σειρά, όπου ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί αφού παίζει στο «σπίτι» του και δείχνει έως τώρα να έχει περισσότερες λύσεις, αλλά ο «επτάστερος» έχει την ποιότητα και έχει αποδείξει ότι μπορεί να το παλέψει μέχρι τέλους όντας πρωταθλητής Ευρώπης. Συν τοις άλλοις, η πίεση πλέον βρίσκεται στους «ερυθρόλευκους» και όλα θα κριθούν ουσιαστικά από τα αποθέματα ενέργειας και δυνάμεων που έχουν οι δύο ομάδες, οι οποίες έχουν δώσει περισσότερα από 80 ματς στη σεζόν και καλούνται να συγκρουστούν σε λιγότερο από 48 ώρες…

Υ. Γ. Ανατριχίλα, δέος και ρίγη συγκίνησης ήταν τα συναισθήματα που γέμισαν όλους όσους βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ με αφορμή τα videos που έπαιξαν στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Πάρη Δερμάνη. Για πάντα στις καρδιές μας και οι δύο.

Υ. Γ. 2 Πολλά μπράβο στους παίκτες και στο επιτελείο του Ολυμπιακού για την πολύ όμορφη κίνηση να αφήσουν λευκά τριαντάφυλλα στη θέση που καθόταν ο Πάρης Δερμάνης.

Υ. Γ. 3 Αν όντως αποδειχθεί ότι υπάρχει ρατσιστική επίθεση προς τον Κάνααν, τότε επιβάλλεται να αποκλειστεί διά παντός από την ΚΑΕ ο συγκεκριμένος οπαδός από το γήπεδο.

Υ. Γ. 4 Κώστα, να σου ζήσει ο μπέμπης!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x