sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η επέτειος μιας ατάκας του Λίνκολν που προσδιόρισε το ποιος κοροϊδεύει ποιον!

«Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό». Σαν σήμερα το 1858 βγήκε από το στόμα του Αβραάμ Λίνκολν η μεγαλύτερη σοφιστεία όλων των εποχών.

Μπορεί να μην γνωρίζετε τον Αβραάμ Λίνκολν ή να ξέρεις πως διατέλεσε κάποτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χωρίς να καταφέρνετε να προσδιορίσετε χρονικά αυτό το γεγονός. Όπως και να είναι όμως, την περιβόητη ατάκα του περί εξαπάτησης των πολλών ή των λίγων για πολύ και για λίγο την έχετε ακούσει.

Ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής λοιπόν κατέχει και άλλες ατάκες στο ενεργητικό του όπως ότι «η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα καθώς με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου, αλλά με την ψήφο το μέλλον των παιδιών σου», ωστόσο δεν έγινε ποτέ αυτή το viralτης εποχής αφού σε αντίθεση με την πρώτη, δεν μίλησε ποτέ στην ψυχή των πολλών.

Το να αντιληφθείς γιατί αυτή η ατάκα έγινε βορά στο στόμα σχεδόν όσων ανθρώπων γνωρίζεις κατά καιρούς, μάλλον έχει να κάνει με την απλότητα των λέξεων και τη σαφή δομή. Κανένας ξύλινος πολιτικός λόγος , καμία δύσκολη λέξη και -φαινομενικά- κανένα υπονοούμενο.

Ανά τις δεκαετίες την έχεις δει να κοσμεί εξώφυλλα εφημερίδων με κεφαλαία bold γράμματα μέσα σε εισαγωγικά, λόγια κάποιου πολιτικού- σφαλιάρα στο πρόσωπο του πολιτικού αντιπάλου. Ο chic τρόπος να προσδιορίσεις τον άλλο «λαμόγιο».

Το 2016 ο «αντικειμενικός» Αρκάς, άσκησε την κριτική του στην τότε κυβέρνηση, στολίζοντας το εμπνευσμένο σκίτσο του με την υποσημείωση πως ο Αβραάμ Λίνκολν, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την χώρα μας.

Άλλη φορά επίσης έχουμε ακούσει να ειπώνεται το συγκεκριμένο τσιτάτο από οπαδούς που ποτέ δεν πίστεψαν πως η μεταγραφή αεροδρομίου ήταν ταλέντο καθώς εκείνοι γνώριζαν πως πρόκειται για τρανταχτή περίπτωση «παλτού» που έφερε ο πρόεδρος κοψοχρονιά για να κλείσει τα στόματα.

Και αποχαιρετώντας τις πολιτικές και αθλητικέςαναφορές οδηγούμαστε σε κάτι αντικειμενικά πιο διασκεδαστικό. Στην εποχή που τα social mediaφαντάζουν να είναι η καθημερινότητα μας, τα εμπνευσμένα αυτά λόγια έχουν βρει καταφύγιο στο caption αρκετών νεαρών- και μη- κοριτσιών που ποζάροντας σαν μοντέλα και χαμογελώντας στην κάμερα, προσπαθούν να δείξουν ότι είναι και καλλιεργημένες.

Στην περίπτωση αυτή προφανώς τα λόγια αυτά έχουν σαφή παραλήπτη τον πρώην σύντροφο που τις πλήγωσε, περνώντας το μήνυμα : «Ξέρω ότι με απατάς.»

Στο σημείο αυτό για να μην αδικούμε κανέναν οφείλουμε να αναφέρουμε πως ενίοτε δίνουν από κάτω τα εύσημα στον δημιουργό, συνήθως με πλάγια γράμματα και περίπλοκη γραμματοσειρά.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πολύ καιρό και πάντα και αυτή η εμπνευσμένη ατακα του δολοφονημένου από σφαίρα Αμερικάνου προέδρου που έβαλε τέλος στον εμφύλιο της χώρας του, παραμένει επίκαιρη σχεδόν 160 χρόνια αργότερα.... μόνο που η απορία η οποία δημιουργείται είναι «πως να αισθάνεται άραγε στον τάφο του ο Αβραάμ Λίνκολν αν έβλεπε καθημερινά ποσοι πολλοί προσπαθούν να ξεγελάσουν πολλούς για πολύ καιρό ;»

Γεωργία Τζαγκαράκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x