sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η ημέρα που παραιτήθηκε ο Μπούκοβι

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Μάρτον Μπούκοβι υπέβαλε την παραίτησή του στον Ολυμπιακό και ο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ανέλυσε όλη εκείνη την ιστορία.

Ο Μάρτον Μπούκοβι υπήρξε ένας προπονητής-θρύλος για τον Ολυμπιακό, καθώς την περίοδο που ήταν εκείνος στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είχε καταφέρει να πετύχει 12 νίκες στις 14 πρώτες αγωνιστικές της Α’ Εθνικής. Είχε καταφέρει να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών των Πειραιωτών και, μάλιστα, έγινε τραγούδι.



Σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση του συλλόγου και για δύο ώρες στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, στην εκπομπή «Magic Bus» με τον Μάκη Διόγο, φιλοξενήθηκε ο Θανάσης Σκρουμπελος, που έγραψε σχετικό βιβλίο.

«Στις 13 Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του και έφυγε στις 23 του μήνα. Ήταν ένας μύθος ότι τον έδιωξε η Χούντα. Μέχρι τότε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν άλλου επιπέδου. Το ‘66 έγινε η πρώτη επαγγελματική διεκδίκηση από τους ποδοσφαιριστές για να ασφαλίζονται. Ο Μπούκοβι φέρνοντας μία άλλη φιλοσοφία, απομονώνει τα αποδυτήρια. Θέτει σε επαγγελματική φάση τους φροντιστές και τους γιατρούς.

Ο Μπούκοβι εισήγαγε το σύστημα 4-2-4 (σύστημα με το οποίο μεγαλούργησε η βραζιλιάνικη σχολή) στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία μίας ολόκληρης εποχής
», ανέφερε αρχικά ο συγγραφέας και στη συνέχεια αποκάλυψε την ιστορία για τον Γιώργο Κούδα που τον ήθελε η τότε διοίκηση του συλλόγου:

«Ο Μπούκοβι ήθελε να έχει μία ομάδα με συνοχή και να μην έχει βεντέτες. Ο Κούδας θα χαλούσε την ισορροπία μέσα στα αποδυτήρια. Υπήρχαν και δηλώσεις του πατέρα του Κούδα. Ο Μπούκοβι αντέδρασε. Ήθελε να έχει παίκτες από τη γειτονία και να έχουν ενιαίο χαρακτήρα».

Η επιστολή της παραίτησης του Μπούκοβι [αρχείο του φίλου Χ.Πιπίνη]

inner

inner

inner

Δηλώσεις στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 έκανε και ο Κώστας Πολυχρονίου, άσος του Ολυμπιακού επί εποχής του Ούγγρου προπονητή:

«Ήταν ένας εξαιρετικός προπονητής. Κατάφερε να αλλάξει το σύστημα με την είσοδο του 4-2-4. Άλλαξαν τα δεδομένα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ήταν μεγάλη δουλειά για εμάς να δουλεύουμε με έναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν είχαμε πάρει πρωτάθλημα για τέσσερα χρόνια και ήταν κάτι που ήθελαν οι οπαδοί μας. Η πρώτη κίνηση του Μπούκοβι ήταν να συναντηθεί με τη διοίκηση και τη ρώτησε: “Τι θέλετε, να φτιάξω ομάδα ή να πάρω το πρωτάθλημα;” και η διοίκηση είπε το πρωτάθλημα. Δεν τον ενδιέφερε τι είχαμε κάνει μέχρι τότε κι έλεγε "από εδώ και στο εξής κοιτάμε τι θα κάνουμε". Υπήρχε σεβασμός απέναντι σε έναν άνθρωπο μόνο με τη παρουσία του. Ήταν ένα πρόσωπο σεβάσμιο. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτα πάνω στο θέμα του ποδοσφαίρου. Είχε φέρει και τον Λάντος ως βοηθός του. Όλοι προσπαθούσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν υπήρχε περίπτωση απειθαρχίας κανενός, αφού κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Έτσι εμείς προσπαθήσαμε να του δείξουμε από την αρχή ποιοι είμαστε, αφού όλοι ξεκινούσαμε από το μηδέν. Είχαν δρομολογήσει από τη Χούντα να τον διώξουν, αφού το δόγμα της εποχής ήταν ότι χρήμα πρέπει να μένει μέσα στην Ελλάδα, και έτσι εκείνος με την αξιοπρέπειά του αποφάσισε να φύγει. Ήταν μία μορφή αξιαγάπητη και τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γκαϊτατζής, ο οποίος έπαιξε από το 1963 με 1977 στην ομάδα, είπε: «Ήταν σαν πατέρας για εμένα. Εκείνη την εποχή πήγαινα παράλληλα και στο σχολείο. Με βοήθησε πάρα πολύ. Ήμουν κάποια χρόνια στην ομάδα και ήρθε ο Μπούκοβι στην ομάδα. Ήταν μία μοναδική περίπτωση προπονητή και θα έμενε πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό, αν δεν έφευγε όπως έφυγε. Είχε φέρει την επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όντας ακριβοδίκαιος. Μου άλλαξε τη θέση και από το κέντρο με έβαλε δεξί μπακ, αφού εκεί έκρινε ότι μπορώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Ήθελε έναν σημερινό μπακ-χαφ και κατάφερα να τον δικαιώσω».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x