sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το «Who is Who» του Κάρλος Καρβαλιάλ: Από τον Αστέρα και τη Σέφιλντ, στην Μπράγκα και τώρα... Ολυμπιακός!

Ποιος είναι ο Κάρλος Καρβαλιάλ που θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, τον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά την αποχώρηση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Και το όνομα αυτού… Κάρλος Καρβαλιάλ! Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ο Κώστας Νικολακόπουλος, μετέφερε στον «αέρα» του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 την εκτίμησή του πως ο Πορτογάλος έμπειρος προπονητής αναλαμβάνει άμεσα τον πάγκο των «ερυθρόλευκων», αντικαθιστώντας τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Η περίπτωσή του βρέθηκε ψηλά στη λίστα των Πειραιωτών μετά και την προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα και τις τελευταίες ώρες είχε μπει σε πρώτο πλάνο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προπονητές που έπεσαν στο τραπέζι.

Ο 57χρονος τεχνικός είναι μια έμπειρη φιγούρα στο πορτογαλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έχει σε κάτσει στον πάγκο 19 ομάδων, ενώ ανέλαβε ομάδες όπως η Μπράγκα και η Σετούμπαλ σε δυο διαφορετικές θητείες.

Ο Καρβαλιάλ χάρη στις διαφορετικές ποδοσφαιρικές κουλτούρες που έχει ζήσει, πειραματίζεται με τα συστήματα που επιλέγει και δεν είναι μονότονος. Στην τελευταία του δουλειά στη Θέλτα επέλεξε 4-4-2 και έδινε έμφαση στις γρήγορες επιθέσεις με άμεσες μεταβιβάσεις από την άμυνα στην επίθεση, ενώ στήριξε νέους παίκτες που έγιναν επιδραστικοί με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γκάμπρι Βέιγκα.
Κάρλος Καρβαλιάλ: Το προφίλ του προπονητή που είναι κοντά στον Ολυμπιακό
Από την άλλη, κατά τη θητεία του στην Μπράγκα ο Πορτογάλος βάσισε το παιχνίδι του στην κατοχή με σχηματισμό 3-4-3, ενώ στη Σουόνσι που ήθελε η ομάδα του να έχει πιο σφιχτή αμυντική συμπεριφορά χρησιμοποιούσε το 5-4-1.

Η πορεία του Καρβαλιάλ από την Εσπίνιο και τον Αστέρα, στη Σέφιλντ, τη Μπράγκα και τη Θέλτα!



Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην δεύτερη κατηγορία με την Εσπίνιο τη σεζόν 1998/99 και τα επόμενα τρία χρόνια ανέλαβε τέσσερις ομάδες, όλες από την Πορτογαλία: την αγωνιστικό περίοδο 1999/00 τη Φρεαμούντε, το 2000/01 τη Βιτζέλα και τη Ντεσπορτίβο Άβες και το 2001/02 τη Λεϊσόες, με την οποία στην πρώτη του χρονιά έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας, όντας στην τρίτη κατηγορία (!). Έτσι, η ομάδα του πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου και έγινε ο πρώτος προπονητής στην χώρα του που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Το 2003/04 ανέλαβε τη Βιτόρια Σετούμπαλ, την οποία βοήθησε να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία, ενώ εξαργύρωσε αυτή την επιτυχία με την παρουσία του στον πάγκο της Μπελενένσες τη σεζόν 2005/06. Ωστόσο, η εμπειρία του εκεί ήταν ιδιαίτερα προβληματική αφού απολύθηκε μετά από οκτώ αγώνες, στους οποίους μέτρησε πέντε ήττες.
Κάρλος Καρβαλιάλ: Το προφίλ του προπονητή που είναι κοντά στον Ολυμπιακό
Τον Ιούλιο του 2006 ο Καρβαλιάλ ανέλαβε την Μπράγκα, όμως, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αποχώρησε, μετρώντας 13 αναμετρήσεις έξι νίκες, δυο ισοπαλίες και πέντε ήττες. Την ίδια χρονιά έκατσε στον πάγκο της Μπέιρα Μαρ, αλλά ούτε εκεί κατάφερε να στεριώσει, αφού αποχώρησε μετά από πέντε παιχνίδια (δυο ισοπαλίες, τρεις ήττες).

Το 2007 προπόνησε, ξανά, τη Σετούμπαλ και πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία. Οδήγησε την ομάδα του στην 6η θέση του πρωταθλήματος και πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Μάλιστα, κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, νικώντας τη Σπόρτινγκ με 3-2 στα πέναλτι μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας για το Λιγκ Καπ Πορτογαλίας.

Έτσι, μετά από εκείνη την πορεία του ήρθε στα μέρη μας για να αναλάβει τον Αστέρα Τρίπολης! Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2008 παρουσιάστηκε από τον τότε πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλη Κρητικό. «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι στην Τρίπολη και στον Αστέρα. Συμφώνησα με τη διοίκηση, αφού πρώτα ενημερώθηκα για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχει η ομάδα και πιστεύω πώς με καλή δουλειά η ομάδα θα μπορέσει να πάει καλύτερα του χρόνου. Δεν είναι στόχος της ομάδας κάτι το εξαιρετικό αυτή τη χρονιά, αλλά σιγά-σιγά η ομάδα να βρει καλό ρυθμό», είχε αναφέρει, ενώ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρόσθεσε: «Ξέρω πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για τις ομάδες που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Εθνική Ελλάδας έκανε επίσης πολύ καλή δουλειά κατακτώντας το Ευρωπαικό πρωτάθλημα που έγινε στην Πορτογαλία πριν τέσσερα χρόνια, ενώ μαθαίνουμε πολλά και για τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στις μεγάλες ομάδες».
Κάρλος Καρβαλιάλ: Το προφίλ του προπονητή που είναι κοντά στον Ολυμπιακό
Στους Αρκάδες έμεινε συνολικά σε 10 ματς, έχοντας συνολικά μόλις 2 νίκες με Θρασύβουλο και Καλαμαριά. Στα υπόλοιπα παιχνίδια μέτρησε 5 ισοπαλίες και 3 ήττες από Ολυμπιακό, Λεβαδειακό και ΑΕΚ. Στις 11 Νοεμβρίου λύθηκε το συμβόλαιο του, το οποίο ήταν για 2 χρόνια με ετήσιες απολαβές περίπου στις 500.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Πορτογαλία για τη Μαρίτιμο με μόλις δυο νίκες σε 18 παιχνίδια, ενώ τον Νοέμβριο μετακόμισε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Μπέντο. Ο Καρβαλιάλ αποχώρησε στο τέλος της σεζόν, αφήνοντας τα «λιοντάρια» στην τέταρτη θέση και στο -28 από την πρωταθλήτρια, Μπενφίκα. Μετά από ένα διάλειμμα στους πάγκους, τον Αύγουστο του 2011 βγήκε ξανά εκτός Πορτογαλίας για τη Μπεσίκτας. Εκεί παρέμεινε σε 47 παιχνίδια, έχοντας 22 νίκες, εννέα ισοπαλίες και 16 ήττες και τον Απρίλιο του επόμενου έτους αποχώρησε, όντας -20 από τη Γαλατασαράι, ενώ οι φήμες από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ανέφεραν ότι είχε έρθει σε ρήξη με τον σταρ της ομάδας και συμπατριώτη του, Ρικάρντο Κουαρέσμα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνοντας τη Μπασακσεχίρ τον Μάιο του 2012, παραμένοντας εκεί μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους με την ομάδα του στη 14η θέση. Μετά από τρία χρόνια που έμεινε μακριά από τους πάγκους, ο Καρβαλιάλ τον Ιούνιο του 2015 πήγε στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ που αγωνιζόταν στην Championship. Στην πρώτη του χρονιά οδήγησε τον αγγλικό σύλλογο στην 6η θέση και με μια εκπληκτική πορεία έφτασε ως τον τελικό των play-off στο Wembley. Εκεί, η Σέφιλντ γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Χαλ, η οποία στέρησε το όνειρο για τη λαμπερή Premier League. Αξιοσημείωτο, δε, της πρώτης του χρονιάς στην Αγγλία η ευρεία νίκη με 3-0 επί της Άρσεναλ για τον τέταρτο γύρο του League Cup.

Την επόμενη σεζόν (2016-17) η αγγλική ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος, ωστόσο, στα playoffs γνώρισε την ήττα από τη Χάντερσφιλντ Τάουν στα πέναλτι. Ο Πορτογάλος αποχώρησε με κοινή συναίνεση στις 24 Δεκεμβρίου 2017, καθώς η ομάδα βρισκόταν κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το Δεκέμβριο του 2017 ο Καρβαλιάλ έκανε το μεγάλο βήμα για την Premier League, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τη Σουόνσι. Ξεκίνησε υπέροχα, νίκησε, μεταξύ άλλων, τις Λίβερπουλ (1-0) και Άρσεναλ (3-1), ενώ τον Ιανουάριο ήταν υποψήφιος για τον προπονητή του μήνα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη και τον Μάιο του 2018 αποχώρησε μετά τον υποβιβασμό του συλλόγου.
Κάρλος Καρβαλιάλ: Το προφίλ του προπονητή που είναι κοντά στον Ολυμπιακό
Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στην Πορτογαλία για τη Ρίο Άβε. Στη μοναδική του σεζόν οδήγησε την ομάδα στην πρόκριση στο Europa League με την 5η θέση, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους των Πορτογάλων σε επίπεδο πρωταθλήματος (55). Το επόμενο καλοκαίρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Μπράγκα, στην οποία επέστρεψε μετά από 14 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Καρβαλιάλ οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Taca da Liga, εκεί οπού ηττήθηκε με 1-0 από τη Σπόρτιγκ, σε έναν επικό τελικό που αποβλήθηκε τόσο αυτός, όσο και ο Ρούμπεν Αμορίν επειδή μάλωσαν μεταξύ τους! Παρόλα αυτά, στο τέλος της σεζόν η Μπράγκα κατέκτησε το κύπελλο Πορτογαλίας νικώντας τη Μπενφίκα με 2-0, με τον εν λόγω τίτλο να είναι ο τελευταίος του 57χρονου.

Τη σεζόν 2021/22 οδήγησε τους Πορτογάλους στην 4η θέση και στα προημιτελικά του Europa League, μένοντας εκτός συνέχειας από τη Ρέιντζερς (νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς, ήττα με 3-1 στη ρεβάνς). Στο τέλος της χρονιάς ζήτησε να αποχωρήσει και η επιθυμία του έγινε δεκτή από τη διοίκηση του συλλόγου.
Κάρλος Καρβαλιάλ: Το προφίλ του προπονητή που είναι κοντά στον Ολυμπιακό
Ο Πορτογάλος συνδέθηκε με τη Μπλάκμπερν, όμως, η περίπτωση του δεν προχώρησε και τον Ιούνιο 2022 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Αλ Ουαντά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Απολύθηκε στις 3 Οκτωβρίου μετά από μόλις τέσσερα ματς, με απολογισμό μια νίκη, μια ισοπαλία και δυο ήττες.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Καρβαλιάλ ανέλαβε τον πάγκο της Θέλτα με συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2024. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ισπανική ομάδα που βρέθηκε κοντά στον υποβιβασμό, ο Πορτογάλος κατάφερε να τη σώσει με σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Μπαρτσελόνα την τελευταία αγωνιστική. Τον περασμένο Ιούνιο αποχώρησε από τη Θέλτα και σε συνέντευξη που παραχώρησε το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι ο Ιάγκο Άσπας ήταν ο κορυφαίος παίκτης που προπόνησε ποτέ.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν ο Καρβαλιάλ δεν ήρθε σε συμφωνία με κάποιο σύλλογο, ο Ολυμπιακός στράφηκε στην περίπτωση του και όπως όλα δείχνουν απομένουν τα τυπικά για την επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, με τους «ερυθρόλευκους» να αποτελούν τον 20ο σταθμό της προπονητικής καριέρας του Πορτογάλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x