Fight Club - Στα χαρακώματα

Λόγια σταράτα, vol.XIV: Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup είναι η προσωποποίηση της ειλικρίνειας.

Βρέθηκε αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα και έβγαλε μπόλικες ειδήσεις. Λόγω της σημαντικότητας της θέσης του, αδράξαμε την ευκαιρία να του ζητήσουμε μερικές διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα των επαφών του. Η ευθύτητα των απαντήσεών του μας ξάφνιασε ευχάριστα.

-Κ. πρόεδρε καλησπέρα και καλώς ήλθατε στη χώρα μας. Πως σας φάνηκε, καταρχάς, η Αθήνα;
-Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Μια χαρά μου φάνηκε. Εντάξει, δεν είναι και σαν το Αϊντχόβεν -την πόλη που γεννήθηκα- αλλά την ψιλοπαλεύετε ν’ ανέβετε κατηγορία. Από τον τρίτο κόσμο στον δεύτερο that is...
-Μάλιστα. Τέτοιου είδους κομπλιμάν κάνετε όλοι οι Ολλανδοί ή έτσι σας ήρθε, πάνω στην τρέλα;
-Γενικώς είμαστε, όπως θα ξέρετε, ευγενής και καταδεκτικός λαός. Εν προκειμένω, είπα να σας φτιάξω λίγο την εικόνα στο εξωτερικό, που είναι τα χάλια της τα μαύρα.
-Ευχαριστούμε. Μας δίνετε πραγματικά κουράγιο. Στο θέμα μας τώρα, σας είδα ιδιαιτέρως χαμογελαστούς στις φωτογραφίες με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών. Πήγαν όντως τόσο καλά οι συζητήσεις σας;
-Καλά πήγαν, αλλά μην ψάχνεις τώρα για ποιον. Εγώ έκανα τη δουλειά μου κι αυτός τη δική του. Κανονικά εγώ θα έπρεπε να γελάω κι αυτός να κλαίει, αλλά δεν θα ήταν ωραία εικόνα αυτή, οπότε έσφιξε τα δόντια και πόζαρε περιχαρής.
-Εννοείτε ότι δεν «βγήκε κερδισμένη η Ελλάδα» από τις διαπραγματεύσεις, όπως γράφεται παντού;
-Για βλάκες ψάχνετε; Που το είδατε γραμμένο αυτό; Είμαστε σε μια εποχή όπου δεν γίνεται τα πόδια να σηκωθούν να χτυπήσουν το κεφάλι.
-Θα μπορούσατε να γίνετε πιο σαφής;
-Βεβαίως. Συζητήσαμε για μείωση φορολογίας κι εσείς χαρήκατε. Αυτό που είπαμε όμως είναι ότι θα το εξετάσουμε σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ε, κανονικά το πρώτο έρχεται ως απόρροια του δεύτερου. Κώτσους σας πιάσαμε πάλι.
-Και για το «κούρεμα» του χρέους ισχύει το ίδιο;
-Ακριβώς. Είναι σαν να ζητάς από ένα βρέφος να μάθει να τρέχει πριν μάθει να περπατάει. Απλά δεν γίνεται. Έτσι κι εσείς, είστε εγκλωβισμένοι.
-Και γιατί, τότε, ζητάτε πράγματα που πρακτικά είναι αδύνατον να συμβούν με τη σειρά που τα θέτετε;
-Γιατί μπορώ. Yes, I can!
-Νάτος ο Ομπάμα των φτωχών...
-Σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς κύριε! Απαράδεκτοι! Μιλάτε μ’ έναν άνθρωπο που σπούδασε αγροτική οικονομία και κατάφερε σε λίγα χρόνια να αναρριχηθεί στη θέση του γενικού γ@μάω του Eurogroup.
-Αυτό λέω κι εγώ... Ίσως θα ήταν καλύτερα να είχατε γίνει αγρότης αντί να παριστάνετε το γιουσουφάκι της οικονομικής ελίτ. Έτσι όπως το πάτε άλλωστε, το πιο πιθανό είναι -από εύφορο χωράφι- να καταντήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση στέρφα γη.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x