Fight Club - Στα χαρακώματα

Λόγια σταράτα, vol.XVIII: Γκίντο Βεστερβέλε

Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. βαδίζει ολοταχώς στα χνάρια του Στέφεν Κινγκ.

Για όσους άκουσαν ή διάβασαν προσεκτικά τις δηλώσεις τους, η σημερινή συνάντηση Σαμαρα-Βεστερβέλε είχε περισσότερο ζουμί κι απ’ τη γριά την κότα. Πλευρίσαμε τον κ. Βεστερβέλε λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, με σκοπό να μάθουμε αν εννοούσε αυτά που έλεγε ή απλώς μας «γλέντησε» μέσα στα μούτρα μας και καταλήξαμε να σκεφτόμαστε ότι ούτε ο Άντλερ ο ίδιος δεν θα έβγαζε ασφαλές συμπέρασμα από δαύτον. Ας είναι.

-Κ. υπουργέ καλησπέρα. Πως πήγε η συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό;
-Καλησπέρα σας. Πολύ καλά, τέλεια σχεδόν. Του επεσήμανα άλλωστε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει η αίσθηση πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας».
-Όταν λέτε «ευημερίας», τι ακριβώς εννοείτε;
-Εεε, να, εννοώ ότι όχι μόνο δεν θα έχετε τα τωρινά ζόρια, αλλά θα τραβήξετε μπροστά με ορίζοντα ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
-Σ’ αυτό πήγαινε η αναφορά σας για το περίφημο «καράβι»;
-Βέβαια. Θυμάστε τι ποιητικά που το είπα; «Πιστεύω ότι το καράβι ξεκινά όταν είσαι στην ακτή, και τα πανιά της Ελλάδας είναι προς την ανάπτυξη». Με θαυμάζω ώρες-ώρες έτσι όπως τα σπικάρω ο άτιμος...
-Προσωπικά «το καράβι που ξεκινά όταν είσαι στην ακτή» μου φαίνεται λίγο σουρεάλ και μάλλον τα ‘χετε κάπου μπερδέψει, αλλά τέλος πάντων. Το θέμα είναι «τα πανιά» να μην είναι μαύρα, όπως στο πλοίο του Θησέα, και κάνουμε το Αιγαίο «Ελληνικό πέλαγος» από τις πολλές βουτιές, αν με εννοείτε.
-Ω, βεβαίως, είμαι άριστος γνώστης της μυθολογίας σας. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να ανησυχείτε. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους.
-Αυτό ακριβώς φοβόμαστε, κ. υπουργέ. Η ανεργία, ειδικά, έχει πάρει τον ανήφορο για τα καλά.
-Α, σωστά, το είπα κι αυτό στον πρωθυπουργό σας... αν και το σοβαρότερο πρόβλημα αυτό τον καιρό με την ανεργία προβλέπεται να το έχει η Αίγυπτος.
-Διάβασα ότι όντως το είπατε και αναρωτιέμαι: το πραγματικό πρόβλημα των Αιγύπτιων είναι η ανεργία ή ότι κυοφορείται εμφύλιος αλληλοσπαραγμός;
-Σε ό,τι μας αφορά, η ανεργία. Αυτήν ξέρουμε (για τους άλλους), αυτήν εμπιστευόμαστε. Τα υπόλοιπα που συμβαίνουν είναι δικά τους θέματα -εμείς δεν ανακατευόμαστε μ’ αυτά.
-Υπέρ το δέον ανθρωπιστή σας βρίσκω.
-Ευχαριστώ, αν και αυτό μου το ‘παν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη. Την ικανότητα ανάλυσης της πολιτικής μου ψυχοσύνθεσης εννοώ.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x