Ελληνικό Me Too: Η σπίθα που άναψε τον Νοέμβριο του 2020, έγινε φλόγα το 2021

Ελληνικό Μe Τoo: Η σπίθα που έγινε φλόγα το 2021

Το sportfm.gr θυμάται πώς οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου οδήγησαν στις συγκλονιστικές εξελίξεις του 2021 και την αρχή του ελληνικού κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Βαλεντίνα Νικολακοπούλου |

Δεν είναι ψυχρά στατιστικά. Δεκάδες επώνυμες καταγγελίες, με κινητήριο δύναμη τη Σοφία Μπεκατώρου, έδωσαν όνομα και επώνυμο στη σκληρή πραγματικότητα της έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών (και όχι μόνο).

Ανεξαρτήτως θέσης, εθνότητας, ηλικίας, μόρφωσης. Το 2021 το κίνημα ME TOO γιγαντώθηκε και στη χώρα μας, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη…

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2020, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, όταν η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, σε μία συζήτηση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με θέμα την πατριαρχία και την έμφυλη βία, θα κάνει την αποκάλυψη , που θα οδηγήσει στις καταιγιστικές εξελίξεις του 2021. Η σπίθα για το ελληνικό ME TOO είχε μόλις ανάψει για να δώσει δύναμη για τις σοβαρές καταγγελίες που ακολούθησαν.

«Έχοντας βιώσει προσωπικά σεξουαλική αποπλάνηση από παράγοντα στον αθλητισμό και σιώπησα μέχρι προσφάτως, κατανοώ πόσες διαφορετικές συνέπειες θα είχαν τα άτομα αν είχα μιλήσει και πόσο λιγότερα ενοχικά συναισθήματα θα είχα βιώσει. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, κατάφερα να καταγγείλω το γεγονός στον εισαγγελέα με στόχο να προστατέψω όσο γίνεται άλλες αθλήτριες», θα πει η Σοφία Μπεκατώρου, με τα λόγια της να αποτελούν την πρώτη σοβαρή καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας μετά τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και το παγκόσμιο #metoo.



Στις 22 Δεκεμβρίου του 2020 η Σοφία Μπεκατώρου δίνει μία συγκλονιστική συνέντευξη στο marieclaire.gr, μιλώντας στην Εβίτα Τσιλοχρήστου για τη δύσκολη περίοδο που πέρασε εξαιτίας παράγοντα της Ομοσπονδίας το 1998.


Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω παράγοντας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΙΟ και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας.


Στις 20 Ιανουαρίου 2021 η Σοφία Μπεκατώρου δίνει τρίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη το 1998.

«Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε», θα πει χαρακτηριστικά, βγαίνοντας από τα δικαστήρια.

Με αφορμή τις καταγγελίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, με μια εγκύκλιο τριών σελίδων θα ζητήσει την επαγρύπνηση των εισαγγελιών αναφορά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας», θα τονίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορεί το αδίκημα κατά της Σοφίας Μπεκατώρου να είχε παραγραφεί, όμως η Ολυμπιονίκης κατήγγειλε στον εισαγγελέα, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Κακλαμανάκης , περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε πριν από 9 χρόνια, σε μια αθλήτρια ιστιοπλοΐας όταν ήταν 11 ετών. Ο προπονητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.



Η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε τη δύναμη να μιλήσουν κι άλλα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου θα δώσει τη δύναμη και σε άλλες γυναίκες του αθλητισμού να μιλήσουν. Ανάμεσά τους η Νίκη Μπακογιάννη που μίλησε για την παρενόχληση από αρκετά μεγαλύτερο ηλικιακά παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, η Μαρίνα Ψυχογιού, η οποία αποκάλυψε σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και οι Ραμπέα Ιατρίδου και Μάνια Μπικόφ, οι οποίες περιέγραψαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook παρόμοιες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρούς, στο πλαίσιο αποθεραπείας από τραυματισμό.

Στις 7 Απριλίου θα σοκάρουν οι καταγγελίες 22 αθλητριών και αθλητών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Οι καταγγελίες έγιναν από 20 αθλήτριες γυναίκες και δύο άντρες. Στην επιστολή τους με αποδέκτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι αθλητές ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας.

Οι ζοφερές υποθέσεις Λιγνάδη και Φιλιππίδη


Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Νίκος Σ. σε συνέντευξή του στο 2020mag.gr, μίλησε για μια εφιαλτική νύχτα που έζησε στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Λιγνάδης υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, με επιστολή στην οποία κάνει λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του.

Στις 18 Φεβρουαρίου κατατέθηκε μήνυση κατά του σκηνοθέτη για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, αδικήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 2010. Το απόγευμα του Σαββάτου (20/2) ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μετέβη στη ΓΑΔΑ, συνοδεία του δικηγόρου του για να ενημερωθεί αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και αποχωρεί. Αργότερα και αφότου έχει εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης, θα μεταβεί εκ νέου στη ΓΑΔΑ όπου θα συλληφθεί.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων θα κριθεί προφυλακιστέος.

Πλέον, στις 3 Δεκεμβρίου, αποφασίζεται πώς ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) παραπέμπεται να δικαστεί ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης για τους τέσσερις βιασμούς που του αποδίδονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο παράλληλα διατάσσει τη συνέχιση της προσωρινής του κράτησης στις φυλακές της Τρίπολης.


Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε και η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη


Οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου με τις καταθέσεις τους για τον Πέτρο Φιλιππίδη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για να ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλύψεις. Το περιεχόμενο των καταθέσεων έγινε γνωστό αργότερα και ήταν σοκαριστικό!

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ερευνάται για τρεις υποθέσεις. Η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008 και οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014, ενώ κρίθηκε προφυλακιστέος στις 27 Ιουλίου, με την μεταγωγή του για κράτηση στις φυλακές Τριπόλεως, όπου κρατείται και ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Στις 11 Νοεμβρίου εκδόθηκε το βούλευμα που παραπέμπει τον ηθοποιό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».


Το τέλος του Στάθη Παναγιωτόπουλου από τους "Ράδιο Αρβύλα" μετά από σοκαριστική καταγγελία που είχε και συνέχεια


Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 ο Αντώνης Κανάκης ανακοινώνει μέσω της εκπομπής την απόφαση να μπει τέλος στη συνεργασία με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, αποτέλεσμα της καταγγελίας που έχει γίνει κατά του παρουσιαστή για μια υπόθεση "εκδικητικού πορνό". Η καταγγελία αναφέρει πώς ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δημοσίευσε σε ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου βίντεο και φωτογραφίες με τις προσωπικές στιγμές πρώην συντρόφου του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πρώτο βίντεο ανέβηκε όσο ο Σ. Παναγιωτόπουλος ήταν ακόμα σε σχέση με την κοπέλα, αφού χώρισαν ανέβασε δεύτερο και ενώ η πρώην σύντροφος κινήθηκε νομικά, εκείνος ανέβασε και τρίτο, όπως και φωτογραφίες.

«Δεν το έκανε αφότου χωρίσαμε, αλλά κατά τη διάρκεια της σχέσης μας» τόνισε η 30χρονη γυναίκα-θύμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για "εκδικητική πορνογραφία".

Η.. απολογία του Στάθη Παναγιωτόπουλου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο σάλο στα social media, αφού θεωρήθηκε άκρως υποκριτική.

«Με αφορμή καταγγελία που έφτασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμένα, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω τα εξής: Έκανα μία απαράδεχτη πράξη εις βάρος ενός ανθρώπου που δε με είχε βλάψει. Έκανα αυτή την πράξη υπό την επήρεια κακής συγκυρίας στη ζωή μου χωρίς καμία πρόθεση να γράψω, να προσβάλλω ή να ζημιώσω κανέναν. Ήταν μία τεράστια απερισκεψία, η χειρότερη που έχω κάνει ποτέ και αντιμετωπίζω τις συνέπειες. Το μετάνιωσα πικρά και ειλικρινά, μάλιστα, δεν περνάει ούτε μία ημέρα από σήμερα που να μην το μετανιώνω. Ζήτησα συγγνώμη από το εν λόγω πρόσωπο και επανόρθωσα εμπράκτως χωρίς να θεωρώ ότι η μεταμέλειά μου εκμηδενίζει την απαξία της πράξης μου. Τώρα ζητώ συγγνώμη και δημοσίως. Επίσης, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους-συναδέλφους μου στην εκπομπή που συμπαρουσιάζω, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για το ατόπημά μου αυτό, και τους έφερα σε πολύ δύσκολη θέση. Στο εξής απέχω από την εκπομπή θέλοντας να τους απαλλάξω από αυτή τη δύσκολη θέση. Μεταμελήθηκα ειλικρινά, και δεν μπορώ παρά να ζητήσω για άλλη μια φορά συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου από το πρόσωπο που προσέβαλα».

Το θύμα θα σοκάρει με την αποκάλυψη ότι σκέφτηκε να δώσει τέλος στη ζωή της, ύστερα από την κακοποίηση που υπέστη από τον Σ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις, καθώς ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες.

Οι νέες καταγγελίες


«2010. Κοιμάμαι και ξυπνάω με ραδιόφωνο και συγκεκριμένα imagine. Παίρνω τηλέφωνο μια μέρα σαν 15χρονη ακροάτρια στην εκπομπή του Στάθη Παναγιωτόπουλου για να ζητήσω ένα τραγούδι και να πω δυο κουβέντες με τον παραγωγό που άκουγα σαν έφηβη. Μου λέει ο παραγωγός εκτός αέρα πού είναι ο σταθμός για να πάμε με την παρέα μου να δούμε πώς γίνεται η εκπομπή στο ραδιόφωνο. Ο Στάθης είχε εκπομπή 13:00-15:00 και οι υπόλοιποι της αρβύλας 15:00-17:00. Προκειμένου να τους δούμε όλους πήγαμε γύρω στις 14:30. Καθώς ήμασταν μες στο στούντιο για την εκπομπή με την παρέα μου μού λέει ο Στάθης "θα φύγω, έλα να με χαιρετήσεις".Μια και μου έκανε το "ορίστε" να πάμε στο σταθμό να δούμε τους ανθρώπους που ακούγαμε στο ραδιόφωνο, ήταν φυσικό να τον χαιρετήσω και να του πω ευχαριστώ.Κλείσαμε την πόρτα στον όροφο και κατεβήκαμε τα σκαλιά για να φύγει. Του λέω καλό μεσημέρι. Μου λέει "φιλί;".Τον φιλάω στο μάγουλο φιλικά και του λέω ξανά "καλό μεσημέρι". Μου λέει "δεν εννοούσα αυτό, φιλί;" Του λέω "δεν ξέρω τι εννοείς, καλό μεσημέρι" και γυρνάω να ανέβω τις σκάλες και να πάω πάνω στο στούντιο που είναι οι φίλοι μου. Μου δίνει μια στον κώλο και μου λέει "δεν πειράζει". Ήμουν 15 χρονών. Το ήξερε. Με αυτή την ευκολία με παρενόχλησε, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί δε θα μιλούσα. Και όντως δε μίλησα, το είπα σαν μυστικό λες και έφερα την ευθύνη του, σε δυο φίλες μου. Σήμερα καμία μόνη»., θα αναφέρει ακόμα μία γυναίκα.

«Τώρα λοιπόν που όλα βγήκαν στη φόρα, έχω και εγώ να σας πω τη δική μου ιστορία για το γνωστό σε όλους μας τηλεοπτικό πρόσωπο. Οταν ακόμα ήμουν ανήλικη, έπαιζε σε ένα beach bar, όπου είχα πάει με τους φίλους μου. Κάποια στιγμή είπε κάποιο ανέκδοτο, το οποίο μου φάνηκε αστείο και γέλασα. Ετσι βγήκε ευκαιρία να με προσεγγίσει. Κάποια στιγμή, λίγο μεθυσμένη και ξεχασμένη εφόσον διασκέδαζα με τους φίλους μου, καθίσαμε στο μπαρ όπου βρισκόταν και ο ίδιος. Κάποια στιγμή πήγα στην τουαλέτα και την ώρα που βρισκόμουν μέσα, άκουσα την πόρτα να ανοίγει. Βγαίνοντας έξω, τον αντίκρισα σοκαρισμένη, και ο ίδιος με ρώτησε ''ωχ, εδώ είναι οι γυναικείες τουαλέτες; Μπερδεύτηκα''. Στη συνέχεια μου έκανε ερωτήσεις για τη ζωή μου και στη συνέχεια, αφού είδε ότι απαντούσα, προχώρησε σε άλλες ερωτήσεις που δεν θέλω να αναφέρω τώρα λόγω της χυδαιότητας αυτών. Ευτυχώς, μια φίλη μου ήταν στη δίπλα τουαλέτα και δεν το είχε παρατηρήσει. Οπότε μόλις την είδε έφυγε. Στη συνέχεια δεν δίστασε ακόμη και μπροστά στους φίλους μου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που ήμουν ανήλικη και δεν μπορούσαμε να ''περάσουμε καλά'', περνώντας από μπροστά μου και λέγοντας ''πολύ κρίμα''…Μέχρι τώρα φοβόμουν πολύ. Ακόμη και όταν πήγα στην εκπομπή του για να παίξουμε με την μπάντα και με κοίταξε καθώς με αναγνώρισε, απέφευγε να με κοιτάξει στα μάτια. Αν δείτε το βίντεο της εκπομπής θα καταλάβετε στην αρχή πόσο άβολα αισθάνεται που πρέπει να μου πάρει συνέντευξη. Δεν φοβάμαι πια. Είμαστε όλες μαζί. Ολα τα καθάρματα δεν θα τη γλιτώσετε»., θα αποκαλύψει στο instagram της η τραγουδίστρια Chrysa.

Οι "Ράδιο Αρβύλα" θα συνεχίσουν κανονικά τις εκπομπές τους (με διαφοροποιημένο περιεχόμενο τις ημέρες μετά την αποκάλυψη) δηλώνοντας ότι "δεν ξέραμε"...





Το Φεβρουάριο του 2021, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα της Πολιτείας, metoogreece.gr, για την καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

x