Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έριξαν φως στο σκοτάδι της πανδημίας

Ολυμπιακοί αγώνες: Φως στο σκοτάδι της πανδημίας

Στη σκιά της πανδημίας και μέσα σε αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, στην πιο λιτή εκδοχή τους, κατάφεραν να λάμψουν.

Εύα Ζαχαριουδάκη |

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατράπηκαν σε μια τεράστια πρόκληση, αφού η σκιά της πανδημίας προκάλεσε ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή τους.

Η καθυστέρηση ενός έτους και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον ενθουσιασμό των πάνω από 11.000 χιλιάδων αθλητών που κυνήγησαν την ολυμπιακή διάκριση.

Ωστόσο, η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες (και το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που προκλήθηκε) οδήγησε αναπόφευκτα σε μια πιο λιτή εκδοχή της σπουδαιότερης γιορτής του αθλητισμού.

Η αναβολή


Οι συζητήσεις για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν προγραμματιστεί αρχικά να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου του 2020, ξεκίνησαν λίγους μήνες μετά την έξαρση της πανδημίας. Η ταχύτατη εξάπλωση του ιού οδήγησε σε αναβολή προ-ολυμπιακών τουρνουά την ώρα που οι οι αθλητές βίωναν τους διαφορετικούς περιορισμούς που επέβαλλε η κάθε χώρα. Στις 24 Μαρτίου του 2020 η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως οι Αγώνες θα αναβληθούν και λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες: Το ραντεβού μετατέθηκε για τις 23 Ιουλίου με διάρκεια ως τις 8 Αυγούστου του 2021.

Δύο βδομάδες, περίπου, πριν την τελετή έναρξης, το Τόκιο μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοινώθηκε πως οι αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές. Υπολογίζεται πως η αναβολή ενός έτους κόστισε στους εμπλεκόμενους φορείς 5.8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ακύρωση των Αγώνων θα είχε εκτοξεύσει το κόστος στα 41.5 δισεκατομμύρια.

Τελετή έναρξης


Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, η τελετή έναρξης σκόρπισε συγκίνηση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν, φυσικά, οι ζωές που χάθηκαν, αλλά και η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι αθλητές για να μείνουν σε αγωνιστικό ρυθμό την ώρα που όλος ο πλανήτης είχε παραλύσει. Στην παρέλαση των εθνών για πρώτη φορά συμμετείχαν δύο σημαιοφόροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, με την ελληνική ομάδα να εκπροσωπείται από τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη.


Η ελληνική ομάδα


Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Τόκιο από 92 αθλητές σε 17 διαφορετικά αθλήματα, με συνολικό απολογισμό 4 μεταλλίων, ενώ 22 αθλητές βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα των αγωνισμάτων τους.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο ήρθε από τον Στέφανο Ντούσκο, που έκανε κατάθεση ψυχής στο δυσκολότερο αγώνισμα της κωπηλασίας, το απλό σκιφ. Σειρά για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου πήρε ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος έκανε το θαύμα σε έναν τελικό που έσπασε καρδιές και άφησε το στίγμα του με την εξωαγωνιστική του παρουσία.



Στις επιτυχίες επέστρεψε η Εθνική πόλο ανδρών, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, μετά από τρομερή πορεία στο τουρνουά που ολοκληρώθηκε με την ήττα από τη Σερβία στον τελικό (13-10).

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε τιτάνια προσπάθεια να βρεθεί στο Τόκιο, αφού κέρδισε την πρόκριση λίγο καιρό μετά από χειρουργείο στον ώμο. Παρόλα αυτά, βρέθηκε στο βάθρο κατακτώντας παλικαρίσιο χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.



Στο άλμα επί κοντώ είχαμε διπλή επιτυχία, αφού η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.

Τρομερές εμφανίσεις είδαμε και στην κολύμβηση. Στο δυσκολότερο αγώνισμα, αυτό των 50μ. ελεύθερο ο Κριστιάν Γκολομέεβ άγγιξε το θαύμα και βρέθηκε στην πέμπτη θέση, την ίδια που κατέκτησε και ο Άλκης Κυνηγάκης στα 10χλμ μαραθώνιας κολύμβησης.

Την πέμπτη θέση κατέκτησαν, επίσης, το δίδυμο Χριστίνα Μπούρμπου-Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο γυναικών και οι Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς στο διπλό μεικτό του τένις.



Όσο για το χρυσό κορίτσι της ελληνικής σκοποβολής, την Άννα Κορακάκη, κατέκτησε την έκτη θέση τόσο στο 10μ. αεροβόλο πιστόλι όσο και στα 25μ. πιστόλι.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι έκαναν όλοι οι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Στο σύνολο των μεταλλίων την πρώτη θέση κατέλαβαν οι ΗΠΑ με 113 (39 χρυσά, 41 ασημένια και 33 χάλκινα). Από... κοντά στα χρυσά, αλλά μακριά στο σύνολο ολοκλήρωσε τους Αγώνες η Κίνα, η οποία συγκέντρωσε 88 μετάλλια (38 χρυσά, 32 ασημένια, 18 χάλκινα), ενώ η διοργανώτρια Ιαπωνία βρέθηκε στην τρίτη θέση με 58 μετάλλια (28 χρυσά, 14 ασημένια και 17 χάλκινα).

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 36η θέση του σχετικού πίνακα ανάμεσα σε 93 ομάδες που ανέβηκαν στο βάθρο και τις 206 που συμμετείχαν, συνολικά, στους αγώνες.


Παγκόσμια ρεκόρ


Είκοσι διαφορετικά παγκόσμια ρεκόρ σε έξι αθλήματα είδαμε στο Τόκιο, με έξι από αυτά να είναι στην κολύμβηση και τρία από αυτά στον στίβο.

Στα πιο εντυπωσιακά, ο Κέιλεμπ Ντρέσελ έσπασε το δικό του ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα, από 49.50’’ σε 49.45’’ και συμμετείχε στην ομάδα 4Χ100 των ΗΠΑ που κατέρριψε το αντίστοιχο ρεκόρ, ενώ η Νοτιοαφρικανή Τατιάνα Σονμέικερ βελτίωσε τον χρόνο στα 200μ. πρόσθιο.

Η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα «πέταξε» στα 15.67μ στο τριπλούν και κατέρριψε το 15.50 της Ινέσα Κράβετς από το 1995. Ο Νορβηγός Κάρστεν Γουόρχολμ έσπασε το δικό του ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν κατέρριψε τη δική της κορυφαία επίδοση.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα των ρεκόρ


Τα highlights


Ένα παγκόσμιο ρεκόρ είναι πάντα εντυπωσιακό, ωστόσο στο Τόκιο έγιναν εμφανίσεις που θα μνημονεύονται για χρόνια.

Ο Ιταλός Μαρσέλ Τζέικομπς έκανε το ανέλπιστο. Διαδέχτηκε τον Γιουσέιν Μπολτ στα 100μ. και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που καταφέρνει να κυριαρχήσει στο πιο συναρπαστικό αγώνισμα του στίβου μετά τον Βρετανό Κρίστι το 1992 στη Βαρκελώνη.

Το στίγμα του άφησε και ο Αμερικανός Ράιαν Κράουσερ στη σφαιροβολία. Στην πρώτη προσπάθεια βελτίωσε το Ολυμπιακό ρεκόρ και στην τελευταία, έχοντας ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο βρέθηκε μια ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ (23.37) με βολή στα 23.30.

Η Τζαμαϊκανή Ελάιν Τόμπσον έγινε η πρώτη γυναίκα με χρυσό στα 100μ και τα 200μ. σε δύο σερί διοργανώσεις, ενώ έκανε απίθανο τρεμπλ με χρυσό και στα 4Χ100μ. Νταμπλ έκανε η Σιφάν Χασάν νικώντας στις απαιτητικές διαδρομές των 5000μ. και 10.000μ.ενώ κατέκτησε και το χάλκινο στα 1.500μ. -όλα αυτά σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Συγκλονιστικό ρεκόρ έκανε η θρυλική Άλισον Φίλιξ. Με δύο μετάλλια, το χάλκινο στα 400μ. και το χρυσό στα 4Χ400, έφτασε τα 11 Ολυμπιακά μετάλλια και προσπέρασε το ρεκόρ του Καρλ Λιούις που σταμάτησε στα δέκα.

Στην κολύμβηση, ο Κέιλεμπ Ντρέσελ δεν πέτυχε μόνο το προαναφερθέν παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά είχε μια τρομακτική συγκομιδή χρυσών μεταλλίων, αφού έφυγε από το Τόκιο με τρία μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα (50μ. και 100μ. ελεύθερο, 100μ. πεταλούδα) και δύο ομαδικά (4Χ100μ. Ελεύθερο, 4Χ100 μεικτή).

Αντίστοιχη υπεροχή έδειξε και η Κέιτι Λεντέκι, η οποία κατέκτησε χρυσό στα 800μ και 1500μ. ελεύθερο, ασημένιο στα 400μ. ελεύθερο και στα 4Χ200 ελεύθερο, φτάνοντας τα δέκα Ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα της.

Η Αυστραλή Έμμα ΜακΚέον έγραψε, επίσης, ιστορία στο Τόκιο με επτά συνολικά μετάλλια (χρυσά στα 50μ., 100μ. και 4Χ100 ελεύθερο, 4Χ100 μεικτή και χάλκινο στα 100μ. πεταλούδα, 4Χ200 ελεύθερο, 4Χ100 μικτή ομαδική).

Η Team USA κατέκτησε το τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ ανδρών, με τον Κέβιν Ντουράντ να γράφει ιστορία και έβδομο σερί στο μπάσκετ γυναικών, συνεχίζοντας την απόλυτη κυριαρχία της.

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της, και μάλιστα σερί, κατέκτησε η Βραζιλία στο ποδόσφαιρο ανδρών. Στις γυναίκες ο Καναδάς έκανε την έκπληξη, σκοράροντας στην κανονική διάρκεια του προημιτελικού, του ημιτελικού και του τελικού μόλις δύο γκολ -και αυτά με πέναλτι!

Οι στιγμές που ξεχώρισαν


Ο αθλητισμός είναι ρεκόρ, ανταγωνισμός και αθλητικές στιγμές που μένουν στην ιστορία.

Είναι, όμως και οι ανθρώπινες στιγμές των αθλητών, οι δύσκολες στιγμές τους και όλα όσα συμβαίνουν έξω από τα γήπεδα, τις πισίνες και τα στάδια.

Είναι το ξέσπασμα του Θοδωρή Ιακωβίδη, η κατάθεση ψυχής της Άννας Ντουντουνάκη, τα δάκρυα της Μαρίας Πρεβολαράκη , η απογοήτευση του Βύρωνα Κοκκαλάνη.



Είναι η ανατριχιαστική συγγνώμη του Γιάννη Φουντούλη για τους πανηγυρισμούς μετά την πρόκριση στον τελικό του πόλο, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονταν στην Ελλάδα. Είναι το δράμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος έμαθε λίγο μετά τον ημιτελικό πως το σπίτι του είχε παραδοθεί στις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Είναι η αγωνία της ελληνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης μετά τα κρούσματα κορωνοϊού και η απογοήτευση λόγω της απόσυρσή της από τους αγώνες. Είναι η στενοχώρια του Κώστα Εγγλεζάκη, που αναγκάστηκε να μη συμμετέχει στους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τραυματισμού.

Είναι το κλάμα του Λουίς Σκόλα μετά το τελευταίο του ματς με την Αργεντινή. Είναι τα δάκρυα του Ρενό Λαβιλενί, ο οποίος τραυματίστηκε στον τελικό του επί κοντώ και η απρόσμενη απουσία του -πάντα χαμογελαστού- Σαμ Κέντρικς, λόγω κορωνοϊού. Είναι η ατυχία της Σάντι Μόρις στον τελικό του επί κοντώ, που είδε το κοντάρι της να σπάει και στη συνέχεια τραυματίστηκε.

Είναι ο συναρπαστικός τελικός του άλματος εις ύψος, με τον Μπαρσίμ και τον Τάμπερι να συμφωνούν να μοιραστούν το χρυσό και να πανηγυρίζουν αγκαλιά, αρνούμενοι να αναμετρηθούν για την πρώτη θέση.

Ήταν η αποχώρηση της Σιμόν Μπάιλς από το ομαδικό για λόγους ψυχικής υγείας και η επιστροφή της, που συνοδεύτηκε με το χάλκινο στη δοκό ισορροπίας.



Ήταν ο αντισυμβατικός Τομ Ντέιλι, ο οποίος μίλησε για τα δικαιώματα της LGBT κοινοτητας, δακρυσμένος μετά την κατάκτηση του πρώτου του χρυσού μεταλλίου στις συγχρονισμένες καταδύσεις.

Παραολυμπιακοί αγώνες


Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Ελλάδας και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ακολούθησαν στο Τόκιο. Η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών έφτασε τους 43 σε 11 διαφορετικά αθλήματα.

Σε έναν ανατριχιαστικό τελικό στα 100μ. της κατηγορίας Τ11 ο Θανάσης Γκαβέλας με συνοδό τον Σωτήρη Γκαραγκάνη κατέκτησαν το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής.



Ο Θανάσης Κωνσταντινήδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη ρίψη κορίνας F3, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης πρόσθεσε ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή του, το ασημένιο στο Μπότσια, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε και ο Θανάσης Προδρόμου στο μήκος T20.







Την ελληνική συλλογή συμπληρώνουν επτά χάλκινα. Αυτό του Παναγιώτη Τριανταφύλλου στην ξιφασκία, του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη στα 100μ. ελεύθερο S8 κολύμβησης, του Δημήτρη Μπακοχρήστου στο Powerlifting, του Αντώνη Τσαπατάκη στα 100μ. πρόσθιο SB4 κολύμβησης, του Στράτου Νικολαΐδη στη σφαιροβολία F20, της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο κολύμβησης και των Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Άννα Ντέντα και Αναστασία Πυργιώτη στο μεικτό μπότσια.







Η σκυτάλη παραδόθηκε από το Τόκιο στο Παρίσι, που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ανυπομονούμε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

x